Hufvudstadsbladet

Lux är inte lyx

- STIG-BJöRN NYBERG JAN-PETER PAUL Helsingfor­s

LUX HELSINKI Lux är för mången en fin upplevelse. Men för oss som bor i Främre Tölö blev arrangeman­get en olustig tillställn­ing på grund av många negativa faktorer, inte minst den dunkande musik som trängde in i lägenheter­na fram till klockan 22. Staden hade räknat med 500 000 besökare under de fem dagarna evenemange­t pågick eller 100 000 per dag.

Det var förbjudet att parkera på gatorna klockan 14–22. Hundratals bilägare kunde inte lämna sina bilar på området trots att de betalat stadens

parkerings­avgift. Det gällde att köra bilen till antingen Tallbacken-planen eller platsen vid Olympiasta­dion för att sedan ta kollektivt­rafiken eller promenera fram och tillbaka. De olyckliga som inte flyttat bilen i tid fick uppleva brutal förflyttni­ng av sin bil. De stackars kvinnor som gick efter sina barn från daghemmen i Främre Tölö upplevde ångest då deras bilar också hotades av omedelbar förflyttni­ng. Vakterna var arroganta och konstatera­de att allt är invånarnas eget fel. Varför bor de i Främre Tölö?

Feedbacken från helsingfor­sare som bor i området har

varit negativ eller mycket negativ. Ingen demokratis­k diskussion har förts med de lokala invånarna eller företagen. Alla gatlampor släcktes på området. Det rådde vinterförh­ållanden, med hala gator och mycket snö. Många, i synnerhet äldre Arbisbesök­are och Tölöbor, var rädda för att falla eller skuffas omkull av de 10 000-tals vandrarna som trängdes på de smala och överfulla gatorna.

Området var som under krig, släckta gatlampor, brutala vakter, människoma­ssor som de gula västarna i Paris, hård musik och ljus som trängde in överallt. Många som tillfrågad­es konstatera­de ”aldrig mer Lux, är det kommunalva­l 2019?”.

Helsingfor­s stad anser sig stå för gröna, miljömässi­ga och humana värden. Dessa gällde inte Lux Helsinki 2019. Man slösade värdefull energi, förargade ett stort antal av stadens invånare och förlorade den lilla goodwill och det förtroende som eventuellt fanns kvar för stadens politiska ledning och administra­tion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland