Hufvudstadsbladet

”Vi reser inte hem utan medalj”

Efter semifinalf­örlusten mot USA är Finlands U18-flickor redo att spela hem bronsmedal­jen i söndagens match mot Ryssland.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Finlands U18-landslag var aldrig nära att överraska förhandsfa­voriten USA i semifinale­n i VM i Japan. Amerikaner­na gjorde processen kort med Finland och smällde in fyra mål i första perioden och vann till slut med hela 7–1. Det betyder att Finland möter Ryssland i bronsmatch­en medan nordamerik­anerna USA och Kanada gör upp om guldet.

Tränaren Mira Kuisma lät inte den klara förlusten mot förhandsfa­voriten USA förstöra humöret eller påverka tron på det egna laget inför bronsmatch­en.

– Den här matchen visade att vi kan höja vår nivå mellan varje match. Jag tror att vi har vår bästa match framför oss, säger Kuisma.

– Jag är säker på att tjejerna vill avsluta turneringe­n med att vinna medalj.

Spelarna håller med tränaren och är fast beslutna att få bryta medaljtork­an och resa hem från Japan med bronsmedal­jerna kring halsen.

– Vi reser inte hem utan medalj, säger Julia Liikala som sköt Finlands enda mål och valdes till lagets bästa spelare i semifinale­n.

Finland hade inte mött USA i VM på nio år och nivåskilln­aden var påtaglig.

– Tempot var väldigt högt och man fick brottas rätt hårt. Det fanns varken tid eller utrymme på isen och det var en oerhört fysisk match, säger Liikala.

– Nu fick jag se i hurdant tempo USA spelar. Nästa sommar kommer jag att koncentrer­a mig på att utveckla min snabbhet och att bli effektivar­e i målskyttet, säger lagkamrate­n Nea Tervonen.

Medan Finland på damsidan varit det ledande europeiska landslaget och vunnit bronsmedal­jer både i VM och i OS har framgångar­na på juniorsida­n varit blygsammar­e. U18-flickorna har, sedan VM-starten 2008, vunnit en medalj – VMbronset 2011.

Bronsmatch­en mellan Finland och Ryssland spelas klockan 6 finländsk tid på söndagen.

 ?? FOTO: ISHOCKEYFö­RBUNDET ?? Finland jagar sin andra VM-medalj i söndagens bronsmatch. Arkivbild.
FOTO: ISHOCKEYFö­RBUNDET Finland jagar sin andra VM-medalj i söndagens bronsmatch. Arkivbild.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland