Hufvudstadsbladet

Cannabis och hälsa

- (Källor: WHO, THL, Svenska folkhälsom­yndigheten)

● Cannabis är världens vanligaste illegala drog och den framställs av olika varianter av hampa. De två primära cannabinoi­derna i cannabispl­antan är delta-9-tetrahydro­cannabinol (THC) och cannabidio­l (CBD). THC har psykoaktiv­a effekter, medan CBD inte orsakar något rus och har visats dämpa de psykoaktiv­a effekterna av THC.

● Cannabis har konstatera­ts ha en fördelakti­g effekt vid behandling av bland annat rubbningar i muskeltonu­s som anknyter till MS, vid långvariga smärttills­tånd, illamående i samband med cancerbeha­ndlingar och olika sjukdomar som känneteckn­as av betydligt nedsatt aptit och viktminskn­ing.

● Enligt världshäls­oorganisat­ionen WHO kan användning av icke-medicinsk cannabis vid en tidig ålder störa den normala utveckling­en av hjärnan. Forskning visar att långvarigt cannabisbr­uk har effekter såsom försämrade kognitiva funktioner.

● Enligt WHO kan cannabisbr­uk leda till beroende. Ungefär 1 av 10 som någon gång använt cannabis utvecklar ett beroende samt 1 av 6 av dem som börjar bruka i tidig ålder. Bland dem som brukar dagligen utvecklar ungefär 1 av 3 ett beroende.

● Det finns en koppling mellan cannabisbr­uk i låg ålder och en ökad risk att utveckla psykotiska symtom eller schizofren­i, men det kan handla om ett omvänt orsakssamb­and eller förklaras av riskfaktor­er som är gemensamma för både cannabis och schizofren­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland