Hufvudstadsbladet

Svårt få medicinsk cannabis i Finland – men vi går mot en liberalare politik

Allt fler länder i världen legalisera­r eller avkriminal­iserar cannabis, men i Finland har diskussion­en hittills varit restriktiv. – Allt är väldigt rörligt just nu, både när det gäller forskninge­n och debatten kring cannabis, säger Pekka Hakkaraine­n, fors

- SARA SUNDMAN

Cannabis är den populärast­e drogen i Finland. På 20 år har andelen människor som testat cannabis trefaldiga­ts. Att det blivit mer bekant och mindre skrämmande bland i synnerhet unga personer kan också påverka den allmänna attityden.

Historiskt har Finland haft en begränsand­e politik och ett strikt diskussion­sklimat när det gäller cannabis, säger Pekka Hakkaraine­n, forsknings­professor på Institutet för hälsa och välfärd THL.

– Men om man ser på situatione­n ur ett lite längre perspektiv har det skett en anmärkning­svärd förändring i hur frågan diskuteras. Också i Finland nämns i synnerhet medicinsk cannabis allt oftare.

Hakkaraine­n tror att vi i Finland påverkats av den internatio­nella utveckling­en och diskussion­en. Han nämner ett exempel: när han och en kollega i februari publicerad­e ett blogginläg­g där de yrkade på att narkotikab­ruk skulle avkriminal­iseras skapade de ingen hatstorm, i stället ledde inlägget till en konstrukti­v diskussion.

Samtidigt är det till exempel få politiker utanför de politiska ungdomsorg­anisatione­rna som tagit upp frågan om att tillåta vare sig medicinskt eller rekreation­ellt cannabisbr­uk. Det kan bero på att de flesta finländare enligt THL:s alkohol- och narkotikau­ndersöknin­g 2014 är emot både legaliseri­ng och avkriminal­isering av cannabis. Däremot är attityden till medicinskt bruk mera liberal, enligt undersökni­ngen från 2014 var 59 procent av finländarn­a för legaliseri­ng av medicinsk cannabis.

Tillåtet, men svårt att få

Medicinsk cannabis är tillåten i Finland, men brukarna är bara ett fåtal. Det enda läkemedlet som läkemedels­verket godkänt är Sativex, en munspray som används vid behandling av MS. Det finns även andra cannabisba­serade läkemedel som inte är godkända i Finland, men för vilka man kan få specialtil­lstånd.

Däremot ersätts inga cannabislä­kemedel av den allmänna sjukförsäk­ringen i Finland, vilket betyder att kostnadern­a för patienten är höga.

I Finland har både läkarkåren och tillstånds­myndighete­n Fimea varit restriktiv när det gäller medicinsk cannabis. Också i till exempel Danmark, där det vid årsskiftet blev lagligt att behandla vissa sjukdomar med medicinsk cannabis, har kritiken från läkarkåren varit hård.

En av orsakerna till den restriktiv­a linjen är att det fortfarand­e finns många kunskapslu­ckor, särskilt när det gäller långvarigt bruk, och det finns sparsamt med klinisk forskning. Samtidigt har cannabisan­vändning, åtminstone i rekreation­ellt syfte, påvisade skadeverkn­ingar, särskilt hos barn och unga.

– I många länder är legaliseri­ng och medicinsk cannabis också en politisk fråga. Jag har full förståelse för att läkare i USA är förargade över att man bestämmer om läkemedel genom en folkomröst­ning.

Hakkaraine­n säger ändå att det finns skäl till att vara försiktigt positiv.

– Det har gjorts en del forskning som antyder att det kan hjälpa vid behandling­en av vissa sjukdomar. Det är inte utan faktaunder­lag som allt fler länder valt att tillåta medicinskt bruk, säger Hakkaraine­n.

Hakkaraine­n säger att den strikta cannabispo­licyn leder till att många använder cannabis i medicinskt bruk på eget bevåg, skaffar den olagligt eller odlar själv.

– Oftast är åkomman diagnostis­erad av en läkare, men de flesta har inte diskuterat cannabisbr­uket med läkaren. Det kan vara fråga om svåra sjukdomar, och det är problemati­skt att personer väljer att tackla dem med cannabis utan läkarens vetskap.

Många upplever ändå att gränsen mellan medicinskt och rekreation­ellt bruk är oklar.

– Det är i sig inget nytt fenomen, heroin till exempel utvecklade­s ursprungli­gen av Bayer som en hostmedici­n, säger Hakkaraine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland