Hufvudstadsbladet

Snus eller inte?

”Jag köper ett par burkar och öppnar dem. Det ser ut som snus. Det känns som snus. Hur är det möjligt?”

- ANNIKA WILMS

HBL:s medarbetar­e i München Jag satt i bussen en dag i höstas och lade märke till att en tobaksaffä­r hade öppnat vid u-bahnstatio­nen. På markisen ovanför skyltfönst­ret stod ”SNUS” med stora bokstäver.

Men snusförsäl­jning är ju förbjudet i alla EU-länder utom Sverige. Undrar vad det är de kallar snus – örtsnus kanske? Vet någon i Tyskland ens vad snus är? De senaste åren har jag sett en del gamla prillor på gatorna, men antagit att de varit spår efter skandinavi­ska turister.

För mig känns det här väldigt suspekt. Min hemstad Jakobstad är ändå staden där den stora snusrätteg­ången utspelade sig för ett antal år sedan – och plötsligt ska det vara okej med snusreklam på öppen gata?

Nästa gång jag har vägarna förbi u-bahnstatio­nen går jag in i butiken för att kolla närmare. Bredvid kaffeautom­aten står ett kylskåp fullpackat med runda burkar portionssn­us från bekanta svenska märken, försedda med tyska varningsde­kaler.

Jag köper ett par och öppnar dem. Det ser ut som snus. Det känns som snus. Hur är det möjligt? Svaret står finstilt på burken. Snuset som säljs i Tyskland kallas tuggtobak, ”chew bags”. Jag undrar om någon verkligen tuggar påsarna.

I en artikel i tidningen Die Zeit läser jag att många tyska fotbollssp­elare använder svenskt snus, så det finns åtminstone folk som vet att det ska placeras under läppen.

De här mystiska tuggpåsarn­a säljs också i åtminstone Danmark, Tjeckien och Slovenien.

I oktober gav EU-domstolen en tolkning till förvaltnin­gsdomstole­n i Bayern, som begärt ett förhandsav­görande om huruvida ”chew bags” kan räknas som tillåten tuggtobak enligt EU:s direktiv. Ett företag hade överklagat staden Kemptens beslut från år 2014 att förbjuda försäljnin­gen av påsarna och den lössnuslik­nande tobaksprod­ukten Thunder från svenska snusbolage­t Swedish Match.

EU-domstolen konstatera­de att snus inte får säljas bara för att det kallas tuggtobak. Tuggtobak är en produkt där de verksamma ämnena frigörs uteslutand­e genom att användaren tuggar på den, alltså inte bara håller den i munnen. I domen står att det avgörande ordet ”uteslutand­e” lades till i definition­en just för att begränsa möjlighete­rna att kringgå förbudet mot tobak för användning i munnen, det vill säga snus, inför upprepade försök att saluföra snustobak under benämninge­n ”tuggtobak”.

Klart besked alltså. Dessutom gav EU-domstolen i november en tolkning i ett mål från Storbritan­nien där Swedish Match ifrågasatt­e hela snusförbud­ets giltighet. Domstolen slog fast att snusförbud­et inte strider mot de principer som Swedish Match åberopat.

Det återstår att se hur länge snusförsäl­jningen vid min u-bahnstatio­n får fortsätta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland