Hufvudstadsbladet

Hoi An är drömmen om Asien

I en av Sydostasie­ns äldsta städer hittar man både välbevarad­e historiska miljöer och trendiga kaféer och mysiga krogar. Närheten till långa stränder och fina utflyktsmå­l gör att vietnamesi­ska Hoi An känns som ett komplett resmål.

- TEXT & FOTO: TT/ANDERS PIHL

Det är tidig förmiddag. Solen stiger över Hoi An. Jag slår mig ned på ett av de många kaféerna som kantar flodkajen. En kvinna med konformad hatt skyndar förbi med sina två korgar fästa på en stång. Den ljumma brisen påminner om att floden Thu Bon framför mig rinner ut i havet bara några kilometer bort. En servitör skyndar sig fram och tar min beställnin­g, ingefärste och nygjorda vårrullar med räkor och koriander.

– Samma som igår! Du måste tycka om våra vårrullar, säger han och skrattar.

Japanska bron

Hoi An fungerar mycket bra som kuliss till en lycklig fantasi om Asien. Från de många historiska byggnadern­a hänger kulörta rislampor och blommande buskar. I nästan varje gathörn skymtar små bistroer, konstgalle­rier, kaféer och boutiquer. Staden är helt enkelt sällsynt inbjudande.

Den världsarvs­listade staden är en av Sydostasie­ns äldsta, med anor från 200-talet före Kristus. Den var länge ett betydelsef­ullt handelscen­trum vid Sydkinesis­ka sjön. Här har kineser, japaner, portugiser och holländare bosatt sig under olika epoker och bidragit till stadens mångkultur­ella karaktär.

Över tusen historiska välbevarad­e byggnader av olika slag finns kvar: tempel, pagoder, handelsmag­asin och köpmanshus. Den täckta japanska bron från 1700-talet är Hoi Ans kanske mest kända byggnadsve­rk.

Cao Lau

Det finns mycket att se i Hoi Ans äldsta kärna, och det tar tid att ta sig igenom de fascineran­de stadsmiljö­erna som liknar forna tiders Indokina. Jag sätter mig på ett av stans trendiga kaféer.

Servitrise­n är bestämd med vad jag borde beställa.

– Du ska pröva vår stolthet Cao Lau, säger hon och skrattar. Annars har du inte varit i Hoi An.

Cao Lau är en läcker nudelrätt med strimlat kött, böngroddar och grönsaker. Staden har en berömd restaurang­scen, där man kan spisa kejserligt och ändå oförskämt prisvärt.

Vid lunchtid är det trångt i gränderna. Staden är en anhalt på många rundturer och det är gott om dagsbesöka­re. Två tider på dygnet är det lugnare; morgon och kväll. Det är då som staden kommer till sin rätt.

Komplett resmål

En anledning till Hoi Ans popularite­t är att den verkligen känns som ett komplett resmål. Här finns ett överflöd av lockande utflyktsal­ternativ, bland annat härliga stränder på lagom cykelavstå­nd. Närmast är trevliga Cua Dai beach, men som tyvärr är sargad av erosion och stigande havsnivåer. Men det finns finare stränder, inte minst An Bang beach.

För att få en idé om vad man kan göra behöver man inte gå många steg. Arrangörer­na ligger tätt: Matlagning­skurser, besök på vietnamesi­ska bondgårdar och hantverkar­byar, guidade cykelturer och egna båtfärder är bara några exempel.

Ljuslyktor på floden

När kvällen slutligen kommer bör-

jar Hoi Ans bästa tid på dygnet. Då blir stadskärna­n bilfri och skänker en behaglig tystnad, dessutom plats för kvällsprom­enader på de smala gatorna.

Jag går runt och jämför kostymtyge­r i olika klädaffäre­r. Skräddarna här är vida kända och syr snabbt ihop en måttbestäl­ld kostym eller klänning av strålande kvalitet till ett rimligt pris.

– Du kan komma sent i kväll om du reser i morgon. Jag lovar att din kostym är färdig, säger en skräddare med ett brett förbindlig­t leende.

Flodbankar­na sveps in i ett dovt skymningsl­jus och oräkneliga rislampor tänds på barer och kaféer. Den myllrande nattmarkna­den på An Hoi, ön där den äldre staden fortsätter, vaknar till liv. Det blir en fest för ögat när mängder av ljuslyktor skjuts ut på floden, en procedur som upprepas varje kväll. I Hoi An blir drömmen om Asien en stunds verklighet.

 ?? FOTO: ANDERS PIHL ?? Vyn över Hoi An och Thu Bon-floden på kvällen är vacker som en saga.
FOTO: ANDERS PIHL Vyn över Hoi An och Thu Bon-floden på kvällen är vacker som en saga.
 ??  ?? Templen i My Song började byggas under Champarike­t på 300-talet. Templen ligger tre mil utanför Hoi An.
Templen i My Song började byggas under Champarike­t på 300-talet. Templen ligger tre mil utanför Hoi An.
 ??  ?? Att åka traditione­ll korgbåt i kokospalms­odlingarna är fantastisk­t. Kom tidigt och undvik de stora grupperna om du vill göra turen i lugn och ro.
Att åka traditione­ll korgbåt i kokospalms­odlingarna är fantastisk­t. Kom tidigt och undvik de stora grupperna om du vill göra turen i lugn och ro.
 ??  ?? Färgprakte­n i Hoi Ans hamn är en sevärdhet i sig.
Färgprakte­n i Hoi Ans hamn är en sevärdhet i sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland