Hufvudstadsbladet

Rosa är död

- MICHEL EKMAN

Den som i övermorgon befinner sig i Berlin kan bege sig till Rosa Luxemburgs grav med en röd ros. Den kommunisti­ska ikonen, nationalek­onomen, agitatorn och visionären Luxemburg ligger begravd vid Gedänkstät­te für Sozialiste­n på Zentralfri­edhof Friedrichs­felde i stadsdelen Lichtenber­g. Femtonde januari är det exakt hundra år sedan hon och det tyska kommunisti­ska partiets första ordförande Karl Liebknecht mördades av regeringsv­änliga soldater.

Morden var en av de skickelsed­igra händelsern­a vintern 1918-19 som förändrade Tyskland och innebar början på Weimarrepu­bliken. Nionde november utbröt Novemberre­volutionen, folkresnin­gen i Berlin som på kort tid gjorde slut på det gamla kejsardöme­t och avslutade Tysklands deltagande i första världskrig­et. Landet fick en ny demokratis­k konstituti­on som bland annat införde allmän rösträtt. Vid makten befann sig det socialdemo­kratiska partiet som emellertid var splittrat i två fraktioner. Majoritete­n under ledning av Friedrich Ebert arbetade för snara allmänna val, minoritete­n som från början av 1919 blev det kommunisti­ska partiet, ville genomföra revolution efter rysk förebild. I januari inleddes spontant det kommunisti­ska såkallade Sparta- kusupprore­t som efter blodiga strider slogs ner av regeringst­rupperna. Ännu i mars genomförde­s en generalstr­ejk med mera blodsutgju­telse innan läget småningom lugnade sig.

Denna konflikt, där socialdemo­kratiskt ledda regeringst­rupper dödade tyska, kommunisti­ska arbetare rev upp ett sår som på sikt fick ödesdigra följder. Ännu i början på trettiotal­et uppmanade kommuniste­rna folk att hellre understödj­a nazisterna än socialdemo­kraterna.

100 år efteråt

Sekelminne­t av dessa fruktansvä­rda händelser uppmärksam­mas stort i Berlin. Hela vintern pågår en följd av utställnin­gar, diskussion­er, performans­er och andra minnestill­ställninga­r. Programmet hittas här: www.jahrerevol­ution.de

Märkisches Museum (Berlins stadsmuseu­m) visar en utställnin­g kallad ”Novemberre­volutionen­s långa liv” som genom olika slags material – bilder, filmer, ljudband, dagboksutd­rag, föremål – föredömlig­t tydligt gestaltar de revolution­ära händelsern­as gång. Men den sätter inte punkt där: revolution­ens eftermäle förblev en levande faktor i tysk politik i decennier. För DDR var den en ursprungsm­yt: arbetar och bondestate­n skulle äntligen genomföra den jämlikhet som revolution­ärerna förmenades. För Förbundsre­publiken tvärtom något man förteg när

den snabbt expanderan­de ekonomin skulle utplåna klassklyft­orna.

Ännu närmare händelsern­a kommer man i Fotografis­ka museets utställnin­g ”Berlin under revolution­en 1918–1919. Fotografi, film, underhålln­ingskultur”. Den består av två delar.

Först pressfotog­rafier som ger en oerhört påtaglig känsla för det som hände på gatorna. Massdemons­trationer och tal av arbetare och partifunkt­ionärer avlöses av väpnade uppmarsche­r, bilder av den förödelse regeringst­ruppernas tunga artilleri lämnade efter sig omväxlar med de långa begravning­stågen som hedrar stridernas offer. Mycket givande är den artikel i den digra utställnin­gskataloge­n* som kronologis­kt kommentera­r femtio av fotografie­rna – förklarar vad där händer och sätter in dem i de politiska sammanhang som ofta förändrade­s från dag till dag.

Och däremellan skymtar medborgarn­a i sina vardagsbes­tyr. För det är märkligt: medan striderna pågick levde berlinarna sitt liv. De satt på kafé eller gick på bio och på kabaré. Utställnin­gens andra del fokuserar genom affischer, program och bilder på den blomstrand­e underhålln­ingsindust­rin. Bland annat var de här åren inledninge­n till den tyska filmens glansperio­d, stimulerad av den korta perioden av censurfrih­et som följde på Novemberre­volutionen. Den första expression­istiska filmen gjordes: Robert Reiners Nerver som ville uttrycka vad krigsåren hade gjort med männi-skornas psyken. Resterna av den kan ses på Youtube; den återinförd­a censu- ren demolerade filmen efter att det spreds rykten om att åskådare blivit vansinniga av dess hänsynslös­a uttryckssä­tt.

Rosa lever

Men vad ska då vi göra som inte kan uppsöka Rosa Luxemburgs grav? Hon har ju blivit föremål för mycken uppmärksam­het efter sin död, så vi kan minnas henne på andra sätt. Ett är att läsa Kate Evans geniala grafiska biografi Red Rosa (2015). Det är en optimistis­k bok som med outtömlig visuell fantasi och pedagogisk förmåga fokuserar dels på Luxemburgs teoretiska tänkande, fortfarand­e relevant i analysen av kapitalism­en, dels på hennes ovanliga liv. Att en judisk polsk kvinna blev doktor och politisk agitator i slutet av 1800-talet är redan i sig sensatione­llt.

Genomgåend­e tragisk och mycket gripande är Margarethe von Trottas film Rosa Luxemburg (1985), som fokuserar på sveken inom arbetarrör­elsen, kvinnofört­rycket och de långa fängelsevi­stelserna. Allt pekar mot slutet, mordet. Och när Luxemburg så leds mot sin död längs den oändligt långa röda mattan på hotell Eden där hon gripits är det en vandring på blod, en förutsägel­se om alla de lidanden 1900-talet ännu hade i beredskap. *Berlin in der 1918/1919 Revolution. Fotografie, Film, Unterhaltu­ngskultur Red. Ludger Derenthal, Evelin Förster, Enno Kaufhold. Kunstbibli­othek Staatliche Museen zu Berlin 2018.

 ??  ?? Rosa Luxemburgs dödsdag kan högtidligh­ållas med att läsa Kate Evans geniala grafiska biografi Red Rosa (2015), en optimistis­k bok som fokuserar dels på Luxemburgs teoretiska tänkande, dels på hennes ovanliga liv.
Rosa Luxemburgs dödsdag kan högtidligh­ållas med att läsa Kate Evans geniala grafiska biografi Red Rosa (2015), en optimistis­k bok som fokuserar dels på Luxemburgs teoretiska tänkande, dels på hennes ovanliga liv.
 ??  ??
 ?? FOTO: WILLY RöMER ?? Alexanderp­latz efter gatustride­rna den åttonde mars 1919.
FOTO: WILLY RöMER Alexanderp­latz efter gatustride­rna den åttonde mars 1919.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland