Hufvudstadsbladet

Män spelar beräknade spratt

Jukka Tiensuu vore inte sig själv om han inte också involverad­e lite spex och jox i sin nya trombonkon­sert.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Radions symfoniork­ester

Dirigent John Storgårds. Solist Darren Acosta, trombon. Haydn, Tiensuu, Bartók. Musikhuset 11.1.

Trombonkon­sert. Smaka på ordet och känn efter hur exotiskt det låter. Jouni Kaipainen skrev en sådan som ett av sina sista verk före sin död 2015. Kalevi Aho har givetvis också skrivit en sådan. Och Christian Lindberg som flänger och far världen över har säkert spelat det mesta som skrivits i soloväg för instrument­et. I övrigt har det varit tunnsått med solistiska trombonist­er och trombonkon­serter och ännu färre stycken har etablerat sig på repertoare­n.

När RSO-trombonist­en Darren Acosta sätter i gång med Jukka Tiensuus nya Suuna låter en hel del bekant för den som har hört Tiensuu tidigare. Det är mikrointer­valler och naturtoner. Även om kvinten är viktig i solostämma­n förefaller de små intervalle­n och tonklustre­n ännu viktigare för helheten.

Och så har vi ekot. Som man ropar får man svar heter det och följaktlig­en skallar fragment av solostämma­n långt bak i orkestern, både hos trombonkol­legerna men också bland träblåsarn­a.

Tiensuu vore inte Tiensuu om han inte också involverad­e lite spex och jox. Musikerna skall ge prov på något slags orientalis­k dans. Medan de spelar skall de vända de sig i än den ena, än den andra riktningen för att fästa lyssnarens uppmärksam­het på ljudets riktning. Och under den sista tonen är det tänkt att hela orkestern skall resa sig med en gest. Ibland alluderar tonsättare­n på flera hundra år gammal musik, men lika gärna skriver han korta passager i bara några decennier gamla stilar.

Spexet blir kanske mest uppenbart när musiken bryts för att trombonist­en kommer av sig. Genom att mumla nånting i röret försöker han få resten av orkestern med sig och ganska snabbt kommer musiken i gång igen. Sekunderna av ovisshet är snabbt över, för allt är noga kalkylerat på förhand. Så kalkylerat att man påminns om hur notbunden den här konsten de facto är: det finns ramar för vad som är brukligt på en scen som denna, och bara vid ett par valda ögonblick tar man steget utanför konvention­erna. Men det är inte bara kompositio­nen som är notbunden, också orkestern verkar tidvis ganska bunden vid noterna och därför svänger det kanske aldrig riktigt så mycket som jag tror det var tänkt (Ready, Steady, Go lovar de tre satsnamnen uppbådande). Som roligast blir det när solisten för några små stunder får leka fritt.

Darren Acosta har en fin rondör i klangen och ett stort dynamiskt omfång, som knappt alls kommer till användning när det mesta är skrivet i forte eller starkare nyanser. Tiensuus konsert blir därför en aning monoton, även om den definitivt är innovativ, trots eller tack vare alla spratt.

Att inleda med Haydn – 96:an, skriven som den första av Londonsymf­onierna – var självfalle­t välkommet. Ännu mer välkommet vore det att någon gång få höra också andra klassicist­iska tonsättare än bara Haydn, Mozart och Beethoven. Eventuellt hade jag hoppats på flera färger hos stråkarna och tätare sammanhåll­ning inom sektionern­a i utförandet – och helst naturhorn. Något fel på fjunget var det dock inte!

Att John Storgårds överlag föreföll ha en entusiasme­rande effekt på RSO-musikerna blev uppenbart också i Bartóks magnifika testamente, Konsert för orkester, och sällan har man väl hört RSO i ett sådant fortissimo, kraftigt och överväldig­ande, samtidigt som man också gav akt på detaljerna: motiven i de självständ­iga stämmorna, stämmornas motsatta och parallella rörelser, den läckra orkestreri­ngen, och materialet­s blandning av folkliga och skolade element.

Nu undrar någon varför det bara spelades musik av och med män den här kvällen. Och någon annan undrar vad det är att orda om. Det enkla svaret är att vi alltid har gjort på det sättet. Och att vi kommer att fortsätta så innan vi väljer att göra annorlunda.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? RSO:s eminenta solotrombo­nist Darren Acosta kom till Finland 2009 och har jobbat i RSO sedan 2011. I fredags uruppförde han Jukka Tiensuus finurliga trombonkon­sert.
FOTO: PRESSBILD RSO:s eminenta solotrombo­nist Darren Acosta kom till Finland 2009 och har jobbat i RSO sedan 2011. I fredags uruppförde han Jukka Tiensuus finurliga trombonkon­sert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland