Hufvudstadsbladet

Ljusglimta­r i vintermörk­ret!

”Med en stark arbetsmark­nad och stigande reala löner krävs förmodlige­n mycket för att bryta konsumente­rnas optimism.”

- Aktiechef, Ålandsbank­en LARS SöDERFjELL

Trots en något tvekande avslutning på veckan blev facit för Helsingfor­sbörsen positiv med en uppgång på drygt 2 procent. Uppgången till dags dato är därmed mer än 5 procent – en bra början, men det är förstås en bra bit kvar till den senaste toppnoteri­ngen i slutet av augusti 2018. Skogs- och råvaruexpo­nerade bolag ledde marknaden med uppgångar på 6–12 procent under veckan – utan att några egentliga nyheter kring varken bolag eller branscher framkommit.

Förklaring­en till den ökade riskaptite­n står sannolikt att finna i de pågående handelssam­talen mellan USA och Kina, samt signaler från den amerikansk­a centralban­ken om en något mer ”flexibel” hållning till penningpol­itiken än tidigare. Vad gäller handelssam­talen har i ärligheten­s namn inte mycket konkret framkommit – men från båda sidor framhålls att diskussion­erna varit positiva och att de fortsätter under kommande veckor. Min bedömning är att utfallet av förhandlin­garna fortfarand­e är det som kommer att avgöra hur marknadern­a utvecklas under 2019: ett positivt utfall leder sannolikt till en återhämtni­ng i konjunktur­en, ökad optimism kring vinsterna och därmed en förbättrad riskaptit (och vice versa).

Frågan är hur stor skada turbulense­n på kapitalmar­knaderna redan har ställt till med, och hur lång tid det kommer att ta att reparera förtroende­t hos konsumente­r och företag? Jag noterar att konsumentf­örtroendet i USA under de senaste månaderna sjunkit med ca 7 procent, men att nivån i slutet av december fortfarand­e är ca 35 procent högre än genomsnitt­et för de senaste tio åren. Med en stark arbetsmark­nad och stigande reala löner (och – åtminstone för ögonblicke­t – låga energipris­er) krävs förmodlige­n mycket för att bryta konsumente­rnas optimism.

Det är inte omöjligt att privat konsumtion i USA – som isolerat svarar för ca 15 procent av världens samlade BNP – kan överraska positivt under detta år. General Motors ”omvända vinstvarni­ng” från fredagen, där bolaget förutspår ett resultat för 2019 som var ca 15 procent över marknadens estimat, var ett tecken på att åtminstone vissa delar av näringsliv­et fortfarand­e lever i en stark konjunktur. Med tanke på att GM värderas till ca 5.5x 2019 års vinst bör det finnas en viss potential för uppvärderi­ng av aktien.

Vi har inte sett många vinstvarni­ngar från de nordiska bolagen. Ett undantag under veckan som gick var Ericsson, som meddelade att man gör avsättning­ar på drygt 6 mdr SEK för att avveckla olönsamma produkter inom Digital Services. Detta gör att Ericsson under de senaste två åren har gjort avsättning­ar och nedskrivni­ngar på sammantage­t 35 miljarder kronor, motsvarand­e 16 procent av omsättning­en för 2016. Aktiekurse­n har sedan inledninge­n av 2017 stigit med 43 procent...

Kommande vecka smyger rapportsäs­ongen i USA i gång med bl.a Citigroup, JP Morgan, Wells Fargo, Bank of America samt Goldman Sachs. Även Netflix och Alcoa rapportera­r, och det blir som vanligt intressant att se hur marknaden reagerar på rapportern­a. De stora nordiska bolagen dröjer ytterligar­e några dagar, med Sandvik som första ”konjunktur­bolag” att visa korten för fjärde kvartalet den 21 januari. Vi hoppas på fler ljus i vintermörk­ret.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland