Hufvudstadsbladet

Tillbaka till Grey Gardens

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi Yle Fem 22.00

■ Albert och David Maysles dokumentär­film Grey Gardens från 1975 har fått kultstatus. Den handlar om en gammal mor och hennes medelålder­s dotter, Edith Ewing Bouvier och Edith Bouvier Beale, som bor tillsamman­s i en enorm fallfärdig villa i East Hampton i New York. En orsak till filmens genomslag är att de excentrisk­a kvinnorna var faster och kusin med Jackie Kennedy. Deras livsöde har även blivit spelfilm och Broadwaymu­sikal.

Över fyrtio år efter att dokumentär­en spelades in har försvunnet material med kvinnorna återhittat­s, filmat av fotografen Peter Beard som även initierade bröderna Maysles dokumentär. Den svenska dokumentär­filmaren Göran Hugo Olsson har fått tillgång till materialet vilket resulterat i långfilmsd­okumentäre­n That Summer från 2017.

Den utgår från Peter Beards råmaterial, inte bara om mor och dotter Big och Little Edie, utan också en del annat filmmateri­al inspelat på hans strandvill­a i Montauk på Long Island på sextiooch sjuttiotal­en. Beards hade ett exklusivt umgänge och hörde till kretsarna kring Studio 54. På filmerna från villan ses gäster som Mick och Bianca Jagger, Andy Warhol, Jackie Kennedy och Truman Capote bedriva strandliv.

Det berättas lite minnen av denna tid och dessa personer, men framför allt fylls den åttio minuter långa dokumentär­en av tidigare ovisat material med Big och Little Edie från sommaren 1972. Vi får se mer av moderns och dotterns friktionsf­yllda umgänge, samtal och gräl med bisarra, komiska, tragiska och poetiska drag.

Dokumentär­en Grey Gardens kritiserad­es på sin tid för att exploatera den misär som kvinnorna levde i. Deras överbelamr­ade levnadsför­hållanden är också centrala i That Summer vars material verkar vara inspelat efter Maysles dokumentär som skedde före den renovering av huset som initierade­s av Jackie Kennedy och hennes syster Lee Radziwill. I That Summer är upprustnin­gen av huset i full gång under Lee Radziwills uppsyn och närvaro. Den hatade hälsovårds­myndighete­n som haft anmärkning­ar på stället och även beskylls för att ha renspolat golven med vatten gör åter en visit. Det smutsiga, mögliga huset är fullproppa­t med saker, lådor, möbler från fornstora dagar, för att inte tala om närvaron av kvinnornas älskade katter, oräkneliga till antalet. I den vildvuxna trädgården finns också tvättbjörn­ar. Här lever kvinnorna bland sina minnen i motvillig gemenskap och isolering – grannarna vill inte ha något med dem att göra och till och med sopåkaren vägrar komma hit.

That Summer är en dokumentär som främst fungerar på nostalgini­vå och förutsätte­r att man känner till Grey Gardens kvinnor. För den som gör det är den ett kärt återseende. Den finns en skönhet och lockelse i förfall – här bjuds vi på kittlande egensinnig överklassd­ekadens av sällan skådad art.

 ?? FOTO: PETER BEARD ?? Edith Ewing Bouvier och Lee Radziwill under upprustnin­gen av huset i East Hampton.
FOTO: PETER BEARD Edith Ewing Bouvier och Lee Radziwill under upprustnin­gen av huset i East Hampton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland