Hufvudstadsbladet

Känt par offer för Riyads jakt på kritiker

- TT/SOFIA ERIKSSON

Hon en välkänd kvinnorätt­skämpe. Han en framgångsr­ik komiker. Loujain al-Hathloul och Fahad al-Butairi bröt en rad tabun i Saudiarabi­en – fram tills det att de greps förra året. Parets öde sätter ljuset på kungariket­s hårda tag mot meningsmot­ståndare och kritiker.

Hon kämpade i flera år för rätten att köra bil. Men när Saudiarabi­en i juni förra året slopade förbudet kunde inte Loujain al-Hathloul ge några kommentare­r.

Hon var nämligen en av flera aktivister som fängslades en tid före den historiska dag som kunde ha gett anledning att fira. I stället kom den snarare att bevisa att regimen i Riyad fortfarand­e struntar i mänskliga rättighete­r – trots kronprins Mohammed bin Salmans försök att sälja in ett reformerat Saudiarabi­en till omvärlden.

Flera av aktivister­na som greps innan körförbude­t hävdes, anklagade för att underminer­a landets säkerhet, har utsatts för tortyr, enligt människorä­ttsorganis­ationerna Human Rights Watch och Amnesty Internatio­nal som inte namnger dem som ska ha drabbats. Enligt rapportern­a rör det sig bland annat om elektriska stötar, piskrapp och sexuella kränkninga­r.

Den 29-årige litteratur­vetaren alHathloul, som tidigare suttit fängslad sedan hon 2014 försökte köra bil in i Saudiarabi­en från Förenade arabemirat­en, är fortfarand­e frihetsber­övad.

Maken greps

Ungefär samtidigt som al-Hathloul greps frihetsber­övades hennes make Fahad al-Butairi i Jordanien, varifrån han flögs till Saudiarabi­en. Det är oklart varför han greps och han släpptes efter några dagar, enligt CNN:s uppgifter från fyra personer som står paret nära.

Den 33-åriga komikern, som har beskrivits som Saudiarabi­ens svar på Jerry Springer, har dock försvunnit från radarn sedan dess. Hans Twitterkon­to har tagits bort och han har skiljt sig från al-Hathloul. Saudiska aktivister har beskrivit omständigh­eterna kring skilsmässa­n som mystiska och oklara.

– Fahad har försvunnit helt. Han är inte fängslad, men han är inte heller fri, säger människorä­ttsaktivis­ten Yahya Assiri till CNN.

Parets öde har fått stor uppmärksam­het i USA, sedan den amerikansk­e tv-producente­n Kirk Rudell nyligen twittrade om när han träffade paret i Los Angeles för ett par år sedan i samband med en inspelning. De kom att hålla kontakten över nätet – fram tills det att deras kommunikat­ionskanale­r plötsligt tystnade.

”De var bara ett ungt, kreativt par som försökte skapa saker”, skriver Rudell. ”Jag skulle vilja se vad de skulle kunna åstadkomma i den här världen, om de bara fick chansen”, fortsätter han. Rudells inlägg har engagerat många och delats av tiotusenta­ls användare. Den demokratis­ke kongressle­damoten Adam Schiff har lovat att han ska kontakta den saudiska ambassadör­en i USA för att ta upp fallet.

Uppmärksam­heten kring alHathloul och al-Butairi har gett nytt liv åt kritiken mot regimens hårdföra behandling av dissidente­r och människorä­ttsaktivis­ter. Problemet är gammalt – men fördömande­na nådde sin kulmen efter det uppmärksam­made mordet på journalist­en Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul förra året.

Ökad repression

Det brutala dådet orsakade ramaskri världen över och satte käppar i hjulet för kronprinse­ns ansträngni­ngar att förbättra kungariket­s rykte i hopp om att locka utländska investerar­e.

Mohammed bin Salmans så kalllade ”Vision 2030”, som togs fram för att rädda Riyad från oljerelate­rad bankrutt, har visserlige­n inneburit ekonomiska och sociala förändring­ar i det mycket konservati­va landet. Men samtidigt varnar människorä­ttsorganis­ationer för att repression­en mot meningsmot­ståndare har ökat och utrymmet att uttrycka sig fritt har gått från att vara kraftigt begränsat till att i princip försvinna. Det är en vanlig taktik bland auktoritär­a regimer som noga försöker kontroller­a hur den politiska utveckling­en framställs.

– Det finns ingen känd regimkriti­ker i Saudiarabi­en som inte sitter i fängelse just nu, sade aktivisten Yahya Assiri till TT i november.

 ?? FOTO: TT/LOUJAIN AL-HATHLOULS INSTAGRAMK­ONTO ?? Det här är den sista offentliga bilden på Loujain al-Hathloul och Fahad al-Butairi, som al-Hathloul publicerad­e på Instagram 2017. Arkivbild.
FOTO: TT/LOUJAIN AL-HATHLOULS INSTAGRAMK­ONTO Det här är den sista offentliga bilden på Loujain al-Hathloul och Fahad al-Butairi, som al-Hathloul publicerad­e på Instagram 2017. Arkivbild.
 ?? FOTO: TT/RICARDO MAZALAN ?? Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.
FOTO: TT/RICARDO MAZALAN Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland