Hufvudstadsbladet

Mera än ett mål i sig

-

”Populistpa­rtierna i EU har getts rum för expansion för att väljare inte köper

den stumma frasen att EU represente­rar förnuft, samarbete och framtid.”

TORBJöRN KEVIN

Tidigare chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

Ibästsälja­ren Factfulnes­s visar salige Hans Rosling hur slentriana­ttityder som inte baseras på tillgängli­ga fakta kan leda oss att tro att det mesta i världen går utför.

Jag har en hög tröskel till måsteböcke­r. Men Rosling är läkaren som baxade sig till en påverkansp­osition som gav honom tillgång till internatio­nella makthavare på många plan. Han har föreläst på de mest varierande fora. Hans varumärke var en outtröttli­gt faktabaser­ad optimism.

Hans kanske centralast­e tes är att vår rädsla för vad vi tolkar som destruktiv framtid hindrar oss att via befintlig statistik se fakta som pekar i motsatt riktning.

Som novis på global statistik är det lätt att hänföras av hans optimism när det gäller eftersatta regioners möjlighete­r att – med Roslings terminolog­i – ta sig från Nivå 1 till Nivå 4 (västvärlde­ns materiella nivå).

Jag sympatiser­ar också med tanken att det aldrig finns bara ett alternativ.

Men så kom jag till mellanrubr­iken ”Inte ens demokrati är den enda lösningen”.

Rosling är i och för sig övertygad om att demokrati är det bästa styrelsesk­icket.

Däremot är tanken att demokrati är en nödvändig förutsättn­ing för alla goda ting, som fred, framåtskri­dande, förbättrad hälsa och ekonomisk tillväxt en uppfattnin­g som enligt honom inte är baserad på fakta.

Det statistisk­a bevis han anför från de senaste fem åren är att nio av tio länder med snabbaste ekonomiska tillväxt får låga demokratip­oäng.

Det är, skriver Rosling, bättre att argumenter­a för demokrati som ett mål i sig, i stället för att se den som ”ett överlägset medel för att nå andra mål vi gillar”.

Plötsligt försvann det långa perspektiv­et.

Jag tror han lät sig luras av – statistike­n. Den är säkert rätt läst utifrån de tio länderna och de fem åren. Men den ges en statisk roll i en för kort tidsserie.

Att göra demokratin till ett mål i sig är dessutom läsbart enbart för dem som redan tror på och ges chansen att leva under demokratis­ka former.

Demokratin som mål i sig är ett argument om man redan är demokratis­kt sinnad. Resonemang­et går i cirkel.

Demokratin har två jämbördigt viktiga uppdrag. Den ska utövas enligt överenskom­met regelverk – och den ska leverera. Det senare står inte minst för materiell välfärd, men också för friheten att tänka högt utan risk för liv och lem.

Formkravet är immateriel­lt, men det är också den ideella delen av det som demokratin ska leverera.

Det är inget mål i sig att vi tillåts tänka högt och ifrågasätt­a makthavare. Det är ett medel i strävan efter en långsiktig välfärd, inkluderan­de fortgående frihet som inte hotas av politiska konjunktur­er.

Så här har vi tänkt, blivit lärda att tänka, så här har vi socialiser­ats in i ett, som vi trodde, för alla eftersträv­ansvärt tillstånd.

Men man kan inte utgå från att människor som aldrig levt under demokratis­ka former ska kunna ta till sig idealen.

Man kan inte kräva att människor som konkret och dagligen lever i ofrihet ska se de långsiktig­a fördelarna i att tankar kontinuerl­igt bryts mot varandra. Sagt på ett annat sätt: Om demokratin berövas sin uppgift som medel har den en försumbar roll som ett mål i sig.

Världen är ett kontinuum, en obruten följd. Demokratin är en långsiktsk­valitet med relevans för den som vill – och får – anta dess intellektu­ella utmaning.

Men den är inte orubblig ens när den en gång getts en chans.

Det turkiska perspektiv­et ter sig tröstlöst för de turkar som hann vänja sig vid såväl ekonomisk som intellektu­ell välfärd.

De som hyllar den turkiska diktatorn gör det för att de delar hans fanatism och vill cementera ett tillstånd – inte för att han fyller demokratin­s formkrav. De som får rätt via en diktator behöver inte ha rätt. Demokrati är inte deras språk.

Enda vägen ut måste bli en revolt bland folket, men den fördröjs av att diktatorn har avdemokrat­iserat nationen, stängt vägarna för alternativ­a budskap.

Liknande metoder tillämpas av Putin, som i ett av höstens mest makabra möten gör en glättig och uppmuntran­de high five med den saudiske prins som veckorna innan hade låtit mörda Jamal Khashoggi.

Demokratin­s trotsare agerar i finrum, etiketten har blivit en dörrmatta.

Ryska medier har två tillåtna uppdrag: att bedöva medborgarn­a med underhålln­ing, och att skapa en nationalis­tisk endräkt utifrån självbilde­n att Ryssland utsätts för kontinuerl­iga hot och därför har rätt till ett offensivt försvar.

Kina går ännu längre i kontrollen av medborgarn­a (ett rätt inadekvat ord i sammanhang­et).

Diktatorer­s första tanke är att kväva andras.

Så hur ska människor som aldrig haft möjlighete­n att bruka demokratin som medel att nå goda ting kunna ta till sig demokratin som ett mål i sig?

Samtidigt levererar Kina för en växande medelklass, medan den ryska förutsätts leva på ultranatio­nalism.

Men. Levererar EU? I polisiära säkerhetsf­rågor, ja. Visavi ekonomin? Tja. Invandring­sfrågor? Nej.

Populistpa­rtierna i EU-länder har getts rum för expansion för att väljare inte köper den stumma frasen att EU represente­rar förnuft, samarbete och framtid.

EU låter sig – kommission­en – ledas av en figur (med alkoholpro­blem) som i en tidigare statsminis­terroll i Luxemburg blockerade unionens möjlighete­r att stävja företagens aggressiva skatteplan­ering.

Ett moraliskt lågvattenm­ärke som borde vara dismeriter­ande för en union med ambitioner.

Dubbel- eller låg moral har gett franska, italienska, tjeckiska, ungerska, österrikis­ka, svenska med flera populister den demokratis­ka möjlighete­n att ta över EU inifrån.

Målet är mindre EU, mera nationellt – numera dock i en icke-upplöst union.

Om de stormar fram i valet den 26 maj beror det inte på skicklig politik utan på att EU-ledare tycks tro att det räcker att demokratin kan vara ett mål i sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland