Hufvudstadsbladet

Fritt fram på Route One

Bedårande serpentinv­ägar på sluttninga­rna mot den rytande oceanen. Magnifika skogsområd­en i ryggen, små pittoreska byar och städer och förtjusand­e möten med djur och natur. Det är California State Route One. Nu är vägen öppen igen.

- TEXT & FOTO: PER ERIK TELL

California State Route One från Los Angeles till San Francisco är en av de klassiska roadtrip-sträckorna. Vi tar vägen förbi William Randolph Hearsts palats och Kerouacs Big Sur innan vi kommer till Clint Eastwoods Carmel och Jonathan Franzens Boulder Creek. På vägen hinner vi också se några tusen sälar och sjöelefant­er i Piedras Blancas.

Vägen som i princip löper längs kusten mellan Los Angeles och San Francisco är en av USA:s klassiska roadtrip-sträckor. Nu är hela vägen öppen igen efter att ha varit stängd sedan februari 2017.

En landsvägsb­ro i nationalpa­rken Big Sur satte sig efter ett skyfall och tre månader senare svepte ett jordskred med sig en stor del av landsvägen. För campingpla­tser och hotellägar­e som plötsligt skars av från yttervärld­en var det ekonomisk katastrof. En snabbt anlagd provisoris­k väg gjorde det möjligt för lokalbefol­kningen få hem mat och skicka barnen till skolan.

Även efter den stora förödelsen 2017 har kuststräck­an härjats och fått sin beskärda del av natureleme­ntens nycker. Först med gräs- och skogsbränd­er som slickat asfalten, sedan med jordskred som begravt hus och byar bara stenkast från vägen.

Inspirerat Miller och Kerouac

Det är en stundtals vild kust som inspirerat författare som Henry Miller och Jack Kerouac.

Låt oss starta vår roadtrip söderifrån, en bit norr om Los Angeles. Ventura och Carpinteri­a fick mycket stryk av den omfattande branden Thomas, som pågick över jul och nyår 2017.

Ventura är en välordnad liten småstad uppbyggd kring en spansk missionsst­ation, San Buenaventu­ra. Tillsamman­s med Carpinteri­a någon mil norrut är det kända orter för surfare, med långa vita stränder.

Havet här utanför kallas Santa Barbara Channel och mellan kanalöarna (Santa Rosa och Santa Cruz), oljeborrto­rnen och fastlandet är det inte ovanligt att upptäcka jagande delfiner eller sprutande valar. Surfarna i området har också alla minst en historia att berätta om möten med hajar.

Från Santa Barbara och norrut till Las Cruces är vägen gemensam med Highway 101, som är motorvägen där den mesta nyttotrafi­ken går vidare mot San Francisco i högre tempo. I Las Cruces delar vägarna på sig.

Danskt hygge

För nordiska bilturiste­r kan det vara av intresse att göra en avstickare på drygt tjugo kilometer, från Las Cruces till den lilla staden Solvang. Här, i ett område som domineras av arvet från spanjorern­as tidiga kolonisati­on, kör du längs Mission Drive rakt in till Hans Christian Andersen Park.

Den danska flaggan, Dannebroge­n, fladdrar i vinden längs huvudgatan och hotellet heter King Frederik och du kan hygge dig med ett wienerbröd med chokolade hos bagaren. Solvang har gjort en grej av sin danska bakgrund och det är nästan lite väl mycket med alla korsvirkes­hus och väderkvarn­ar.

Vi kör tillbaka, fortsätter norrut längs Ettan och passerar raketbasen Vandenberg Air Force Base, mellan Lompoc och Santa Maria.

Ett av de stora turistmåle­n längs Route One är Hearst Castle, vid San Simeon. Det sägs att miljoner människor varje år stannar till för att se detta enorma rikemanspa­lats som tidningsku­ngen William Randolph Hearst bodde i 1919– 1947. Efter hans död förvandlad­es området och huset till parkområde och öppnades för allmänhete­n 1958.

Prominenta gäster hos Hearst

Den enorma herrgården, slottet, ligger på en höjd och hit flögs under Hearsts aktiva år prominenta gäster in till egendomens flygfält. Hit kom Charlie Chaplin, bröderna Marx, Greta Garbo, Franklin Roosevelt, Sir Winston Churchill och många fler för att mingla, äta middag och förvåna sig över det kolossala och säkert lätt motbjudand­e överflödet i detta Citizen Kane’s Xanadu.

I stället för att ta den guidade turen i Hearst Castle kör vi vidare några kilometer norrut mot den vidunderli­ga stranden vid marinreser­vatet Piedras Blancas.

Tusentals sjöelefant­er ligger på sandstrand­en. Sälar, packade som sillar, sprätter med labbarna för att skvätta sand över sig. Vanligen håller sjöelefant­erna sig till havs, men under olika perioder tar de sig i land. Det handlar om att föda, mata, rugga och vila. I april och maj tar sig honorna och de unga sälarna i land och ruggar, tappar hår och byter skinn. De ligger dåsiga och utslagna på stranden medan en och annan hanne fortfarand­e utmanar om sin ställning bland honorna.

Det är en otrolig syn att se de för bara hundra år sedan nästan helt utrotade djuren samlas i sådana mängder.

Big Sur och Kerouac

Efter Piedras Blancas går färden vidare mot Big Sur, där vägen vindlar längs havet medan skogarna med de enorma redwoodstr­äden bildar sin gröna kuliss.

Det var hit Jack Kerouac åkte för att få lugn och ro och sluta supa. Jack Kerouac var författare­n som blev berömd för sin roadtrip-berättelse On the road i mitten av 1950-talet och över en natt förvandlad­es till beatgenera­tionens främste apostel.

Han kom i taxi till en stuga han lånat av en vän, men kom så sent att det hade mörknat och han inte hittade fram till stugan utan tvingades sova utomhus den första natten.

Jack Kerouac stod inte ut länge i vildmarken, där hans enda sällskap blev mulan Alf, utan återvände till San Francisco, vännerna och spriten. Han skrev senare boken Big Sur, som säkert bidragit till att ytterligar­e demonisera området, göra det ännu lite spöklikare och vildare än det kanske i verklighet­en är. När solen går ned i Big Sur blir det mörkt.

Clintans Carmel-by-the-sea

Norr om Big Sur ligger Carmel-bythe sea. Staden är mest känd för sin tidigare borgmästar­e Clint Eastwood. Den lika berömda stranden är en del av vandringsl­eden California Coastal Trail.

Vi kör vidare längs kusten, passerar Monterey, som en gång var Kalifornie­ns huvudstad, och fortsätter mot Santa Cruz. Här, i detta de gröna vindalarna­s landskap får vi i stället för oss att besöka ett bryggeri och viker av från Ettan, kör upp i bergen mot Boulder Creek och hamnar i ett gammalt timmerflot­tarsamhäll­e, en äkta vildaväste­rn-stad, så fjärran från kustens Kalifornie­n. I Boulder Creek lever i dag en av USA:s mest kända romanförfa­ttare, Jonathan Franzen.

Däremot var Boulder Creek Brewery, som vi siktat på att besöka, nedbrunnet.

Tillbaka på Route One efter vår tur genom det skogklädda backiga landskapet är det inte långt kvar till San Francisco. På andra sidan bergen, några mil bort, ligger Silicon Valley, men här vid kusten är lantlighet en dygd och ett annat tempo råder.

Det blir dock allt stressigar­e desto närmare San Francisco vi kommer. Vägen får fler filer, trafiken ökar och liksom att färdas in i en tratt sugs vi med i malströmme­n som tar oss mot solnedgång­en över Golden Gate-bron.

Även efter den stora förödelsen 2017 har kuststräck­an härjats och fått sin beskärda del av natureleme­ntens nycker. Först med gräs- och skogsbränd­er som slickat asfalten, sedan med jordskred som begravt hus och byar bara stenkast från vägen.

 ?? FOTO: PER ERIK TELL ??
FOTO: PER ERIK TELL
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det heter Stilla havet, men visar allt som oftast upp en allt annat än stilla sida. Det är rått, vått, vilt och mäktigt.Solvang är en dansk enklav i Kalifornie­n, där Dannebroge­n vajar i varje kvarter.
Det heter Stilla havet, men visar allt som oftast upp en allt annat än stilla sida. Det är rått, vått, vilt och mäktigt.Solvang är en dansk enklav i Kalifornie­n, där Dannebroge­n vajar i varje kvarter.
 ??  ??
 ??  ?? Boulder Creek – en vildaväste­rnstad i Santa Cruz County.
Boulder Creek – en vildaväste­rnstad i Santa Cruz County.
 ??  ?? Route one går över den berömda Golden Gate-bron i San Francisco.
Route one går över den berömda Golden Gate-bron i San Francisco.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland