Hufvudstadsbladet

BROTT som gäckar

Året är 1960. Platsen är Bodom träsk i Esbo. Fyra ungdomar har firat pingst med att tälta, simma och grilla korv vid stranden. När junimorgon­en gryr är tre av de fyra döda, mördade. Det här är upptakten till utredninge­n av ett av Finlands mest berömda mor

- Staffan.bruun@gmail.fi

Fyra ungdomar firar pingst 1960 med att campa vid Bodom träsk i Esbo. Nästa morgon är tre av dem döda och den fjärde skadad. Mordet upprör hela Finland men mördaren går fri. 44 år senare läser överkommis­sarie Markku Tuominen igenom handlingar­na och pekar ut den enda överlevand­e som mördaren. Nils Gustafsson grips, åtalas och – frias. Tuominen tror att gåtan förblir olöst.

Få mordfall har engagerat polis, allmänhet och privatspan­are lika mycket som det råa trippelmor­det på tre tältande ungdomar vid Bodom träsk pingsten 1960. Otaliga böcker har skrivits om dådet, en film har gjorts och ett popband har tagit namn efter Bodom.

Men mordgåtan är olöst och kommer så sannolikt att förbli efter att polisens försök att lösa fallet med hjälp av modern kriminalte­knologi misslyckad­es 2004.

Om fyra ungdomar går in i ett tält, tre mördas och den fjärde kommer ut riktas misstankar­na i dag automatisk­t mot den överlevand­e. Men så var det inte 1960. Därför tog det 44 år innan polisen började ifrågasätt­a Nils Gustafsson­s roll som offret som hade tur och överlevde.

Det var på kvällen den 5 juni 1960 som två par, pojkarna 18 år gamla och flickvänne­rna 15, anlände till en udde vid Bodom träsk i norra Esbo. Vad som sedan hände har förblivit oklart.

Nils Gustafsson berättade att man reste tältet, simmade, åt korv, spelade kort och att pojkarna drack lite ur medhavd flaska. Efter midnatt gick alla och lade sig, men han själv och kompisen Seppo steg upp vid gryningen för att meta. Sedan minns han ingenting mer.

Med stöd av nya vittnesmål, DNAanalys av tältduken och skor byggde polisen 2004 upp en helt annan bild av skeendet. Nils Gustafsson blev full och ville ha sex med sin flickvän Irmeli. Gräl uppstod och de tre andra gick in i tältet och vägrade släppa in den bråkiga Gustafsson, ansåg polisen.

I blind vrede kapade Gustafsson tältlinorn­a och gick till attack mot de andra med en flat sten. Seppo Boisman lyckades inifrån tältduken sparka Gustafsson så att hans käkben gick av.

Det hindrade inte honom från att först slå ihjäl sina vänner med stenen, sedan fullborda morden med kniv.

Flickvänne­n Irmeli hade femton djupa knivhugg i hals och rygg, vilket enligt åklagarna tydde på en av svartsjuka förblindad och rasande gärningsma­n.

Detta var polisens och åklagarnas

teori som förkastade­s av Esbo tingsrätt 2005.

Många vittnen

Morden begicks på morgontimm­arna, men exakt när har förblivit oklart. Den första som följande morgon redan klockan 04 dök upp i grannskape­t var Aili Karjalaine­n som tvättade skjortor på bryggan till Oitans gård nära mordudden.

Karjalaine­n vittnade att hon såg en man som metade på stranden bredvid ungdomarna­s campingudd­e. Hon såg ytterligar­e två pojkar gå längs stranden. Det märkliga är att de båda pojkarna aldrig återfanns och aldrig anmälde sig för att vittna. Att de existerade bevisas av fångsten på några abborrar som de lämnade efter sig på strandsten­arna.

Tingsrätte­n ansåg att de båda pojkarna var Gustafsson och Boisman. Att de enligt Karjalaine­n umgicks i bästa samförstån­d styrker Gustafsson­s berättelse, de grälade inte. Vittnesmål­et innebär också att morden kan ha begåtts tidigast klockan 04.30 då Aili Karjalaine­n blev klar med sin skjorttvät­t och återvände hem.

Senast klockan 06 var tre av de fyra ungdomarna inte längre vid liv. Då passerade två unga ornitologe­r platsen och såg det ihoprasade tältet och en man som såg ut att sova, Nils Gustafsson. De stod bara tio meter ifrån men ville inte störa så de gick sin väg, men hann se en blond man skynda sig bort från tältet.

För att ytterligar­e komplicera polisutred­ningen fanns också Aarre Kivilahti på plats på grannudden. Han var en annan ung man som skulle meta fisk denna morgon. Kivilahti väntade på sin kompis som försov sig och aldrig dök upp.

Det märkliga är att Kivilahti satt och väntade på sin kompis på grannudden alldeles i närheten av de fyra ungdomarna­s campingpla­ts från klockan 04. Och han satt kvar i fyra timmar och hörde aldrig ljud av gräl eller strid vid tältet.

Det tyder på att morden redan begåtts, att massakern inträffade redan före klockan 04. Men i så fall var det inte Boisman och Gustafsson som Aili Karjalaine­n såg vandra längs stranden utan två andra unga män. Varför fick man i så fall aldrig tag på dem?

Anhörig misstänks

Vid tiden för morden 1960 var Finland fortfarand­e fullt av unga män som femton år tidigare kommit hem från kriget traumatise­rade och mentalt störda. Att de var snabba att ta till våld var välkänt, det fick inte minst fruar och barn erfara.

Det var därför inte en helt osannolik tanke att någon rubbad person vandrat förbi tältet och av någon anledning fått ett raseriutbr­ott och slagit ihjäl ungdomarna. Det var också polisens första teori. Nils Gustafsson betraktade­s därför i 44 år som ett offer. Han led av minnesförl­ust och kunde inte hjälpa utredninge­n, sade han. Inte ens försök med hypnos fick Gustafsson­s minne att vakna till liv.

Polisen behöll tältet och Gustafsson­s och Boismans skor som någon, sannolikt gärningsma­nnen, hade gömt undan vid en stig 800 meter från mordplatse­n. Alla andra föremål som kunde ha behövts för teknisk utredning gav man efter några dagar ifrån sig till de anhöriga. Brottsplat­sundersökn­ingar som vi känner dem i dag var inte att tänka på, än mindre hade den tidens poliser hört talas om DNA.

När överkommis­sarie Markku Tuominen intressera­de sig för fallet 2004 var polisen betydligt klokare. Man hade lärt sig att leta efter skyldiga med hjälp av profilerin­g och DNA-analyser. Tuominen ställde sig frågan varför Nils Gustafsson som var klart störst och starkast i sällskapet överlevde mordnatten relativt oskadd medan de andra inte bara slogs ihjäl med en tung sten utan också knivhöggs otaliga gånger.

Tuominen undrade varför Gustafsson­s skada inskränkte sig till en bruten käke. Skulle inte en mördare först ge sig på den starkaste? Det som ytterligar­e pekade mot Gustafsson var att Irmeli, hans flickvän, var den som råkade värst ut. Efter att hennes kropp perforerat­s med femton knivhugg hade kroppen lyfts ut ur tältet och klätts av.

Varför skulle en okänd gärningsma­n göra sig det besväret? Och varför hade mördaren gömt Gustafsson­s skor, frågade sig Tuominen. Till saken hör att Gustafsson uppgett att alla fyra tog av sig skorna då de kröp in i tältet.

En analys visade att Gustafsson­s högersko var full av blodfläcka­r, men bara utanpå. Inuti skon fanns inga blodspår. Det visade, enligt polis och åklagare, att det hade funnits en fot inne i skon. Men varför skulle en okänd mördare ta på sig Gustafsson­s skor för att sedan gömma undan dem?

Inte främmande blod

En DNA-analys av tältet visade att det bara fanns blod från de fyra ungdomarna på duken. Enligt polis och åklagare bevisade det att ingen okänd gärningsma­n fanns. Allting pekade mot Nils Gustafsson som häktades och åtalades.

I Esbo tingsrätt lyckades försvaret effektivt slå hål på åtalet. Man ifrågasatt­e DNA-analysen och visade att också andra tolkningar var möjliga. Enligt advokat Riitta Leppiniemi kunde existensen av en utomståend­e mördare inte uteslutas, hon hänvisade bland annat till Irmelis dagboksant­eckning från mordnatten.

Trots att hon hade bara någon timme kvar i livet skrev hon helt normala dagboksant­eckningar om kvällen. Något gräl tycktes hon inte känna till.

När försvaret fick övertaget under rättegånge­n inkallades Markku Tuominen som vittne. Han berättade att Nils Gustafsson efter ett av de inledande förhören då han fördes tillbaka till cellen hade sagt ”Gjort är gjort, det blir femton år”.

Enligt Tuominen var det ett erkännande, med femton år syftade han på den tid en livstidsfå­nge i allmänhet avtjänar i fängelse. Försvaret underkände vittnesmål­et eftersom det inte hade antecknats i förundersö­kningsprot­okollet utan dök upp först i ett sent skede av rättegånge­n. Och Gustafsson­s fras, om den var äkta, kunde tolkas på väldigt många sätt. Rätten valde mycket riktigt att inte beakta Tuominens berättelse.

Tingsrätte­n skrev i sitt beslut att eftersom två oberoende vittnen hade sett en blond man avlägsna sig från mordplatse­n kring klockan 06, en man som inte var Gustafsson, så talade väldigt mycket för att Gustafsson inte var mördaren.

Nils Gustafsson friades och tilldömdes en ersättning på 45 000 euro för de 59 dagar han satt oskyldigt häktad.

Åklagarna valde av hänsyn till att 45 år gått sedan morden att inte överklaga domen till hovrätten.

Markku Tuominen är i dag pensionär och tror inte att Bodomgåtan någonsin kommer att lösas.

– Enda möjlighete­n är att någon träder fram och erkänner, men det är osannolikt så här långt efteråt.

 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ??
FOTO: HBL-ARKIV
 ??  ??
 ??  ??
 ?? BILDER: HBL-ARKIV ?? Det blev ett folknöje att vallfärda till mordplatse­n och på nära håll följa med hur polisen letade efter mordvapnen. Stenen och kniven som mördaren brukade hittades aldrig. Eftersom avspärrnin­garna var ytterst undermålig­a kunde en grundlig teknisk undersökni­ng av mordplatse­n aldrig utföras. Alltför många utomståend­e hade vandrat omkring på platsen.
BILDER: HBL-ARKIV Det blev ett folknöje att vallfärda till mordplatse­n och på nära håll följa med hur polisen letade efter mordvapnen. Stenen och kniven som mördaren brukade hittades aldrig. Eftersom avspärrnin­garna var ytterst undermålig­a kunde en grundlig teknisk undersökni­ng av mordplatse­n aldrig utföras. Alltför många utomståend­e hade vandrat omkring på platsen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? BILDER: HBL-ARKIV ?? Också sjöbottnen finkammade­s i jakten på mordvapnen, utan framgång. I olika skeden har tänkbara gärningsmä­n utpekats som skyldiga. Den så kallade ”Kioskmanne­n” som påstås ha erkänt morden begick självmord 1969 och ställdes aldrig till svars. Och den tyska krigsveter­anen Hans Assman som mordmorgon­en dök upp på sjukhus med blodiga kläder hade alibi.
BILDER: HBL-ARKIV Också sjöbottnen finkammade­s i jakten på mordvapnen, utan framgång. I olika skeden har tänkbara gärningsmä­n utpekats som skyldiga. Den så kallade ”Kioskmanne­n” som påstås ha erkänt morden begick självmord 1969 och ställdes aldrig till svars. Och den tyska krigsveter­anen Hans Assman som mordmorgon­en dök upp på sjukhus med blodiga kläder hade alibi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland