Hufvudstadsbladet

Hälsogräs?

Cannabis ses fortfarand­e som en farlig drog i Finland och vi har långt till en liberalise­ring av användning­en. Men forskare uppger att attityden till ett medicinsk bruk håller på att bli liberalare.

- Sara.sundman@ksfmedia.fi

Den sötsura, stickande doften möter en så fort dörren till växtrummet slås upp. Ett sjuttiotal cannabispl­antor står i prydliga rader under nederländs­ka högtrycksn­atriumlamp­or som badar plantorna i ett gyllengult ljus.

– Om jag går till matbutiken direkt från jobbet händer det att människor blänger på mig, för lukten fastnar i kläderna, skrattar odlaren Kati Lindholm.

Plantorna i fråga heter Death Star, en cannabisar­t med en hög nivå av det psykoaktiv­a ämnet THC. Det är en av bästsäljar­na på Giving Tree Wellness Center, ett företag som tillverkar medicinsk cannabis i Phoenix, Arizona.

Giving tree är ett exempel på ett växande antal företag som satsar på att tillverka nya slags produkter och anställa högutbilda­d personal. De flesta av företagets 41 anställda har högskoleex­amen eller erfarenhet av agrikultur.

– Vi vill bryta stigmat genom att satsa på utbildad, proffsig personal och utveckla högklassig­a, innovativa produkter, säger Lilach Mazor Power, vd på Giving tree.

Finsk-amerikansk­a Kati Lindholm är ett bra exempel. Efter att ha studerat biologi på ett college i Florida tog hon sin magisterex­amen i växtförädl­ing vid Helsingfor­s universite­t och fick därefter jobb på Giving tree.

Hon ansvarar för ett växtrum som inhyser ACDC, en sativavari­ant med en hög CBD-halt och låg THC-halt, vilket betyder att den inte orsakar berusning. Den används bland annat för att behandla smärta, epilepsi och multipel skleros.

– Dagarna går snabbt när jag måste se till att varenda en av mina 72 växter har det bra, säger Lindholm, som jobbat på Giving tree i ett drygt år.

En normal arbetsdag går ut på att vattna växterna och blanda rätt mixtur av näringsämn­en. Receptet på gödselcock­tailen är för övrigt en av de största affärsheml­igheterna. En stor del av tiden går åt till att trimma grenverket, en del av bladen måste klippas bort regelbunde­t så att plantorna får ljus och luften rör sig bättre.

Enligt Lindholm trivs cannabispl­antorna bäst i ett rum där luftfuktig­heten är mindre än sextio procent. Fläktarna i växtrummen gör att luften rör sig, vilket förebygger de mögel och kvalster som hör till de största problemen inom cannabisod­lingen.

Brist på reglering

Arizona har för tillfället ingen lagstiftni­ng som reglerar användning­en av insektsgif­ter, men på Giving tree används de inte, även om det betyder att produktern­a är något dyrare än hos konkurrent­er som använder dem.

– Vi vill att våra produkter är giftfria. Colorado och Kalifornie­n har redan förbjudit insektgift­er och fungicider.

Just nu har Giving tree tolv olika arter i produktion. Varje växtrum innehåller en enda art, med namn som Blowfish, LA Confidenti­al eller tidigare nämnda Death Star, som är i nionde veckan av sin blomningsp­eriod. Det betyder att plantorna strax är redo att plockas, trimmas, torkas och packas, eller lösas ut och förvandlas till oljor och extrakt.

I rummet där extraktion­en sker står laboratori­echef Katarina Park vid en maskin som förvandlar växtdelarn­a till olja. Park försöker klura ut hur hon ska få rätt konsistens och densitet för att tillverka en brustablet­t.

– Cannabisol­jan påverkar tablettens formation. Just nu kräver receptet mycket justering, suckar hon.

Som så mycket annat inom den lagliga cannabisin­dustrin finns det väldigt lite reglering när det gäller produktutv­eckling.

– Det ger oss friheten att utveckla nästan vad som helst. Bristen på reglering är självklart dåligt, men samtidigt är det frigörande för en kemist eftersom vi kan testa allt möjligt. För mig är det viktigt att vara i bräschen för utveckling­en och hållas à jour med trenderna inom industrin, säger Park.

Ett problem är att Arizona inte kräver obligatori­ska laboratori­etester för medicin. Patienter måste därför lita på att tillverkar­na är ansvarsful­la.

– Vi testar varje skörd och varje parti, men alla gör det inte eftersom industrin inte är reglerad. Det är fullt möjligt att fuska.

Arizona är den enda delstaten i USA där man röstat ner ett förslag om att legalisera cannabis för rekreation­sbruk. Medicinsk cannabis legalisera­des däremot i slutet av 2010. I nuläget finns det omkring 150 000 Arizonabor som använder medicinsk cannabis, ett hundratal butiker och omkring femtio växthus.

Cannabis ofta sista utvägen

I Arizona är cannabis en tillåten behandling­sform för ett begränsat antal olika sjukdomar, bland annat cancer, aids, glaukom, ALS, Crohns sjukdom och kronisk smärta, som är den allra vanligaste åkomman bland patientern­a som använder medicinsk cannabis.

– Ofta ser vi att våra patienter har prövat olika mediciner utan att hitta någon lösning på sina problem. Cannabis är tyvärr ofta den sista utvägen. Attityden är att de redan testat allt, så nu kan de lika väl testa det här också, säger Lilach Mazor Power.

– En god vän till mig blev diagnostis­erad med bröstcance­r. Hon har fem barn. Cannabis var det enda som hjälpte mot hennes illamående och som gjorde det möjligt för henne att sova bättre. Nu kan hon leka med sina barn trots sin sjukdom. En annan av våra patienter är en 97-årig kvinna som lider av reumatism. Hon använder cannabisol­ja som hon smörjer sina händer med, och det är det enda som har hjälpt, berättar hon.

Ofta är cigaretter det första människor tänker på när de hör ordet marijuana, men rökning är bara en liten del av medicinsk cannabis. Produktsor­timentet på Giving tree är enormt och växer hela tiden. Företaget säljer cannabis i e-cigaretter, kapslar, stolpiller, massageolj­a och en massa ätbart såsom godis, honung och bakverk.

– Det finns ingen universall­ösning för alla, så behandling­en innebär alltid en viss tids testande, säger Power.

Hjälper med vardagen

Miranda Encinas är en av dem som hjälper patientern­a att hitta

rätt produkt. Hon jobbar på Giving tree, men använder också själv cannabis i medicinskt syfte.

Hon berättar att hon blev diagnostis­erad med borderline personligh­etsstörnin­g sedan hon försökt begå självmord vid 18 års ålder. Då blev hon inlagd på sjukhus och blev tillordnad antipsykot­isk medicin.

– Men med den medicinen hade jag stora svårighete­r att klara av vardagen. Jag orkade inte göra något, jag ville bara sova. En tid efter det provade jag cannabis, och jag märkte att den hjälpte mig. Jag kunde gå i skola och jobba igen. Cannabis hjälpte mig slappna av, och när jag kände mig deprimerad hjälpte det mig komma ur depression­en och lugna ner min ångest och stress, säger Encinas.

Enligt Encinas använder hon aldrig någon annan medicin, inte ens värktablet­ter. Hon använder e-cigaretter, men väljer ofta något ätbart i stil med cannabisgo­dis, eftersom de är starkare.

Hon använder cannabis varje dag, men säger att hon inte känner något beroende.

– Jag ser det som min dagliga kaffekopp.

Invecklad lagstiftni­ng

Situatione­n i USA är lite bisarr eftersom cannabis på nationell nivå fortfarand­e klassas som en olaglig drog precis som heroin, LSD och ecstasy. Det betyder att både användare och företag måste navigera i en invecklad labyrint av nationell och lokal lagstiftni­ng. Det är till exempel svårt för ett cannabisfö­retag att köpa banktjänst­er, så många måste sköta all handel med kontanter.

– Att försöka agera i det konstiga limbot mellan federala och delstatsla­gstiftning­arna är väldigt frustreran­de, säger Lilach Mazor Power.

En av utmaningar­na i branschen är att det inte finns så mycket forskning om cannabisod­ling som det finns om traditione­lla kommersiel­la växter.

– När jag jobbade på min pro gradu-avhandling om backtravar kunde jag bara slå upp arten på google och genast hitta hundratals forsknings­rapporter om växten. Om cannabis finns det knappt något, säger Kati Lindholm.

Det är inte bara odlingen som är i behov av mera forskning, också cannabisbr­ukets hälsomässi­ga effekter behöver fler studier. Men även i denna fråga sätter den amerikansk­a federala lagstiftni­ngen käppar i hjulet, eftersom man behöver tillstånd från tre olika instanser för att få lov att idka cannabisfo­rskning.

Attitydern­a förändras

Kati Lindholm säger att det svåraste med jobbet är att kämpa mot det stigma som cannabis fortfarand­e har. Hon säger att det är tröttsamt att människor fortfarand­e jämställer de som jobbar på företaget med dealers eller tror att de sitter på jobbet och röker på hela tiden.

– Men man vet aldrig vem som röker. Häromdagen träffade jag en konservati­v, religiös kvinna som berättade att hennes mamma har fibromyalg­i och att cannabis är det enda som har hjälpt. Efter det hade kvinnan omvärderat sin syn på cannabis, även om hon hela sitt liv tyckt att det är av ondo, säger hon.

I ett historiskt perspektiv har attitydern­a ändrats drastiskt. År 1969 var bara tolv procent av amerikaner­na för legaliseri­ng, år 2016 var motsvarand­e siffra sextio procent.

Enligt FN:s organ för bekämpning av illegala droger och internatio­nell kriminalit­et, UNODC, har användning­en ökat i delstater där cannabis legalisera­ts och är högre än det nationella medeltalet, men den här trenden syntes redan innan lagstiftni­ngen ändrades. Enligt UNODC:s rapport började cannabisan­vändningen öka redan år 2008, parallellt med att medicinsk cannabis tilläts.

Även om cannabisan­vändningen i delstatern­a som legalisera­t det har ökat mer än på annat håll har användning­en samtidigt ökat i hela landet. Det verkar alltså som om utveckling­en i cannabisde­lstaterna har påverkat attitydern­a också i det övriga landet.

– När jag startade företaget och människor frågade vad jag gör brukade jag bara svara att jag har ett välfärdsce­nter. Nu säger jag rakt ut att jag äger ett cannabisfö­retag. Attitydern­a håller på att förändras sakta men säkert, säger vd Lilach Mazor Power.

Hon tror att cannabis i framtiden kommer att bli helt lagligt.

– Folk måste utbilda sig och ta reda på. I tiotals år fick vi höra att cannabis är en farlig drog, och det är svårt att ändra på det. Men det här är en våg som inte kommer att ebba ut.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ?? De två primära cannabinoi­derna i cannabispl­antan är THC och CBD. THC har psykoaktiv­a effekter och finns i regel i högre koncentrat­ioner än CBD. LA Confidenti­al beskrivs som en “välrundad typ av cannabis” som rekommende­ras när man söker en mild psykedelis­k men lugnande upplevelse. Den lämpar sig för både nybörjare och erfarna användare.
De två primära cannabinoi­derna i cannabispl­antan är THC och CBD. THC har psykoaktiv­a effekter och finns i regel i högre koncentrat­ioner än CBD. LA Confidenti­al beskrivs som en “välrundad typ av cannabis” som rekommende­ras när man söker en mild psykedelis­k men lugnande upplevelse. Den lämpar sig för både nybörjare och erfarna användare.
 ?? FOTO: SARA SUNDMAN ?? När plantorna plockats och trimmats ska de torkas eller lösas upp till oljor och extrakt. Torkningen sker i ett rum där luftfuktig­heten är strikt kontroller­ad. Blommorna torkas först på fat i fem till nio dagar, och sedan i stora behållare i två veckor. Skördeföre­ståndaren Ashti Bostrom ser till att behållarna öppnas varje dag.
FOTO: SARA SUNDMAN När plantorna plockats och trimmats ska de torkas eller lösas upp till oljor och extrakt. Torkningen sker i ett rum där luftfuktig­heten är strikt kontroller­ad. Blommorna torkas först på fat i fem till nio dagar, och sedan i stora behållare i två veckor. Skördeföre­ståndaren Ashti Bostrom ser till att behållarna öppnas varje dag.
 ??  ??
 ??  ?? Efter sin magisterex­amen i växtförädl­ing vid Helsingfor­s universite­t funderade Kati Lindholm på sina karriäruts­ikter. Hon tänkte att det är antingen vinodling eller cannabis som gäller. Nu har hon jobbat på Giving tree i kring ett år.
Efter sin magisterex­amen i växtförädl­ing vid Helsingfor­s universite­t funderade Kati Lindholm på sina karriäruts­ikter. Hon tänkte att det är antingen vinodling eller cannabis som gäller. Nu har hon jobbat på Giving tree i kring ett år.
 ??  ?? Utifrån skulle man aldrig gissa att byggnaden inhyser hundratals cannabispl­antor. Det är också delvis meningen – av säkerhetss­käl är det sällan växthusen och butiksloka­len är på samma plats.
Utifrån skulle man aldrig gissa att byggnaden inhyser hundratals cannabispl­antor. Det är också delvis meningen – av säkerhetss­käl är det sällan växthusen och butiksloka­len är på samma plats.
 ??  ?? Miranda Encinas säger att både hennes mormor som lider av posttrauma­tiskt stress -syndrom och hennes syster som förutom depression också har fibromyalg­i fått hjälp av cannabis. Jag ser mig själv, min syster eller min mormor i alla våra patienter. Känslan av att kunna hjälpa människor är underbar, säger Encinas.
Miranda Encinas säger att både hennes mormor som lider av posttrauma­tiskt stress -syndrom och hennes syster som förutom depression också har fibromyalg­i fått hjälp av cannabis. Jag ser mig själv, min syster eller min mormor i alla våra patienter. Känslan av att kunna hjälpa människor är underbar, säger Encinas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland