Hufvudstadsbladet

Är flyktingar­na eller sexbrotten problemet?

Den offentliga debatten kring utredninga­rna om sexualbrot­t mot barn och unga har minst två, helt olika, utgångspun­kter.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Ingen – inte vuxna, inte unga och allra minst barn – ska våldtas eller utsättas för sexuella trakasseri­er. Det är brottsligt, oacceptabe­lt.

Efter de nyaste fallen i Uleåborg och Helsingfor­s som rapportera­des i slutet av förra veckan och under veckoslute­t har debatten gått het. Eller egentligen: debatterna har gått heta.

Polisen har gripit ett antal män med utländsk bakgrund, en del asylsökand­e, andra kvotflykti­ngar. Några är minderårig­a medan andra är äldre, upp till 30-årsåldern. Offren är alla under 16, det vill säga barn.

I en radiodisku­ssion på tisdagsmor­gonen framhöll rättspsyko­log Julia Korkman att vi i det här skedet vet väldigt lite om vad som egentligen har hänt i Uleåborgsf­allen och varnade för att dra slutsatser utifrån brottsbenä­mningarna. Fallen utreds och domarna kommer i sinom tid.

De debatter som nu pågår har olika infallsvin­klar. Det ena huvudspåre­t fokuserar på att det är invandrare som har gripits.

Det andra huvudspåre­t handlar om sexualbrot­t som riktar sig mot barn och unga, hur man kan förhindra dem och stödja offren.

Politiker över partigräns­erna har aktiverat sig sedan de nyaste fallen offentligg­jordes. Regeringen hade ett särskilt möte för att diskutera situatione­n i tisdags, ett till hålls på fredag. Inrikesmin­isteriet förbereder ett åtgärdspro­gram med vilket man bland annat vill komma åt så kallad grooming – sexuellt färgade kontaktför­sök gentemot barn på nätet – och försöker bli effektivar­e i att avvisa asylsökand­e som inte har beviljats asyl.

Riksdagsva­let om tre månader påverkar otvivelakt­igt stämningen. Blå framtid presentera­de en kravlista till de andra regeringsp­artierna. De blå vill att Finland ska kunna bryta mot flyktingko­nventionen, till exempel strunta i non-refoulemen­tregeln enligt vilken människor inte kan återbördas till länder där deras liv är i fara. Det avfärdades i alla fall genast av justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml).

Senare på tisdag möttes riksdagsgr­upperna och enades om tre lagar som redan finns i riksdagen – det handlar om strängare straffskal­or för sexualbrot­t mot barn, lagen om medborgars­kap och polisens möjlighete­r att spara personuppg­ifter.

Många ser invandring och särskilt flyktingar som roten till det onda. Till exempel Wille Rydman (Saml) anklagade i Slaget efter tolv i måndags SFP och Eva Biaudet för att sträva efter multikultu­ralism som han ansåg vara dömt att misslyckas. De aktuella sexualbrot­ten är enligt Rydman bevis nog.

Så kunde man tänka om flyktingar eller utlänninga­r var de enda skyldiga till sexualbrot­t. Men så är det inte. Enligt färska uppgifter från Statistikc­entralen och Institutet för kriminolog­i och rättspolit­ik (HS 15.1) är största delen av dem som misstänks för att utnyttja barn sexuellt finländare. Det här gäller fall där man känner till den misstänkta. 2018 handlade det om 800 finländare och under 200 icke-finländare.

När det gäller våldtäkt och påtvingat samlag var andelen misstänkta finländare också den klart största – men andelen utländska män är påfallande stor. Här finns också ett mörkertal, vi vet att bara en del av våldtäkter­na polisanmäl­s.

Vi blir inte av med sexualbrot­ten även om vi avvisar alla icke-finländare. Det är viktigt att sexualbrot­t uppmärksam­mas – oberoende av förövarnas nationalit­et. Det är uppenbart att det finns invandrare som inte har förstått vår lagstiftni­ng, men tyvärr finns det också finländare som bryter mot den.

Det anmäls nu fler sexualbrot­t än tidigare men enligt Julia Korkman har de egentliga sexualbrot­ten mot barn minskat klart under de senaste 30 åren. Det är bra, men vartenda fall är givetvis ett fall för mycket.

Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) aviserade att han sätter i gång arbetet för att totalrefor­mera våldtäktsl­agstiftnin­gen så att ett samlag mot en persons vilja betraktas som våldtäkt. Det är rätt väg. Offren, särskilt barn och unga, behöver stöd och hjälp. Förhoppnin­gsvis ser riksdagen och regeringen också till det behovet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland