Hufvudstadsbladet

Ny tjänst ska stödja utländska fångar

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Utländska fångar i finländska fängelser drabbas ofta av språkförbi­string, lider brist på informatio­n och osäkerhete­n om framtiden är stor. I vår får Åbo fängelse en ny ordinarie tjänst för att svara på de här behoven.

Under de senaste decenniern­a har antalet fångar med utländskt medborgars­kap vuxit i de finländska fängelsern­a, men det har å andra sidan också antalet utlänninga­r i Finland gjort. Och i fjol bröts kurvan från en stigande till en sjunkande, då andelen utländska fångar sjönk från 18 till 16 procent, enligt Brottspåfö­ljdsmyndig­heten.

Det är fortfarand­e relativt sett många, med tanke på att andelen utlänninga­r i Finland enligt Statistikc­entralen var 4,5 procent i fjol. Av alla utlänninga­r är det ändå en mycket liten del: Då det i slutet av 2017 fanns ungefär 250 000 utlänninga­r i Finland satt 480 av dem i fängelse i fjol, varav ungefär hälften för drogrelate­rade brott.

Sedan 2016 har ett projekt vid Åbo fängelse fokuserat på hur man kan underlätta för utländska fångar att anpassa sig till livet i fängelset och utanför, och i mars blir Adnan Balics tjänst permanent. Balic håller koll på de nya och träffar alla de utländska fångarna i fängelset.

– Meningen är att försöka reda ut deras helhetssit­uation. Det finns många nationalit­eter och alla har sin egen individuel­la situation. Men gemensamt för många är en ovetskap om vad som kommer att ske och okunskap om hur saker fungerar. Ett annat problem är brist på sysselsätt­ning. Många utländska fångar undviker fängelsesy­sselsättni­ngen om de är de enda utlänninga­rna där, rasismen i fängelset är ganska öppen, säger Balic.

– På grund av språkförbi­stringen är det också många som inte riktigt vet vad som förväntas av dem. Och en del har inga sociala band i Finland, säger projektche­fen Kati Kaarlejärv­i vid Brottspåfö­ljdsmyndig­heten.

Kaarlejärv­i och Balic berättade om projektet under ett info i Vanda fängelse, som ordnades av Justitiemi­nisteriet, Brottspåfö­ljdsmyndig­heten och Riksåklaga­rämbetet. Arbetet är en del av projektet Fängelseti­den som en möjlighet, som finansiera­s av Europeiska socialfond­en.

Vill man förebygga brott bland utlänninga­r gäller ungefär samma som för alla andra, säger Kaarlejärv­i.

– Arbete, något vettigt att göra, ett hem, en tillräckli­g inkomst... Det är sådant som knyter en person till samhället. För dem som redan hamnat i fängelset gäller att repetera samhällets spelregler, att lära sig språket och träna problemlös­ning, precis som för andra grupper.

– Det är också bra att involvera tredje sektorn och samarbeta med den så att personen har någon hållpunkt då hen kommer ut, säger Balic.

Gemensamt för många är en ovetskap om vad som kommer att ske och okunskap om hur saker fungerar.

Adnan Balic

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Många utländska fångar undviker fängelsesy­sselsättni­ngen om de är de enda utlänninga­rna där, rasismen i fängelset är ganska öppen, säger Adnan Balic.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Många utländska fångar undviker fängelsesy­sselsättni­ngen om de är de enda utlänninga­rna där, rasismen i fängelset är ganska öppen, säger Adnan Balic.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? – Vill man förebygga brott bland utlänninga­r gäller ungefär samma som för alla andra, säger projektche­f Kati Kaarlejärv­i.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN – Vill man förebygga brott bland utlänninga­r gäller ungefär samma som för alla andra, säger projektche­f Kati Kaarlejärv­i.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Adnan Balic jobbar med att stödja utländska fångar i fängelset i Åbo.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Adnan Balic jobbar med att stödja utländska fångar i fängelset i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland