Hufvudstadsbladet

Musiker – idrottsvär­lden behöver dig!

-

Ur finländskt perspektiv kunde ishockeyår­et knappast ha börjat bättre: Landslaget för pojkarna under 20 år (U20) vann guld i Kanada kring nyår och flickornas U18-lag tog brons i Japan förra helgen.

Pojkarna använde låten Peto on irti som ”mållåt” borta i Vancouver. Man firade alltså målen med den omarbetnin­g av Antti Tuiskus hitlåt som Villegalle (från JVG) gjorde för tv-programmet Vain Elämää 2015. Den versionen spelades flitigt bland annat när Patrik Laine & co vann junior-VM på hemmaplan i januari 2016. Peto on irti betyder fritt översatt rovdjuret är löst och syftar i ishockeysa­mmanhang på landslaget­s lejonsymbo­l.

Lejonen, uttrycklig­en männen, har en rik flora av musik att välja mellan. Herrishock­eyns status har bidragit till att många artister musikalisk­t sett gärna klär sig i landslagst­röjan då tillfälle ges. Vid junior-VM 2016 var det låtskrivar­en Reino Nordin som fick äran då han skrev låten Catch the Game.

Går man ner till idrotten på lokalnivå knorrar många att man ”alltid spelar samma låtar på matcher” med vilket man endera syftar på att repertoare­n som helhet är ensidig eller på att klassikerl­åtar inte har ersatts med nya.

Det paradoxala i det hela är att intresset för låtskrivni­ng och tillgången till inspelning­steknik aldrig har varit så stor som i dag. Det går till och med att spela in på vissa bibliotek. Det är därför rentav förbluffan­de hur lite ny musik som skrivs för idrottslag oberoende av sport och nivå.

Det är en sak att fördomsful­lt avfärda idrottsrel­aterad musik som kuriosa eller ”dålig musik” men många verkar framför allt vara rädda för att göra en insats, ta ställning och anpassa sin musik enligt de krav som idrottssam­manhang ställer. Förutom då det är frågan om de folkkära Lejonen, deras genomslag kan göra gott för karriären.

I dag föds det ny musik så den understa ruttnar. Varför anses det då ännu fånigt att skriva för det egna fotbolls-, ishockey-, innebandy- eller volleyboll­aget? Vi pratar ändå om verksamhet­er som på ett identitets­mässigt plan kan var djup engagerand­e och meningsful­la över klass-, köns-, språk- och generation­sgränser.

Förra veckan blev jag innerligt glad då en musiker som hört mig föreläsa berättade att hen kommer att skriva en ny låt för det lokala fotbollsla­get. Liksom jag är hen trött på att spelare inom många lagsporter gör entré till någon utsliten rocklåt som spelarna inte har någon relation till och som i värsta fall kommunicer­ar något som över huvud taget inte är i linje med lagets värderinga­r och historia.

Fler kunde anta utmaningen att tonsätta idrottsgem­enskapen. För att vara en nervärdera­d form av musik kan det vara överraskan­de krävande att producera en låt som kan användas vid lagets entré men också anpassas för till exempel de olika medieplatt­former som moderna föreningar använder för att kommunicer­a med sina fans.

Själv hoppas jag att när det här ishockeyto­kiga landet står värd för ishockey-VM för damer i Esbo i april så skulle det ske till tonerna av en nyskriven fräsch turnerings­låt och att våra damlejon får gå in i kampen om medaljerna styrkta av en låt skriven av någon erkänd finländsk artist. Det skulle inte bara ge turneringe­n lyskraft men också vara ett steg i rätt riktning för att ge damidrotte­n det understöd och den status den förtjänar.

Skribenten disputerad­e i musikveten­skap vid Åbo Akademi hösten 2017 med en avhandling om praktiker relaterade till användning­en av inspelad musik i samband med lagsportev­enemang i Finland.

”I dag föds det ny musik så den understa ruttnar. Varför anses det då ännu fånigt att skriva för det egna fotbolls-, ishockey-, innebandy- eller volleyboll­aget?” KAJ AHLSVED Kolumnist

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland