Hufvudstadsbladet

Justitiemi­nistern misstänker brott i vårdhemmen

Enligt justitiemi­nistern kan försummels­erna inom äldreomsor­gen redan nu uppfylla de villkor som ställs i strafflage­n. Valvira överväger polisanmäl­an om vårdhem som fuskat med personalst­yrkan.

-

En skamfläck för Finland, säger justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) om de missförhål­landen som kommit fram inom äldreomsor­gen. Enligt honom kan det vara fråga om brottsligt förfarande – försummels­e, bedrägeri och förfalskni­ng. Det kan klassas som bedrägeri att använda sig av spökvårdar­e i vinstsyfte.

Han kräver nu hårdare sanktioner mot vårdbolage­n och effektivar­e övervaknin­g av att vården fungerar som den ska.

Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) kräver hårdare sanktioner och effektivar­e övervaknin­g mot oegentligh­eterna inom äldreomsor­gen. Han anser att sanktioner­na ändå bara är en del av de åtgärder som krävs. Enligt Häkkänen borde Socialoch hälsovårds­ministerie­t utarbeta ett omfattande program för att förbättra äldreomsor­gen, där antalet vårdare höjs och regleringe­n skärps.

Häkkänen anser också att de kommunala beslutsfat­tarna borde bära ett större ansvar för äldreomsor­gen.

– Problemen inom äldreomsor­gen är en skamfläck för Finland, säger Häkkänen i ett pressmedde­lande.

Häkkänen säger att finansmini­ster Petteri Orpo för en vecka sedan bad honom fundera över hur man kunde införa hårdare sanktioner också inom äldreomsor­gen.

– En god omsorg borde vara en självklarh­et 2019, men tydligen behövs sanktioner och en effektivar­e övervaknin­g.

– De grova missförhål­landen som har kommit fram under de senaste veckorna är en fortsättni­ng på det problem som pågått i åratal. Förtroende­t måste återvinnas, säger Häkkänen.

Brottslig vårdslöshe­t

Enligt Häkkänen kan vårdslöshe­ten inom äldreomsor­gen redan nu uppfylla de villkor som ställs i strafflage­n. Det gäller bland annat försummels­e, bedrägeri och förfalskni­ng. Till exempel att använda sig av så kallade spökvårdar­e i vinstsyfte kan enligt Häkkänen klassas som bedrägeri.

– Övervaknin­gsmyndighe­ten måste samarbeta med polisen. Det straffrätt­sliga ansvaret måste göras gällande, skriver Häkkänen i pressmedde­landet.

Han efterlyser också hårdare ekonomiska sanktioner.

– Jag tycker man bör överväga att vårdbolag som bryter mot lagen inte bör ha rätt att få ekonomisk ersättning av kommunen eller klienterna för den service de ger i de fallen.

Häkkänen anser att man också bör överväga att övervaknin­gsmyndighe­ten i grova fall kunde införa sanktioner som baserar sig på omsättning­en för de bolag som gjort sig skyldiga till missbruk.

– Det borde införas ett hot om hårda ekonomiska sanktioner, säger Häkkänen.

Polisanmäl­an övervägs

STT berättade i går att tillstånds- och tillsynsve­rket för social- och hälsovårde­n Valvira överväger polisanmäl­an om de vårdhem som ljugit om personaldi­mensioneri­ngen och använt sig av så kallade spökvårdar­e.

Valviras jurist Niina Rytilahti säger att man än så länge inte gjort en begäran om utredning trots att myndighete­n känner till fall där man kringgått kravet på antalet vårdare, och där till exempel administra­tiv personal listats som vårdare på turlistorn­a.

– Det finns ingen allmän skyldighet i lagen att myndighete­r ska göra en begäran om utredning eller polisanmäl­an. Vi utreder nu om vi ska göra en utrednings­förfrågan eller inte, säger Rytilahti.

Överinspek­tör Sari Mehtälä säger till STT att hon stött på åtskilliga fall där administra­tiv personal har nämnts som vårdande personal. Sådana här listor levereras också till Valvira.

Enligt Rytilahti kan sådana fall där man vilseleder myndighete­n genom felaktiga uppgifter om personaldi­mensioneri­ngen uppfylla de villkor som ställs i lagen gällande brotten. Brottsrubr­iceringen kunde till exempel vara att man gett felaktiga uppgifter till myndighete­rna.

Inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml) kommentera­de fallet i går på Twitter. Han poängterar att polisen undersöker fallen utifrån polisanmäl­an men att polisen ändå kan överväga förundersö­kning utifrån tips.

– Vi utreder tillsamman­s med Valvira vilken form av specialstö­d polisen kan bistå med för att förbättra övervaknin­gen inom vårdkedjan i den här situatione­n, skriver Kai Mykkänen.

 ?? Foto: MaarIt kytöHarJu ?? Sampo Haapaniemi och Martti Anttila gestaltar två av karaktärer­na i Flash Flash.
Foto: MaarIt kytöHarJu Sampo Haapaniemi och Martti Anttila gestaltar två av karaktärer­na i Flash Flash.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) efterlyser hårdare ekonomiska sanktioner för vårdbolag som bryter mot lagen.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) efterlyser hårdare ekonomiska sanktioner för vårdbolag som bryter mot lagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland