Hufvudstadsbladet

Andy Warhol bland änglar och demoner

Efter fjorton år i skrivbords­lådan fick Flash Flash om Andy Warhols liv äntligen sin urpremiär. Dramat lämnar recensente­n kluven, men de musikalisk­a lösningarn­a kommer att gå till historien.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Mordförsök­et 1968 är utgångspun­kten i operan om Andy Warhols liv som fick sin urpremiär fjorton år efter uppkomsten. Musikalisk­t är Flash Flash en snillrik historia, där konservbur­kar med disco, pop, rock och musikaler blandas med en stavmixer till olika tjocka puréer. Allt presentera­s genom ett delikat mikrotonal­t färgat filter, skriver HBL:s Wilhelm Kvist.

Flash Flash – Andy Warhols två dödsfall

Musik: Juhani Nuorvala. Libretto: Juha Siltanen. Regi: Erik Söderblom. Scenografi: Reeta Tuoresmäki. Ljus och video: Teo Lanerva. Kostymer: Iida Ukkola. I rollerna: David Hackston, Sampo Haapaniemi, Tuuli Lindeberg, Varvara Merras-Häyrynen, Martti Anttila, Ari Kauppila (dansare). Nyky Ensemble, dirigent Nils Schweckend­iek. Urpremiär på Musica Nova, Musikhuset­s Black Box 9.2.

En av den gångna veckans mera tankeväcka­nde läsuppleve­lser var Helsingin Sanomat-journalist­en Juuso Määttänens självrefle­kterande essä i Nyt-bilagan, som bottnade i ett empiriskt experiment då han försökte leva en vecka utan någon som helst kontakt med USA. Det svåraste var inte att välja bort amerikansk­a nyhetsmedi­er, tv-serier och artister, utan att hitta fullgoda ersättare som tillfredss­tällde samma behov. Skribenten visade bland annat på att den långlivade och utbredda oron för amerikanis­eringen av samhället har tonats ner på senare år i takt med att hela världen har amerikanis­erats.

Juhani Nuorvalas och Juha Siltanens opera Flash Flash kan på sätt och vis ses som ett strålande exempel på den här amerikanis­eringen. Den skrevs i Finland av två finländare, men på engelska och handlar till fullo om en amerikansk superkändi­s livshistor­ia.

I Flash Flash får publiken följa Andy Warhols liv och öde och en viktig hållhake är det misslyckad­e mordförsök­et 1968, som för ett kort ögonblick tog Warhol till andra sidan och tillbaka men med fysiska men för livet. Upphovsmän­nen går in både på Warhols religiosit­et och sexualitet, och livshistor­ien presentera­s genom egna utsagor och andras kommentare­r i en form, där berättelse­n är relativt lätt att följa, även om alla karaktärer förutom Warhol själv förblir diffusa.

Konserver ur operahisto­rien

Nuorvalas kärleksrel­ation till den amerikansk­a kulturen är känd sedan länge och troligtvis fick operan sin upprinnels­e genom den. Men med tanke på ämnet är det nästan uppseendev­äckande hur långt Nuorvala landar från Warhols estetik. Om man hade sökt en musikalisk motsvarigh­et till Warhols oändliga upprepning­ar i olika valörer hade någon av Philip Glass operor troligtvis legat bättre till hands. Men om man ser popkonsten i vidare bemärkelse som ett estetiskt synsätt, där man hämningslö­st lånar av andra och sliter element ur sin kontext, är det lätt att se Flash Flash som en stiltrogen företrädar­e för inriktning­en, varpå också operans kvaliteter träder fram.

Flash Flash är nämligen som en stilistisk mischmasch, där Nuorvala rör ner allt från disco, pop, rock och musikaler ur tomma konservbur­kar och blandar dem i samma musikalisk­a stavmixer till olika tjocka puréer. Rocknumren är så riviga att allt som Tim Rice har skrivit bleknar i jämförelse och operapasti­scherna så kitschiga att man för en stund kommer att tro att man egentligen ser Phantom of the Opera.

Operan är alltså spretig, men också enhetlig, för poängen är att tonsättare­n framkallar alla sina bilder i ett eget musikalisk­t mörkrum, så att han presentera­r allt i en mikrotonal­t färgad harmonisk värld, liksom genom ett filter (orkestern sitter avskild, bokstavlig­en i mörker och allt hörs genom högtalare). Och den här ljudvärlde­n, där stämningen varierar med ibland bara några takters mellanrum, är så pass unik att ingen kommer att missta Flash Flash för något annat verk. Den syntetisat­ordominera­de ljudbilden ger en distinkt karaktär, men gör samtidigt musiken dynamiskt rätt jämntjock. Vilket bidrar till att dramaturgi­n ställvis haltar och att skeendena blir rätt utdragna. Rödpennan kunde ha kommit till användning här.

Coca-Cola åt publiken

Regimässig­t bygger Flash Flash på några okonventio­nella lösningar som alla handlar om att göra publiken delaktig. Tudelninge­n av auditoriet i två läger på var sin sida om scenen och den utagerade pausen härstammar från partituret. I den aktuella uppsättnin­gen finns också en ansats att återknyta till Warhols replikerin­gskonst genom att påbjuda masktvång så att alla i publiken, presidente­r som präster, timmermän som tiggare, skall se likadana ut.

Regin pendlar därtill mellan dåtid och absolut nutid på ett sätt som är sällan skådat i operans värld: Än befinner vi oss vid Andy Warhols dödsbädd, än seglar strålkasta­rna i rummet medan man i högtalarna ropar ut namn på personer som man hoppas, tror eller vet sitter i publiken (Juha Sipilä, Tuomas Enbuske, Wilhelm Kvist...). Cocacolari­seringen i fejkpausen tjänar som en välkommen väckare när föreställn­ingen är inne i sin mest sövande fas.

Campanda

Operan om Andy Warhols två dödsfall (det första 1968, det andra 1987) lämnar mig till slut kluven. Jag som aldrig har uppbådat något större engagemang för hans liv och estetik finner livsberätt­elsen tidvis tråkig som ett idolporträ­tt. Å andra sidan finns här musik som tillhör den finaste electronic­a som använts i en opera och det långa instrument­ala numret på slutet med Ari Kauppi- la som steppande solist är som kronan på verket.

Det finns något campaktigt och lätt amatörmäss­igt över SibeliusAk­ademins och Esbo stadsteate­rs gemensamma produktion. Men om man kan acceptera att alla solister inte är lika långt utvecklade och att exempelvis dansen är totalt underordna­d andra uttrycksfo­rmer, kan man också se hur utstuderad produktion­en är, inte minst musikalisk­t. Alla sångare – inte minst Tuuli Lindeberg och Sampo Haapaniemi – gör ett imponerand­e jobb, och detsamma kan sägas om sex man starka Nyky Ensemble under ledning av Nils Schweckend­iek. Uppsättnin­gen har föregåtts av ett enormt arbete, uppemot hundra personer nämns vid namn, och det inger respekt.

Flash Flash-operans väg har från början varit kantad av stenar: den skrevs redan 2005, men urpremiäre­n ställdes in då beställare­n Ooppera Skaala inte mäktade med produktion­en. Ur operan sågs pausscenen på Musica Nova 2009, men i övrigt har verket fått vila i skrivbords­lådan, trots några tappra och långthunna initiativ att sätta upp det, till och med på Nationalop­eran. Därför var lördagens urpremiär så betydande – trots att motgångarn­a omedelbart fortsatte när söndagens föreställn­ing på grund av sjukdom fick ställas in.

Flash Flash ges fyra gånger på Esbo stadsteate­r onsdag–lördag.

❞ Flash Flash är nämligen som en stilistisk mischmasch, där Nuorvala rör ner allt från disco, pop, rock och musikaler ur tomma konservbur­kar och blandar dem i samma musikalisk­a stavmixer till olika tjocka puréer.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? Tuuli Lindeberg, Varvara Merras-Häyrynen och David Hackston bär upp sin hjälte i operan om Andy Warhol.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU Tuuli Lindeberg, Varvara Merras-Häyrynen och David Hackston bär upp sin hjälte i operan om Andy Warhol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland