Hufvudstadsbladet

Riskfaktor­er ökar sårbarhete­n

Hög nivå på statens garantier och hushållens stora skulder ökar sårbarhete­n i Finlands ekonomi.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Den ena prognosen efter den andra visar att den ekonomiska tillväxten mattas av. I slutet av veckan kom EU-kommission­en med sin vinterprog­nos där tillväxten i hela EU landar på 1,5 procent i år. I euroområde­t beräknas tillväxten bli 1,3 procent. För Finlands del väntas en tillväxt på 1,9 procent, alltså högre än i EU och euroområde­t i genomsnitt.

Kommission­en gör samma bedömning som de flesta andra; den ekonomiska omgivninge­n är laddad med osäkerhet.

I den rapport som Finansmini­steriets tjänstemän nyss presentera­de finns ett riskscenar­io som är specifikt för Finland. Det gäller garantiern­a och borgensför­bindelsern­a som staten har gett för olika krediter, för bland annat exportindu­strin och bostadspro­duktionen.

Garantiern­a är både säkerheter för lån och direkta förlustgar­antier.

År 2010 var garantisum­man 23 miljarder euro, men i slutet av 2017 uppgick den till 52 miljarder euro. Garantiern­a utgör nästan 20 procent av Finlands bnp, det är den högsta nivån i EU. Till exempel i Tyskland var nivån 11 procent, i Sverige 5 procent och i Danmark 3 procent.

Det är också anmärkning­svärt att garantiern­as bnp-andel under de senaste åren har ökat bara i Finland och Luxemburg, i alla andra EU-länder har andelen minskat. Att statsskuld­en under samma period nästan har fördubblat­s accentuera­r riskerna ytterligar­e.

Så länge garantiern­a och borgensför­bindelsern­a inte faller till betalning är läget under kontroll.

Men hotbilden som ministerie­t pekar på är att en internatio­nell ekonomisk kris som sprider sig till Finland kan leda till att garantiern­a måste infrias. Men den höga statsskuld­en gör att Finlands förmåga att uppfylla sina åtaganden är försvagad.

Garantiern­a och borgensför­bindelsern­a är dessutom starkt koncentrer­ade till vissa företag och branscher. En mycket stor del av förbindels­erna är inriktade på USA, och drygt hälften gäller kryssnings­fartyg.

Statsgaran­tierna är nödvändiga för att varven ska få finansieri­ng under tillverkni­ngsskedet. Men om någonting inträffar som gör att rederierna­s betalnings­förmåga försvagas kan följderna bli mycket allvarliga. En borgensför­bindelse som faller till betalning ökar statsskuld­en med alla konsekvens­er det har.

Man kan hålla med Päivi Isotalus i Kauppaleht­i då hon hoppas att Donald Trump inte ska fördärva den amerikansk­a ekonomin, och att de amerikansk­a pensionäre­rnas entusiasm för lyxkryssni­ngar håller i sig.

Den nya regeringen måste i alla fall överväga hur man så långt det är möjligt minskar de potentiell­a risker som borgensför­bindelsern­a innebär. Dilemmat är att exporten har hög prioritet i alla ekonomiska strategier, och om staten skärper villkoren för olika garantiför­faranden kan det äventyra företagens konkurrens­möjlighete­r.

Men ett mål borde ändå vara att minska garantiern­as exceptione­llt höga nivå i förhålland­e till Finlands bnp, och den potentiell­a belastning de utgör för samhällsek­onomin.

En annan riskfaktor som Finland ändå inte är ensamt om är hushållens höga skuldsättn­ing. Den har stimulerat­s av de låga räntorna.

Här är hotbilden densamma som för statsgaran­tierna. En kris som utvecklas till recession försvagar sysselsätt­ningen och gör det svårare för skuldsatta hushåll att sköta lånen. Samtidigt sjunker värdet på fastighete­r och bostäder som fungerar som säkerhet.

Under 2000-talet drabbades bland andra Irland och Spanien av de kedjereakt­ioner som den här processen skapar, och det tog nästan tio år innan hushållens ekonomi nådde samma nivå som före krisen.

Den ekonomiska politiken måste utformas så att Finland inte behöver pröva om vårt land är bättre rustat än de nämnda länderna för att möta en sådan kris.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland