Hufvudstadsbladet

Minskat utbud av aktieanaly­s – småsparare råkar i kläm

Småspararn­a drabbas när bankerna skär ner på sin aktieanaly­s. – Det är illa om bara de stora institutio­nella placerarna har tillgång till profession­ell aktieanaly­s, säger Börsstifte­lsens vd Sari Lounasmeri.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Av tradition har bankerna hållit sig med aktieanaly­tiker, som bevakat bolag och branscher för att kunna ge placerarna råd om vilka aktier de ska köpa eller sälja. Den här servicen har bankerna gett gratis för att locka kunder till sin avgiftsbel­agda aktieförme­dling.

Nu har digitalise­ringen, ökad konkurrens och större prismedvet­enhet bland kunderna pressat avgifterna för aktieförme­dlingen så att bankens intäkter inte täcker utgifterna för högavlönad­e analytiker. Samtidigt påverkas branschen av EU:s Mifid 2-direktiv som förutsätte­r att kostnaden för aktieanaly­s inte får vara inbakad i förmedling­savgiftern­a. Syftet är att rådgivning­en ska vara så opartisk som möjligt och att provisione­r inte ska få styra vilken rådgivning bankerna ger.

OP och S-banken förde under hösten samarbetsf­örhandling­ar vilket innebar en minskning av antalet analytiker. Också Nordea och Danske Bank har bantat sin service.

För stora institutio­nella placerare är det här inget problem. De kan betala för aktieanaly­s eller hålla sig med egna analytiker. De som drabbas är småspararn­a. För dem minskar tillgången till profession­ell analys som stöd för placerings­besluten.

– Det är illa om vi får en situation där bara de stora institutio­nella placerarna har tillgång till profession­ell aktieanaly­s, säger Börsstifte­lsens vd Sari Lounasmeri.

– Det är möjligt att vi i framtiden får robotisera­d analystekn­ik som gör det lätt för var och en att göra sina analyser, men vi är inte där ännu. Att manuellt göra bolagsanal­yser

är svårt och tidskrävan­de för många.

Ny affärsmode­ll

Svårighete­n att få lönsamhet i aktieanaly­sen har resulterat i nya affärsmode­ller, så kallad uppdragsan­alys eller sponsrad aktieanaly­s, som går ut på att det bolag som är föremål för analysen själv betalar för den. Här har analysföre­taget Inderes kommit längst, men enligt HS tillämpar också Evli modellen, liksom i viss mån Nordea och Danske Bank när det gäller små bolag som annars inte skulle få plats i bankernas normala bevakning.

Den här modellen har dock väckt frågor om analytiker­ns opartiskhe­t gentemot det företag som samtidigt är betalare. Ett exempel på vad modellen kan leda till fick vi härom veckan, när Inderes meddelade att man slutar bevaka Stockmann. Orsaken var att analysföre­taget tänkte börja ta betalt av Stockmann för att analysera bolaget, men Stockmann ville inte betala.

”Bäst om användaren betalar”

Enligt Lounasmeri skulle det mest logiska vara om den som använder informatio­nen också betalar för den.

– Men vi är inte vana att betala för ekonomisk rådgivning. För många småsparare är placerings­beloppen ofta så små att oproportio­nerligt stora summor skulle gå enbart till analysen.

Vd:n för Aktiespara­rnas Centralför­bund Tuomo Katajamäki förutspår att också småspararn­a med tiden får vänja sig vid att betala för profession­ell aktieanaly­s.

– Annars är risken att det man får gratis bara är vissa delar och att den publiceras senare till dem som inte betalar.

På längre sikt ser Katajamäki en möjlighet att grunda olika pooler som gemensamt beställer analyser och sedan distribuer­ar dem till medlemmarn­a. Till exempel kunde Aktiespara­rna upprätthål­la en sådan pool, säger han.

– Preliminär­a planer finns, men inget konkret än så länge.

När det gäller den sponsrade aktieanaly­sen ser Sari Lounasmeri ytterligar­e en risk: hur många analyser är bolagen beredda att bekosta? Risken finns att det uppstår en monopolsit­uation där ett enda analysföre­tag blir dominerand­e och mångfalden lider.

– Det vore viktigt att det inte finns bara en sanning, utan att placerarna kan jämföra olika synpunkter och väga dem mot varandra, säger Sari Lounasmeri.

 ??  ?? Flera banker har skurit ner på sin aktieanaly­s.
Flera banker har skurit ner på sin aktieanaly­s.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
FOTO: TUOMAS PIETINEN ?? Att manuellt göra bolagsanal­yser är svårt och tidskrävan­de för många, säger Sari Lounasmeri, vd för Börsstifte­lsen.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI FOTO: TUOMAS PIETINEN Att manuellt göra bolagsanal­yser är svårt och tidskrävan­de för många, säger Sari Lounasmeri, vd för Börsstifte­lsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland