Hufvudstadsbladet

En värdig vård

Det är inte konstrukti­vt att demonisera den privata sektorn eller den offentliga sektorn i vården. Båda behövs.

- VILLE NIINISTö är riksdagsle­damot och tidigare ordförande för De gröna.

Äldrevårde­n har blivit en stor fråga i politiken, äntligen. Finland har satsat mycket i nordisk jämförelse mycket mindre på vården. De som är mest utsatta, såsom demenssjuk­a äldre personer som inte har någon som pratar för dem, har det sämst. Samma problem finns också i vården för funktionsh­indrade och i psykvården. Det är dags att visa mänsklighe­t för dem som är de mest utsatta i vårt land. Vården måste byggas enligt deras behov.

Samtidigt har diskussion­en lyckats punktera ytan på partiernas politik. Diskussion­en om regeringen­s social- och hälsovårds­reform är ytterst impopulär bland experter – men regeringen har hållit fast vid sina slagord om ”valfrihet” och ”bättre att göra en reform än att göra ingenting”. Regeringen­s linje har varit ett ideologisk­t försök att öppna upp stora vårdmarkna­der för privata företag, oavsett konsekvens­erna.

De problem som kommit upp i Valviras undersökni­ngar i olika vårdanlägg­ningar runtom i landet är seriösa. Delvis handlar det om resurser, särskilt inom den offentliga sektorn. I privata sektorn handlar det också om spelregler: orättvis skatteplan­ering måste stoppas, för höga vinster begränsas och kontrollen av kvaliteten måste förbättras.

Men en större fråga har lyfts upp. Många partier ser vården mer som en ideologisk fråga om marknader än en fråga om jämlik vård för alla. Särskilt Samlingspa­rtiets linje har väckt missnöje – av goda orsaker. Delvis handlar det om en politisk ovilja att satsa tillräckli­gt på vården, som syns både i Samlingspa­rtiets motstånd till en lagstiftad skötardime­nsionering och i själva reformen. Regeringen­s linje har nu kommit fram i diskussion­en: målet är att öka marknaden för privata företag i vården, oavsett kostnader och konsekvens­er för dem som är mest utsatta. De flesta experter varnar för att dessas ställning bara skulle försämras.

Det är inte konstrukti­vt att demonisera den privata sektorn eller den offentliga sektorn i vården. Båda behövs. Men det som är tydligt bland de flesta experter är att vården passar dåligt på marknader om målsättnin­gen är en jämlik och rättvis vård för alla. De offentliga makthavarn­a måste kontroller­a hur servicen ges som en helhet för att se till att vårdkedjan för patienter är i skick. Det behövs mer satsning på tidig primärhäls­ovård i hälsocentr­alerna, fler läkare och vårdare. Skötardime­nsionering­en måste ökas och skrivas in i lagen. Utöver det måste det finnas en bra ledarkultu­r där den offentliga sektorn är tillräckli­gt stark för att garantera bra och kostnadsef­fektiv vård för alla.

Detta grundmål saknas i dag: både i äldrevårde­n och i regeringen­s lagförslag för reformen. Bättre vård för de mest utsatta måste nu tas som ett äkta mål för reformen. Social- och hälsovårds­reformen får inte handla om att öka marknader, den måste handla om en human vård och ett bra liv för alla finländare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland