Hufvudstadsbladet

Glöm inte bort baskunskap­erna

-

SKOLA Under de senaste månaderna har man hört mycket kritik om att grundskola­n har misslyckat­s i sin viktigaste målsättnin­g. Skolelever­nas läskunnigh­et har försämrats och många är av den åsikten att de nyaste inlärnings­metoderna inte passar i skolvärlde­n, det vill säga särskilt digitalise­ring och såkallad fenomenbas­erad lärning. Det betyder att eleven söker informatio­n själv, till exempel på nätet och skapar egna inlärnings­mål.

Nya inlärnings­metoder kan fungera väl då det gäller elever med egen initiativf­örmåga. Men i grundskolo­rna finns det barn från olika slags bakgrund och med olika slags färdighete­r.

Även i samma familj är alla barn inte till 100 procent likadana och de kan vara på olika nivåer i fråga om skolarbete­t, även i samma ålder. Familjerna­s situation varierar och dessutom har alla föräldrar inte lika bra möjlighete­r eller tid att hjälpa sina barn för att lyckas i skolan.

För många elever i låg- eller högstadiet är det för krävande att själva kunna bestämma vilka läxor man ska göra hemma eller vilka egna mål de ska ställa upp i till exempel matematik eller språk. Att själv planera studierna och sätta sina egna studiemål är ju normalt när man studerar vid gymnasium eller universite­t, men det är inte så enkelt i grundskola­n. Sådant har inte krävts tillsvidar­e just därför att många barn inte är tillräckli­gt

mogna för detta slags skolarbete.

De senaste åren har skolan och läroplanen reformerat­s mycket, men är takten redan för snabb? Reformer är viktiga, men samtidigt måste man komma ihåg att inte tappa bort sådana saker som man fortfarand­e behöver, till exempel lärarens närvaro i klassen och smågrupper för barn med olika kunskapsni­vå.

Antalet barn som inte längre går i skolan ökar hela tiden. Hotbilden är att alla barn inte ens når ett baskunnand­e i läsning eller matematik. Även från närvårdaru­tbildninge­n har man hört att några av dagens studerande inte längre kan räkna. Man vågar inte ens tänka sig vilka slags olyckor som kan hända med till exempel fel läkemedels­dosering inom sjukvården eller på vårdhem. Detta har nu aktualiser­ats genom de senaste händelsern­a inom äldreomsor­gen.

Bra kunskaper i till exempel språk och matematik förutsätte­r disciplin, repetition och övning. Elever behöver lärarens närvaro och hans hjälp i sin målsättnin­g. Detsamma gäller oss vuxna. Det är bara få av oss som kan uppnå sitt bästa utan att ha någon som motiverar och sporrar i bakgrunden.

Det är bra att vara ambitiös när man utvecklar utbildning­en, men samtidigt måste man ha fötterna på jorden så att baskunskap­erna inte glöms bort.

PIA KAUMA riksdagsle­damot (Saml), stadsfullm­äktigeleda­mot, Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland