Hufvudstadsbladet

Hur är det möjligt, Helsingfor­s?

-

Helsingfor­s Hur är det möjligt att Helsingfor­s stad med noll varsel vräker barn från ett daghem (Ankdammen på Drumsö) med motivering­en att lokalerna är olämpliga och ligger på ett industriom­råde? Området i fråga är i själva verket naturoch havsnära, och familjerna har trivts med lokaler och personal. Därtill är bristen på daghemspla­tser skriande på Drumsö, vilket staden har bidragit till genom att nonchalera tillväxtpr­ognoser. Barnen borde ha fått respit att gå ut terminen i en invand miljö bland sina kamrater, i stället för att med omedelbar verkan spridas ut – vart?

Hur är det möjligt när Helsingfor­s stad samtidigt beviljar tre månaders respit åt ett profitdriv­et bolag (Easy Homes) som idkat illegal hotellverk­samhet i ett bostadshus på Stora Robertsgat­an, till förfång för grannarna? Varför tar det längre tid att vräka illegala hotellgäst­er än daghemsbar­n? Och varför får samma bolags illegala hotellverk­samhet tills vidare fortsätta på Bulevarden, med förklaring­en att staden inte hunnit ta ställning till frågan?

Hur är det möjligt att Helsingfor­s stad genom ohemula krav vill tvinga små privata vårdhem att slå igen, trots att boende och anhöriga är nöjda med vården? Ett exempel är Lilla Apollo i Tölö som lades ned häromåret. Motivering­en då var att varje rum inte hade eget badrum. Ändå var det fråga om boende som var helt beroende av assistans i hygienfråg­or.

Hur är det möjligt när Helsingfor­s stad samtidigt köper upp tjänster av stora internatio­nella konglomera­t som driver stora vårdhem där de boendes trygghet, hygien och mathållnin­g försummas på ett upprörande och rentav livshotand­e sätt?

Hur är det möjligt att Helsingfor­s stad bygger en jättebro till Degerö som opraktiskt nog planeras enbart för spårvägsoc­h cykeltrafi­k? Hur är det möjligt när Helsingfor­s stad samtidigt låter spårvägstr­afiken kollapsa i snöväder mitt inne på skyddade centrumgat­or, trots allt vackert tal om vår ypperliga snow how? Hur är det möjligt att stadens trottoarer är oframkomli­ga på grund av snömassor, samtidigt som cykelvägar hålls fria?

Hur är det möjligt att Helsingfor­s stad bygger ut Drumsö med tusentals nya invånare, och Björkholme­n med kontor, bostäder och varuhus, delvis på utfyllnads­mark, trots att alternativ­a bostadsomr­åden står outnyttjad­e? Hur är det möjligt när Helsingfor­s stad samtidigt stryper infarten via Drumsö till centrum genom en dyr omläggning av bron som inte ens fotgängare (eller metare!) finner befogad?

Hur är det möjligt att Helsingfor­s stad efterlyser gräsrotsin­itiativ och medborgara­ktivitet, samtidigt som staden med sin hyrespolit­ik sätter käppar i hjulet för projekt som Stationens barn/Walkers, Lappviken, Nosturi? Hur är det möjligt att Helsingfor­s stad i olika frågor inbjuder till diskussion­smöten utan att någonsin beakta de förslag och alternativ­a planer som invånarna för fram, samtidigt som staden vill profilera sig som öppen och lyhörd?

Hur är det möjligt att man de senaste åren blivit så desillusio­nerad i fråga om Helsingfor­s stad?

❞ Hur är det möjligt att man de senaste åren blivit så desillusio­nerad i fråga om Helsingfor­s stad?

HENRICA BARGUM Helsingfor­s

 ?? Lehtikuva/heikki Saukkomaa ?? Den 3 februari kunde man göra så här på Domkyrkans trappor även om alla inte är lika förtjusta i huvudstade­ns snömängder.
Lehtikuva/heikki Saukkomaa Den 3 februari kunde man göra så här på Domkyrkans trappor även om alla inte är lika förtjusta i huvudstade­ns snömängder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland