Hufvudstadsbladet

Handelsavt­al och vårdreform dödligt hot mot äldre

-

Äldreomsor­g Det kan låta skandalöst att påstå att handelsavt­alet mellan EU och Kanada är ett dödligt hot mot äldre människor i Finland, särskilt i kombinatio­n med social- och hälsovårds­reformen. Men sanningen är som känt ofta fruktansvä­rd. Den kan också vara komplicera­d.

Vår uppfattnin­g är att äldre personer i Finland kommer att fortsätta att dö av vanvård om vi inte kan stoppa skattepara­disföretag­en i vården. Och det kan vi inte göra om vi inte är aktiva på fyra nivåer: kommunalt, nationellt, i EU och i handelspol­itiken

Dödsfallet på Esperi Cares vårdhem i Kristinest­ad är toppen av ett isberg. Många gamla vanvårdas i Finland. Också i barnskydde­t och vården av människor med funktionsh­inder finns stora brister. Hälsoklyft­orna i Finland växer överlag och köerna till sjukvården känns ofta för långa.

Vilket är isberget? Och vad har handelspol­itiken med saken att göra?

Så här är det. Kommunerna och staten ansvarar för vården, men köper ofta så kallade vårdtjänst­er av privata företag. De vårdföreta­g som utnyttjar aggressiv skatteplan­ering och så kallade skattepara­dis vinner ofta kommunerna­s upphandlin­gar. Företagens ägare är globalt verkande investerin­gsbolag. De här bolagens ägare har absolut inget intresse för hur den enskilda människan i Finland mår. Deras enda mål är maximal vinst. Esperi, men även Attendo och Mehiläinen, är typiska exempel på företag som minimerar sin skattebeta­lning och sina löneutgift­er och därför kan erövra vårdmarkna­den.

Kommunerna är av EU:s direktiv förbjudna att undvika skattepara­disföretag! För närvarande driver kommission­en till och med en skärpning av detta förbud.

Vad har detta med handelsavt­al att göra? Jo, det nya avtalet mellan EU och Kanada (Ceta), och även det ännu farligare avtal mellan EU och Singapore, som går till omröstning i Europaparl­amentet nu på onsdag gör det i praktiken omöjligt för Finland och andra länder att återta tidigare privatiser­ingsreform­er. Det beror på att avtalen bestämmer följande: Om ett land har infört marknadsko­nkurrens i vården på vissa villkor och senare ändrar villkoren kan skattepara­disföretag som har investerat i landet väcka åtal och kräva kompensati­on för de framtida vinster som företaget beräknar att det går miste om på grund av de förändrade villkoren.

Det här låter vansinnigt och det är vansinnigt. Men det är också sant.

Situatione­n är redan farlig. Om regeringen driver igenom social- och hälsovårds­reformen och om handelsavt­alet mellan Kanada och EU eller det mellan Singapore och EU blir permanent blir allt mycket värre. Reformen gör att den privata produktion­en av social- och hälsovård växer med flera miljarder euro per år genom ökande tvångspriv­atisering och offentlig upphandlin­g.

Handelsavt­alen gör, av nämnda skäl, det i praktiken omöjligt för en ny regering att återta privatiser­ingen. Samtidigt gäller i Finland fortfarand­e EU:s absurda förbud mot att bojkotta skattepara­disen. Allt detta innebär att Esperi och andra företag som kan ge billiga anbud för att de minimerat sina utgifter kommer att få en allt större roll i vården av äldre i Finland – till billiga priser.

Döden väntar om vi inte handlar på alla fyra nivåer. Kommunerna måste ställa höga kvalitetsk­rav i upphandlin­gen. Staten måste reglera vården bättre. EU måste sluta skydda skattepara­disen. Och alla handelsavt­al som ger särskild rätt åt företag att stämma stater måste stoppas.

Komplicera­t? Tyvärr. Sant? Tyvärr.

JOHANNES KANANEN ordförande

THOMAS WALLGREN vice ordförande Rättvis skatt rf

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland