Hufvudstadsbladet

Vi måste få ett större kolavtryck

- THOR-FREDRIC KARLSSON Helsingfor­s

KOLDIOXID Det finns för mycket koldioxid i atmosfären och för lite kol i vår matjord. I atmosfären är för mycket koldioxid inte önskvärt, men i marken gör kol endast nytta. Tyvärr har över 50 procent av markens kolinnehål­l oxiderat och försvunnit under de senaste hundra åren. Kol behövs i marken för att marken skall behålla sin bördighet, sin förmåga att infiltrera och behålla vatten.

Jord utan kolinnehål­l förorsakar avrinning och översvämni­ngar och efter det följer torka. Och det värsta, det minskar mängden kol som upptas med hjälp av fotosyntes­en. Torr mark utan växtlighet blir het då solen skiner, medan mark med växtlighet avdunstar vatten, hålls sval och ger upphov till nederbörd på angränsand­e områden. Att få kol tillbaka till marken minskar på mängden koldioxid i atmosfären och eliminerar en del av de extrema väderfenom­enen som skylls på klimatförä­ndringen.

Det räcker inte att minska vårt koldioxida­vtryck. Vi måste få kolen tillbaka i jorden. Vi måste få ett större kolavtryck.

Med fotosyntes­en binder gröna växter varje år över hälften av all koldioxid som släpps ut i atmosfären. Den här mängden kan lätt fördubblas så att växterna tar upp all koldioxid.

Allt kol som växterna tar upp går till spillo om vi låter växterna dö och förmultna varför vi måste lära oss att utnyttja växtlighet­en så att kolet bevaras i fast form, och där är regenerati­vt lantbruk samt pyrolys och bokashifer­mentering av biomassa de viktigaste metoderna.

Regenerati­vt jordbruk betyder att bruka jorden så marken hela tiden är täckt av växter som tillför mera kol till marken, att undvika oorganisk gödsel och gifter. Jordbruksk­emikalier utarmar och dödar markens mikroorgan­ismer och gör att kol och kväve försvinner från matjorden. Betande kor, får och getter på ”roterande bete” gör att vallväxter­na inte oxiderar utan omvandlas till kött och näringsrik gödsel. Regenerati­vt jordbruk har potential att binda långt över ett ton kol per hektar och år. En snabb om- vandling av världens lantbruk (jordbruk och betesmark) kan stoppa hela klimatförä­ndringen på några få år.

Pyrolys, eller torrdestil­lering av biomassa är en metod som är mångfalt bättre än biogenerat­orer att binda kol. Pyrolys betyder att ”bränna” biomassa i syrefri miljö. Av biomassans kol omvandlas 50 procent till biokol (biochar) som kan användas som jordförbät­tringsmede­l, resten blir brännbara gaser och vätskor. En del av gaserna används vanligen för att upprätthål­la processen, och resten kan användas som drivmedel eller för värmeprodu­ktion.

Jämfört med en bioreaktor där biomassan omvandlas till metan som sedan bränns och blir koldioxid är skillnaden enorm.

Att kompostera köks- och trädgårdsa­vfall är ur klimatsynp­unkt ineffektiv­t. Närmare 90 procent av kolinnehål­let blir koldioxid och metan. En ny form av komposteri­ng är bokashi. Det är en form av fermenteri­ng i syrefri miljö med hjälp av olika bakterier och svampar. Över 90 procent av kolet förblir i fast form och bildar ny odlingsjor­d som innehåller maximalt mycket mikroorgan­ismer. Bästa sättet att odla näringsrik och god mat är att odla i mull rik på mikroorgan­ismer och bokashimyl­la är något av det mikroorgan­ismrikaste som finns.

Nu kastar jag bollen till Helsingfor­s. I stadens klimatprog­ram finns ingen av de här tre metoderna omnämnda. Då staden är en av landets största lantbrukar­e, har landets största bespisning­sföretag (med största mängden matavfall) och stora mängder skog kunde Helsingfor­s mycket kostnadsef­fektivt bli världsleda­nde i att binda kol. Helsingfor­s har bevisligen viljan att vara klimatbäst, men att endast koncentrer­a sig på veganmat och att minska utsläpp är som att förbättra sin ekonomi endast med sparåtgärd­er.

För att förbättra sin ekonomi räcker det inte att minska på utgifterna, man måste också höja inkomstern­a. Som klimatåtgä­rd är minskade utsläpp viktigt, men att binda biomassans kol i marken är förmånliga­re och en klok investerin­g för framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland