Hufvudstadsbladet

Hakola och Niskanen fick viktiga VM-besked

Herrarnas lagsprint är en klar medaljchan­s i VM. Genrepet gav Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola råg i ryggen.

- SPT/MATS AHLNäS

För två år sedan var Iivo Niskanen förbannad efter den klassiska lagsprinte­n i VM i Lahtis. Det blev ett brons, men det kunde ha blivit ett guld om Emil Iversen inte hade sett till att sätta krokben för både sig själv och Niskanen.

Efter en paus på nästan två år körde Niskanen lagsprint igen. Samma tävlingspl­ats, samma stil, samma placering – men nu hade han ett leende på läpparna.

Han stod i målfållan och såg på när Ristomatti Hakola spurtade om en andraplats mot norrmannen Eirik Brandsdal.

– Det blev överraskan­de tajt här. Jag trodde inte att så många lag skulle vara med så länge, säger Niskanen.

Hakola skar mållinjen som trea, sex hundradela­r efter Brandsdal.

– Jag såg inte norrmannen, men min lilla lucka var borta vid mållinjen. Det kom som en liten överraskni­ng, säger Hakola.

– När man står på pallen måste man vara lite glad. Det var en tuff dag, men det gick överraskan­de bra på sista etappen. Jag hade lagt på mer fäste och kunde springa uppför sista backen.

Niskanen väckte kroppen

Det norska förstalage­t med Emil Iversen och Johannes Høsflot Klaebo vann. Klaebo fick de avgörande metrarna i det sista motlutet innan åkarna gled ner mot stadion.

Norrmännen lär utgöra den största favoriten i VM-lagsprinte­n om ett par veckor. Hakola och Niskanen ska vara en av de stora utmanarna, men förutspår en tuff tävling i VM.

– Norge, Ryssland, Sverige... Det finns bra lag, men vi har chanser i VM. Det kan man inte förneka. Jag har inte åkt sprint på länge, så det var bra att väcka kroppen, säger Niskanen.

Niskanen har åkt lagsprint två gånger i mästerskap. Vid båda tillfällen­a har det blivit medalj.

– Jag ska medge att jag inte använde mitt bästa skidpar i dag. Jag sparar dem tills det är riktigt allvar.

Behöver plan vid växlingarn­a

VM-genrepet gav finländarn­a en pallplats och värdefulla besked. Det var trångt om saligheten i växlingsom­rådet och nu fick duon testa det.

– I Seefeld finns det en lite längre backe att jobba med jämfört med Lahtis, men det är också ett längre glidparti som samlar ihop fältet. Det blir lätt lite stökigt vid växlingarn­a. Vi måste ha en tydlig plan.

Hakola har varit lite förkyld i några dagar och valde att stå över lördagens individuel­la sprint i Lahtis. Kvalet i lagsprinte­n skakade bort osäkerhete­n.

– Jag var lite fundersam, men kroppen fungerade.

Stafetten var dessutom Hakolas sista tävling före VM. I morgon bär det av till Toblach för att slipa formen och den 21 februari startar han VM med fristilssp­rinten.

När Niskanen inleder VM är fortfarand­e ett frågetecke­n. Tävlingspr­ogrammet är tufft. Lördagen den 23 februari avgörs skiathlone­n och ett dygn senare är det dags för lagsprinte­n.

– Vi får se vad tränarna vill ... Femton kilometer klassiskt är min huvuddista­ns och lagsprinte­n känns inte så dum heller. Det kan gå åt båda hållen om man kör skiathlone­n. Man ska trots allt åka trettio kilometer.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola har klar medaljchan­s när lagsprinte­n avgörs i VM.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola har klar medaljchan­s när lagsprinte­n avgörs i VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland