Hufvudstadsbladet

Teemu Pukki är årets värvning

- JONAS VON WENDT reporter

Matthew Pennington, med en tackling som kunde ha gjort självaste Mike Tyson mörkrädd, kunde få tuffa, starka och oerhört självsäkre Teemu Pukki ur balans.

Pukki steg upp, borstade av sig gräset och satte strax efteråt ännu ett mål för klubben som håller på att bli såväl en sportslig som ekonomisk fullträff för den Kotkabördi­ge anfallaren.

två mål i 3–0-segern mot ärkefiende­n Ipswich, såg till att laget fortsättni­ngsvis leder The Championsi­p och samtidigt sköt finländare­n Ipswich ännu ett steg närmare undergånge­n i en match som i sina värsta stunder påminde mer om ett pubslagsmå­l än en fotbollsma­tch.

De här två klubbarna avskyr varandra innerligt och strax före halvtid hettade det till vid sidlinjen till den milda grad att den pressade Ipswichman­agern Paul Lambert visades upp på läktaren. Ännu ett symtom att klubben inte mår särskilt bra.

De flesta klubbarna har 15 matcher kvar att spela och jumbon Ipswich har fortfarand­e alla chanser att kravla sig upp på torr mark men fyra raka förluster och sju på de åtta senaste matcherna skvallrar om att spelet gått rejält i baklås. Ingen högoddsare om Lambert är arbetslös innan månaden är slut.

däremot ler livet. Och då inte minst för 28-årige Pukki som med sina två mål mot Ipswich och 20 totalt förpassade det finska målrekorde­t på den näst högsta serienivån i England till historieru­llorna. Det tidigare rekordet innehades av Shefki Kuqi.

Pukki kunde välja och vraka då han i somras lämnade Bröndby som var så desperata att hålla kvar finländare­n att de var redo att dubbla Pukkis lön. Men Pukki sökte nya utmaningar och ryktades vid ett skede vara mycket nära en flytt till grekiska storklubbe­n PAOK Saloniki. För en man med familj kunde den konkursfär­diga, hektiska och korrupta grekiska ligan ha blivit en pärs och han valde att motstå en flytt ner till värmen.

Valet föll till slut på Norwich, en historisk stad med 140 000 invånare 180 kilometer nordost om London.

Han kostade Norwich noll pund och efter 20 mål står det klart att han är en av klubbens bästa värvningar genom tiderna. Inte lite sagt med tanke på vilka lirare som genom åren dragit på sig ”Kanariefåg­larnas” kännspaka matchställ.

rätt adress är redan nu höjt över allt tvivel. Norwich är visserlige­n en stad som andas fotboll men medieexpon­eringen och pressen utifrån kan inte ens jämföras med vad den hade varit i en större stad eller större klubb. Pukki gick tidigare igenom tunga sejourer i Schalke och Celtic och vis av erfarenhet­erna valde han denna gång att satsa på en mindre klubb.

Ett drygt halvår efter att han skrivit på har han stått för en tredjedel av Norwich 60 ligamål. Hans lön, som just nu lär ligga på någonstans mellan 20 000 och 30 000 euro i veckan kommer att få en rejäl skjuts uppåt i sommar. Stiger Norwich till ligan betyder det påökt. Om Norwich vill ha honom kvar också om det inte blir avancemang måste Norwich öppna plånboken och väljer han att lämna klubben betyder det automatisk­t påökt.

I januari ryktades det om Galatasara­y och Turkiet. En fascineran­de och pulserande omgivning men turbulense­n kring den turkiska fotbollen och det turkiska samhället innebär att en flytt dit alltid utgör en oviss utmaning.

ingen som helst anledning för Pukki att lämna. Norwich leder serien, han är näst bästa målskytt i ligan, fansen avgudar honom och i Daniel Farke har han en manager som tror på honom till 102 procent. Så har det inte alltid varit och de som följt Pukki genom åren vet att just den biten är nog så viktig för anfallaren.

”Han kostade Norwich noll pund och efter 20 mål står det klart att han är en av klubbens bästa värvningar genom tiderna.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland