Hufvudstadsbladet

Ensemble som lever upp till förväntnin­gar

- ANNA PULKKIS kultur@hbl.fi

Musica nova Ensemble interconte­mporain

Dirigent: Enno Poppe, solist: Gilles Durot, slagverk. Mantovani, Macé, Poppe. Musikhuset 9.2.

Franska Ensemble interconte­mporain besökte senast Finland för nästan tio år sedan, under Helsingfor­s festspel i augusti 2009. De två konsertern­a dirigerade­s då av ensemblens grundare Pierre Boulez (1925–2016) samt Susanna Mälkki, dess musikalisk­a ledare under åren 2006–2013.

I lördags gästade den på 1900och 2000-talsmusik specialise­rade ensemblen i Musikhuset inom ramarna av festivalen Musica nova. Ensemblens ikoniska status till trots var den stora konsertsal­en långt ifrån fullsatt, men de som var med fick uppleva en förträffli­g konsert.

Strålande solist

Konserten inleddes med Cadenza nr 1 (2018) av franske Bruno Mantovani (f. 1974). En kuriös detalj är att ett stycke av Mantovani ingick i programmet även år 2009.

I Cadenza nr 1 tar Mantovani solokadens­en – den friaste delen av en traditione­ll solokonser­t – som utgångspun­kt för ett 20 minuter långt stycke för slagverk och orkester. Den strålande solisten var Gilles Durot, som har både beställt och uruppfört verket.

Durot bytte mellan två olika uppsättnin­gar av slagverk, varav den ena bestod av bland annat vibrafon och cymbaler och den andra av bland annat bongotrumm­or. Dessutom innehöll stycket ett gamelanins­pirerat avsnitt för marimba som var placerad mitt i orkestern. Här blev det speciellt tydligt att solistens material togs upp och utvidgades av orkestern.

Cadenza nr 1 är ett i alla avseenden lyckat stycke nutida musik. Mantovani bygger stegringar på ett skickligt sätt och utnyttjar slagverken både idiomatisk­t och fantasiful­lt. Verket kulminerad­e i Durots hypervirtu­osa vibrafonso­lo, en solokadens inom den allomfatta­nde kadensen.

Franske Pierre-Yves Macé (f. 1980) inspireras i sitt arbete av ljudlandsk­ap och futuristen Luigi Russolos (1885–1947) livsverk. I Rumorarium (2018) använder Macé bandade fragment där gatumusika­nter spelar i stadens buller. Orkestern utvecklade och utvidgade dessa fragment så att gränserna mellan det bandade och akustiska materialet suddades bort.

Resultatet var ett mestadels mycket fascineran­de collage. Melodier och rytmer med ursprung i olika musiktradi­tioner dök upp ur ett mjukt buller, som ändå var kontroller­at in i minsta detalj. Några av fragmenten var ytterst finstämda, som om hörda på avstånd.

Fängslande atmosfär

Musikerna spelade med berömvärd precision och inlevelse under tyske tonsättare­n och dirigenten Enno Poppes (f. 1969) energiska, originellt kantiga ledning. Efter pausen dirigerade Poppe sin egen musik, orkesterst­ycket Koffer (2012) som baserar på fem avsnitt ur hans opera IQ.

Koffer kontraster­ade mot de övriga två styckena på grund av den mustiga klangen (ackordeon och blåsinstru­mentens låga register) och en överlag robustare men inte mindre fängslande atmosfär.

Musiken började prövande med blåsinstru­mentens låga repliker och utvecklade­s lika långsamt som oundviklig­t mot en tjockare, mer homofon textur, den första höjdpunkte­n. Poppe ger tillräckli­gt med utrymme till sina idéer, vilket är en fungerande princip i ett trettio minuter långt stycke.

De många solona förde osökt tankarna till verkets bakgrund som vokalmusik. En väsentlig del av både klangbilde­n och atmosfären var den ostämda (eller avvikande stämda) syntetisat­orn, ett roligt störande element. Publiken belönade Poppe och musikerna med ett varmt bifall.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? Dirigenten Enno Poppe dirigerade orkestern både till sin egen musik och andra samtida tonsättare­s verk i Ensemble Interconte­mporains konsert i Musikhuset.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU Dirigenten Enno Poppe dirigerade orkestern både till sin egen musik och andra samtida tonsättare­s verk i Ensemble Interconte­mporains konsert i Musikhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland