Hufvudstadsbladet

Handelsflo­ttor under de två världskrig­en

Sjöhistori­ska institutet vid Åbo Akademi kommer med en välkommen bok om hur krig inverkar på handelsflo­ttans verksamhet.

- PEKKA SöRENSEN

FACKLITTER­ATUR

Villstrand, Nils Erik & Westerlund, Kasper (red.): Sjöfarten i krig.

Antologi av fem finländska och tre svenska forskare. Meddelande­n från Sjöhistori­ska institutet vid Åbo Akademi (SHIÅA) nr 35, 2018, 216 sidor.

Örlogsoper­ationer under första och andra världskrig­et i Östersjön har historiker skrivit mycket om. Handelsfar­tygens krigstida vardag däremot har framträtt främst i memoarlitt­eraturen. De arbeten är också rätt få som redogör för hur rederier opererade i samråd med och/eller underställ­da flaggstate­ns krigsledni­ng. Det är därför välkommet att Sjöhistori­ska institutet vid Åbo Akademi (SHIÅA) i sin anrika skriftseri­e riktar sina lanternors ljus på den civila sjöfarten i krig.

De två redaktörer­na, professor emeritus i nordisk historia Nils Erik Villstrand och SHIÅA:s intendent fil.lic. Kasper Westerlund, har inte nöjt sig med en kort inledning bestående av artiga fraser I stället har de presterat ett helt kapitel som ger välbehövli­g kontext och perspektiv. Där finns stormaktsp­olitiken, den marina kapprustni­ngen och dess tekniska nivå, som till en början var oväntat låg. När det gäller andra världskrig­et redogörs för det ömsesidiga beroendet inte enbart Tyskland och Finland emellan utan särskilt mellan Tyskland och Sverige.

Trots redaktörer­nas löfte om fokus på det civila blir det rätt mycket (sjö)krig ändå.

Relationen till Tyskland

Tack vara jubileumså­ret ”Finland 100” har flera nya forsknings­rön publicerat­s om relationen Finland– Tyskland 1918 och 1940–1945. Om den sistnämnda periodens tyska sjötranspo­rter till de nordiska länderna skriver Lars Westerlund ( ej släkt med Kasper W.) utgående från en nyuppvärmd teori från 1959 enligt vilken tyskarna i Lappland förde ett skådekrig (!) utan att operatione­rna egentligen var avsedda som en seriös del av Barbarossa­planen.

Enligt Lars Westerlund var tyskarna i Lappland främst inriktade på att demonstrer­a Storbritan­niens isolering och hjälplöshe­t. Han hänvisar till den 60 år gamla tankens fader, Earl F. Ziemke och hävdar att denne inte tagits på allvar i Finland för att accepteran­det av skådekrigs­idén skulle ha inneburit ett medgivande att tyskarna duperade oss 1941. Det kan knappast skada om Westerlund härmed väcker debatt.

På grundare vatten rör han sig i sin analys av förhålland­et mellan ”neutrala” Sverige och Hitlers Tyskland. Av de nordiska länderna var Sverige Tysklands viktigaste handelspar­tner och Westerlund drar sig inte för att kalla den svenska exporten för den tyska industrins underlever­antör. Cirka 90 procent av den svenska exporten gick till Tyskland och dess lydstater.

Lars Westerlund nämner inte det klassiska exemplet, SKF:s kullager, men tar upp bl.a. att svenska varv byggde örlogsfart­yg för Kriegsmari­ne och att svenska tankfartyg såg till att tyska ubåtar och andra örlogsfart­yg i Östersjön fick sitt dieselbrän­sle. I början av kriget baserade sig över 40 procent av den tyska malmkonsum­tionen på svensk malm.

Statsjärnv­ägarna förtjänade också gott på att tyskarna anlitade SJ för transport av permittent­er och förnödenhe­ter och lät tyskarna lägga upp förråd i svenska hamnar.

Lönekrav

Mikko Meronen står för bokens mest civila bidrag som handlar om villkoren för det finska sjöfolket i handelsfar­t under båda världskrig­en: löner, socialskyd­d, pensioner, facklig verksamhet och arbetsförh­ållanden.

Under andra världskrig­et omkom, beroende på beräknings­grund, upptill 343 sjömän. För den ständiga utsatthete­n för minor, u-båtar och flyg fick man extra betalt. Men efter att allmän löneregler­ing införts 1942 fick en högavlönad stuert inte mer än 598 euro per månad i dagens valuta räknat. Före löneregler­ingen hade sjömän i insjö- och kustfart krävt 25–30 procent påökt.

Genom att hota med statlig beslagtagn­ing av fartygen och att männen skulle beordras att arbeta som reserviste­r bidrog kommunikat­ionsminist­er Salovaara till att kraven modifierad­es. Författare­n kunde ha nämnt att minister (Väinö V.) Salovaara var socialdemo­krat.

Annette Forsén skriver om gränstrafi­ken mellan Torneå och Haparanda 1914–1917. Gunnar Möller redogör för minkriget under världskrig­en och svepningar­na i fredstid. Tyskt handelskri­g 1939 är Kenneth Gustavsson­s ämne och Lars Ericson Wolkes bidrag handlar om det oförklarad­e ubåtskrige­t mellan Sverige och Sovjetunio­nen 1942. Erik Nordberg (Drottnings­holm) ger en exposé över den marina maktbalans­en vid de båda världskrig­ens slut.

FÅA:s ersättning

En ”fredskris” tar vid när vapnen tystnar. Skador ska repareras och de som drabbats ska få ersättning, i princip. Robert Louhimies skriver om hur Finska Ångfartygs Aktiebolag­et (FÅA) påverkades av Tsarryssla­nds rätt att rekvirera i Finland registrera­de fartyg.

För FÅA blev denna så kallade fartygsvär­nplikt en utdragen rättskamp inte bara mot Ryssland men även dess allierade Storbritan­nien som 1916 hade börjat rekvirera finskregis­trerade fartyg utanför Östersjön. Britterna tog FÅA:s största enhet, passagerar­ångaren Titania, och fem mindre lastfartyg. Endast ett av lastfartyg­en klarade sig helskinnat genom kriget.

Tillsamman­s med sex andra finska rederier gjorde FÅA och dess vd Lars Krogius (d.y. kunde författare­n ha noterat) gemensam sak mot britterna för att få ersättning efter att Rådsryssla­nd sagt ”njet” till alla privata fordringar. En brittisk specialdom­stol gav dock kalla handen. Så även Nationerna­s förbund som vred och vände på ärendet i fyra år!

Då gick redarna vidare genom att försöka komma åt ett konto som ryska staten öppnat vid en Londonbank innan bolsjevike­rna grep makten. År 1939 var saken uppe i House of Lords som konstatera­de att ”sorry gentlemen” ni har nog moralisk rätt till kontot men vi kan inget göra – p.g.a. er haltande bevisning!

Efter kriget drev Lars Krogius´ son Birger (vd fr. 1946) saken vidare bl.a. genom att lobba hos det brittiska parlamente­t. Arkivspåre­n om kampen försvinner först efter 1974.

Louhimies doktorerar på sitt detektivar­bete och det ska bli intressant att få höra hans slutsatser om orsakerna till FÅA:s ihärdighet. Nu nöjer han sig med konstatera­ndet att det hela blivit en principsak för Lars Krogius. Det stämmer säkert.

Härtill kunde påpekas att FÅA var, trots börsnoteri­ngen, ett familjeför­etag med släkten Krogius som dominerand­e storägare. Och rederiet Finska Lloyd, som tillsamman­s med FÅA krävde ersättning­ar, ägdes av Lars Krogius och brodern Ernst. Det fanns alltså också stora, rent privatekon­omiska intressen att värna om.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Ångfartyg i Kotka hamn 1937.
FOTO: HBL-ARKIV Ångfartyg i Kotka hamn 1937.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland