Hufvudstadsbladet

Gräva guld i USA?

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi

ofta på paradoxen hur skoningslö­st och hårt det här landet är, men hur många människor som ändå vill bo här. Det finns såklart de som flyr från livsfarlig­a förhålland­en i hemlandet. Och de som drömmer om en bättre ekonomi och framtid, om inte för sig själva så åtminstone för sina barn. Och så finns det många européer som bara känner en stark dragningsk­raft gentemot USA.

I Facebook-gruppen Svenskar i Los Angeles händer det flera gånger i veckan att både yngre och äldre personer frågar sig hur de ska kunna bo och leva i USA. Svaren de brukar få är inte sällan nedslående. Det är nämligen inte alls så lätt att få arbetstill­stånd här.

till oss, en kille från de forna öststatern­a som jobbade på ett kafé uppåt längs gatan, berättade stolt i våras hur han äntligen skulle få det eftertrakt­ade gröna kortet. En tjej han jobbade med hade gått med på att gifta sig med honom för det förmånliga priset på 20 000 dollar. Det skulle vara en vänskaplig och ekonomisk relation. De gick igenom alla detaljer och förberedde sig inför intervjun. Han betalade henne summan. När det var dags att tillsamman­s ställa upp för intervjun som skulle fastställa deras relation som äkta makar dök hon aldrig upp. Där stod han, 20 000 dollar fattigare och utan uppehållst­illstånd. Historien förtäljer inte om detta var ett planerat brott från hennes sida, eller om hon helt enkelt fick kalla fötter när det var dags. Vi har inte sett eller hört något av bekantinge­n sedan dess.

Det är en sorglig historia. Att en person är så desperat att han är villig att offra både ekonomi och laglydighe­t för att få bo i USA.

Samtidigt får jag minst en gång i veckan frågan hur vi, med barn i skolåldern, kan lämna Finland. Landet som alla vet har världens bästa skola och dessutom gratis sjukvård, föräldrale­dighet och arbetslösh­etsunderst­öd. Jag vet oftast inte vad jag ska svara på den frågan.

Hälsningar från LA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland