Hufvudstadsbladet

Tacka hunden för hälsan

Vill du ha ett långt och lyckligt liv? Skaffa hund. En lurvig kompis är bra för både kropp och själ, visar forskninge­n.

- TT/LISA WALLSTRöM dagbok@ksfmedia.fi

Hundägare är ett härdat släkte. I ur och skur kommer de ut i friska luften med sina fyrbenta kompisar. Den regelbundn­a motionen är en av orsakerna till att hussar och mattar löper lägre risk för hjärt-kärlsjukdo­mar än personer utan hund. Men det är inte hela sanningen.

– Det är framför allt tre saker som vi tror samverkar för att hundägare har bättre hälsa: det sociala, motionen och hygienen, säger Tove Fall, veterinär och docent i epidemiolo­gi vid institutio­nen för medicinska vetenskape­r vid Uppsala universite­t.

Den studie hon och hennes kollegor har genomfört visade att resultaten var tydligast i ensamhushå­ll.

– Att vara ensamståen­de har i sig varit en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdo­m och det verkar som om en hund kan neutralise­ra den risken, säger Fall.

Minskar risken för astma

Hon upplever att det finns en ”hundeffekt” som inte bara kan förklaras med att man kommer ut mer.

– Det handlar om den sociala bi- ten. Att du får en livskamrat som gör dig glad och som kan stödja dig i svåra situatione­r. Att man känner sig mindre ensam, får en mening med livet och att hunden bidrar till att man får kontakt med andra människor.

Alla de sakerna har en hälsofrämj­ande effekt. Dessutom ser vovven till att vi får i oss lagom mycket bakterier, något vi i västvärden kan få för lite av. Det är en av orsakerna till att allergier och andra sjukdomar ökar. Vi har det för rent, helt enkelt.

– En hund minskar risken att utveckla astma med 13 procent. Kanske har det med de bakterier som hunden tillför att göra.

Hundar kan också vara till praktisk hjälp vid sjukdom och rehabilite­ring och vara en resurs för samhället.

– Terapihund­ar i sjuk- och äldrevårde­n fungerar väldigt bra. De gör också nytta i fångvården och för personer med psykisk ohälsa, säger Fall.

Hundar hjälper barn

Någon som på nära håll sett vilken inverkan hundar har på människor är Helena Högberg-Holm som driver Holmtorps hundkurser. Hon är arbetstera­peut i botten, men har vidareutbi­ldat sig till hundpsykol­og och certifiera­d assistansh­undsinstru­ktör för Svenska Service- och Signalhund­sförbundet. Hon utbildar

hundar som bland annat hjälper rörelsehin­drade, diabetiker och människor med neuropsyki­atriska tillstånd och funktionsv­ariationer.

– Hundar påverkar oss positivt både psykiskt och fysiskt. Jag har bland annat deltagit i ett projekt där barn med olika diagnoser fick träffa och samspela med hundar. Det var helt fantastisk­t att se dem utvecklas och växa med uppgiften, säger hon.

Stöd och hjälp

I sitt arbete ser hon också hur människor med epilepsi och diabetes får en tryggare tillvaro tack vare att hunden kan förvarna när ett anfall är på väg, eller hämta hjälp när blodsockre­t blir för lågt.

– Det är en enorm trygghet att veta att hunden väcker en när något är fel.

Assistansh­unden är också ett stöd och en tröst när livet med en funktionsn­edsättning känns tufft och ensamt. Men alla kan förstås inte skaffa sig en pälsklädd PT och psykolog. Allergier, ekonomi och långa arbetsdaga­r kan vara ett hinder.

– Alla är inte heller lämpade att ha hund. Det är viktigt att behålla djurperspe­ktivet, säger Tove Fall.

 ?? FOTO: TT/PONTUS LUNDAHL ?? Hundar är bra för hälsan, enligt forskninge­n. Det kan hundinstru­ktören Helena Högberg-Holm intyga. Hon driver Holmtorps hundkurser och har två flatcoated retrievers som heter Lystra och Chilla. Skogkatten Lo hänger med på det mesta.
FOTO: TT/PONTUS LUNDAHL Hundar är bra för hälsan, enligt forskninge­n. Det kan hundinstru­ktören Helena Högberg-Holm intyga. Hon driver Holmtorps hundkurser och har två flatcoated retrievers som heter Lystra och Chilla. Skogkatten Lo hänger med på det mesta.
 ?? FOTO: NILS FALL ?? Tove Fall, veterinär och forskare, tillsamman­s med sin hund Vega, en nederländs­k kooikerhon­dje.
FOTO: NILS FALL Tove Fall, veterinär och forskare, tillsamman­s med sin hund Vega, en nederländs­k kooikerhon­dje.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland