Hufvudstadsbladet

Fäktning är värt varje blåmärke

Ingrid Geust har en lite ovanligare hobby – hon fäktas. Det har hon redan gjort i fyra års tid och planerar att fortsätta, trots att värjan lämnar tråkiga spår i form av blåmärken.

- PEIK WITICK Praoelev från Grundskola­n Norsen, åk 9

15-åriga Ingrid Geust har fäktats i fyra år. Hon började med hobbyn i sjätte klass då hennes nuvarande tränare kom till hennes skola och berättade om sporten. Hon är medlem i föreningen Kyrkslätt IF (KyIF) som slogs ihop med UR33.

– Det bästa med fäktning är vännerna jag fått. Fäktning är annars bara roligt, träningarn­a är också bra, säger Geust.

Geust har träningar 2–4 gånger i veckan. Tävlingar brukar hon delta i ett par gånger i månaden, men det kan variera mycket. Alla träningar hålls i Tölö sporthall dit det är lätt att komma både med kollektivt­rafik och med egen bil. Geust fäktas med värja. Den är tyngst av de tre olika svärden, de andra är sabel och florett.

– Ibland kan det vara svårt att hinna med både skola och träningar. Då måste man prioritera det som känns viktigare just då, förklarar hon.

Hon hade övervägt att gå i ett fäktningsg­ymnasium i Sverige men tanken på att lämna Finland och alla vänner fick henne att stanna. Hon har planerat att fortsätta med sin hobby också efter högstadiet, men vet ännu inte hur mycket hon vill satsa på den.

Enligt Geust är det svåraste i fäktning att lära sig tekniken. Man ska inte förvänta sig att man genast får slå på varandra.

– Det är faktiskt mycket svårare än du tror. Speciellt i början är det mycket man måste lära sig innan man får slå varandra, säger hon.

Det hon inte gillar med fäktning är att man har blåmärken överallt. För när man fäktas med värja är träffområd­et hela kroppen. Blåmärken är något som fäktare måste stå ut med.

Kostar ganska mycket

Fäktning är inte den allra billigaste hobbyn, eftersom man behöver så mycket mera utrustning än i till exempel fotboll eller handboll. Utrustning­en kan kosta 400–800 euro. Men efter att man har köpt sin egen utrustning borde den hålla praktiskt taget hur länge som helst, bara man inte växer ur den eftersom den är gjord för att skydda kroppen mot stick från värjor.

– Då man börjar får man låna allt från klubben eftersom alla inte vet om de vill fortsätta. Jag har ännu också vissa saker som jag lånar, berättar Geust.

Fäktning är en sport som man kan börja med nästan i vilken ålder som helst.

– Det lönar sig att prova om man aldrig gjort det förr. Jag vet många som börjat som vuxna, men såklart, de som har nått toppen har börjat som små. Man ska inte heller bara förvänta sig att man genast är bra, utan övning gör mästaren, säger hon.

 ?? Foto: Jonas Geust ?? Ingrid Geust gillar fäktning. I januari tävlade hon mot den svenska fäktaren Engla Sannerlin i Espoo Circuit.
Foto: Jonas Geust Ingrid Geust gillar fäktning. I januari tävlade hon mot den svenska fäktaren Engla Sannerlin i Espoo Circuit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland