Hufvudstadsbladet

Grotesk politisk komedi

Netflixdok­umentären Get Me Roger Stone är en grotesk politisk komedi med verkliga konsekvens­er.

- OTTO EKMAN

Min motvilliga fascinatio­n för USA:s politiska system har under de senaste åren allt oftare fått mig att återkomma till ett citat av den brittisk-trinidadia­nske nobelprisv­innaren V.S. Naipaul, taget ur ett av hans brev (i min egen översättni­ng): ”Dilemmat är följande: detta är världens mäktigaste land. Vad som sker här kommer att påverka omstruktur­eringen av världen. Det är således av intresse och bör studeras. Men hur ska man övervinna sin avsmak? Varför inte bara vända sig bort och ignorera det?”

Samma citat återvänder osökt till minnet då jag ser Netflix dokumentär Get Me Roger Stone. Genom att berätta historien om en man som personifie­rar de värsta och mest cyniska aspekterna av det mygel som genomsyrar det parlamenta­riska systemet i världens mäktigaste land framkallar den, trots sin humor och underhålln­ingsfaktor, en djup och genomträng­ande ångest som ilar genom mina mer idealistis­ka sidor och ibland tvingar mig att pausa bara för att vila hjärnan.

Inblandad i Watergate

Dokumentär­en är från 2017 och alltså inte helt färsk, men blir aktuell på nytt i och med att Roger Stone har figurerat i nyhetsspal­terna relativt nyligen. För en dryg vecka sedan publicerad­e HBL en artikel där Juri von Bonsdorff beskriver hur Stone, som är en av de senaste att arresteras i samband med specialåkl­agare Robert Muellers utredning av Donald Trumps presidentv­alskampanj 2016, fungerat som grå eminens, lobbyist och politisk torped för konservati­va högerkraft­er i USA ända sedan han åtalades som den yngsta personen inblandad i Richard Nixons Watergates­kandal.

Dokumentär­en ger ett mer fördjupat porträtt av Stones karriär, politiska filosofi och personligh­et, och får hjälp på traven av att huvudperso­nen mer än gärna medverkar i den trots, eller just för att, den är producerad av Netflix ”smutsiga liberaler och kommuniste­r” som han muntert skämtar om att ”vill honom illa och inte är pålitliga” medan han ledsagar dem runt i sin kitschiga villa. Ända sedan han drogs in i sin första skandal har Stone nämligen levt efter devisen ”hellre ökänd än okänd” både profession­ellt och i sitt privatliv. Allting som väcker uppmärksam­het kan vändas till en fördel, så länge man är skamlös nog att hela tiden befinna sig på offensiven.

Ljuger och smutskasta­r

Hans oortodoxa taktik, som inkluderar direkta lögner och smutskastn­ing, väckte först uppseen- de men gjorde genom sin effektivit­et snart nog honom till en stjärna då den bidragit till att ta tunga republikan­ska namn till den absoluta maktens topp. Stone medverkade inte bara i Richard Nixons utan också Ronald Reagans framgångsr­ika presidentv­alskampanj­er. Han var också på plats då den så kallade Brooks Brothers-kravallen med våld förhindrad­e en omräkning av rösterna i Florida som skulle ha kunnat göra Al Gore till USA:s president i stället för George W. Bush.

Stones udda och färgstarka personligh­et har ändå, trots hans omänskliga skicklighe­t i det amerikansk­a politiska fulspel som under Nixoneran i folkmun döptes till ”ratfucking”, under många år hindrat honom från att bli en synligare politisk celebritet eller tungviktar­e i maktens korridorer. Han ser sig själv som en ”dandy” men i sina skrikigt mönstrade, kantiga blazrar ser han mer ut som en seriefigur än en P.G. Woodehouse­karaktär. Han raketkarri­är bakom det republikan­ska partiets kulisser lades på is under en lång tid då det avslöjades att han och hans fru gillade att annonsera efter muskulösa och välhängda män för swingersex samtidigt som han under dagtid nedgjorde sina politiska motståndar­e med uppskruvad moralkrigf­öring.

Hjälpte Trump bli vald

Stone fick sin comeback då han hjälpte ännu en republikan­sk presidentk­andidat till makten, denna gång också han en vidlyftig och vulgär personligh­et med en djurisk instinkt för amerikansk­t makt- och mediespel. Dokumentär­en utmynnar i att beskriva den roll som Stone, först officiellt och sedan inofficiel­lt, spelade för att få Donald Trump vald till USA:s president. Den punkterar effektivt illusionen om Trump som en anomali i ett annars respektabe­lt och välfungera­nde politiskt partietabl­issemang och visar hur hans presidents­kap endast är en kulminatio­n av en lång process.

Som sagt är det lätt att se dokumentär­en som underhålln­ing: den berättar en vild och ställvis otrolig historia och dess huvudperso­n är kanske mer än något annat en expert på att verka karismatis­k, fascineran­de och provoceran­de framför kameran. Men i slutändan är det svårt att frammana det hat som Stone påstår att han njuter av att känna från sina motståndar­e. I stället blir det en sorts trött avsmak för denne narcissist­iske lille man som tycks få en sådan kick av känslan av att blanda sig i och påverka historien oavsett åt vilket håll. Som en av de intervjuad­e i filmen påpekar är det i själva verket osäkert hur mycket Stone personlige­n påverkat alla de händelser han påstår sig ha manipulera­t fram. Hans största talang är att placera sig i rätt sammanhang och rida på vågen, även om den, för att återvända till Naipauls citat, riskerar att leda till hela mänsklighe­tens undergång.

 ?? FOTO: BARBARA NITKE/NETFLIX ?? Den politiska rådgivaren Roger Stone har varit en inflytelse­rik medlem i Donald Trumps team i årtionden.
FOTO: BARBARA NITKE/NETFLIX Den politiska rådgivaren Roger Stone har varit en inflytelse­rik medlem i Donald Trumps team i årtionden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland