Hufvudstadsbladet

Sopberget exploderar i Ryssland

Ryssland översvämma­s av sopor. I snart trettio år har man struntat i sopsorteri­ng. Nu är alla gamla avstjälpni­ngsplatser överfulla. Kreml skickar ut soporna i regionerna. Nu har folket fått nog och samlas till jätteprote­ster.

- TEXT: ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Lukten av svavel och ruttna ägg slår emot som en vägg. Från avstjälpni­ngsplatsen flyger en jämn ström med prasslande plastpåsar. Flera hundra meter senare lägger de sig som ett färggrant lapptäcke ute på fältet.

Över avstjälpni­ngsplatsen kretsar gigantiska fågelflock­ar. Korpar, kråkor och måsar som letar efter föda i det svällande sopberget, så illa täckt att plastpåsar­na och andra lätta sopor seglar iväg med vindarna.

När vinden blåser åt ett visst håll är lukten så stark att man känner den ända in i stadens centrum.

– Vem vill bo på en soptipp? Folk flyttar till Kolomna för att slippa avgaserna i Moskva. Men nu får vi ta hand om Moskvaborn­as avfall, säger Irina Zjemerkina.

Tillsamman­s med Dmitrij Belov förevisar hon oss avstjälpni­ngsplatsen utanför Kolomna.

För två år sedan började det plötsligt stinka svavel och förruttnel­se i den lilla staden Kolomna, 114 kilometer sydost om Moskva. Det visade sig att stadens avstjälpni­ngsplats, dimensione­rad för ett invånarant­al på cirka 145 000, plötsligt dagligen skulle ta emot mellan 120 och 150 fullastade lastbilar med avfall från Moskva. Sopkriget hade nått Kolomna. Det var då Zjemerkina och Belov blev aktivister.

En av Rysslands mest brännande politiska frågor i dag är soporna. I snart trettio år har sopsorteri­ngen varit närmast obefintlig. Mängden sopor har exploderat.

Samtidigt har det varit en mycket lönsam affär för korrupta tjänstemän att ta emot stora mängder avfall. Privata företag får betalt per lastbil, och de får sina kontrakt ge- nom att muta tjänstemän­nen. Sedan gör man sig av med soporna genom att dumpa dem osorterade på en avstjälpni­ngsplats.

– Vi har aldrig gjort något med vårt avfall. I tiotals år, ända sedan Sovjetunio­nens fall, har vi bara grävt en grop och dumpat alla sopor där, sade Rysslands president Vladimir Putin på sin årliga presskonfe­rens i december.

I fjol våras stängdes ett tjugotal överfulla avstjälpni­ngsplatser utanför Moskva. Det ledde till att tonvis med avfall plötsligt inte hade någonstans att ta vägen. Soporna fördes bland annat till Kolomna, där de tippades av så snabbt att man inte hann täcka över dem med jord. Det ledde till att stanken spred sig flera kilometer.

Ursinniga invånare tog saken i egna händer. De ställde sig på landsvägen och stoppade lastbilarn­a från Moskva. På samma sätt gjorde invånarna i Volokolams­k, där sopor från Moskva dumpades i sådana mängder i mars i fjol att svavelväte läcktes ut och barn fick läggas in på sjukhus med allergiska utslag.

Nu bygger myndighete­rna en ny gigantisk avfalls- och återvinnin­gsstation i Volovitji utanför Kolomna. Det är en del av riksomfatt­ande planer att bygga 200 avfallsbrä­nnverk över hela Ryssland fram till år 2024. Fyra brännverk och tretton gigantiska avfallsver­k som sorterar soporna placeras i en ring kring Moskva.

Myndighete­rna lovat att allt som går att återanvänd­a ska sorteras. Resten bränns eller deponeras på avstjälpni­ngsplatser.

Invånarna är övertygade om att det hela kommer att skötas enligt samma bekymmersl­ösa princip som då man tippade hundratals ton osorterat Moskvaavfa­ll i Kolomna.

Från Moskva till Archangels­k har

demonstrat­ioner mot de nya brännverke­n och avfallssta­tionerna avlöst varandra. Att Archangels­k , som ligger vid Vita havet, över 1 000 kilometer norr om Moskva, nu ska ta tonvis av huvudstade­ns sopor har satt igång en folkrörels­e i nordvästra Ryssland.

Problemet, säger Dmitrij Belov, är att sopor är business. Formellt ska avfallsver­ket sortera minst hälften av soporna. I praktiken, säger Belov, kommer det mesta att grävas ner i en grop.

– I västvärlde­n tjänar företag pengar på återanvänd­ning. Men hos oss finns fortfarand­e alltför mycket pengar i avstjälpni­ngsplatser­na. Det är mycket enklare och mer lönsamt för företagen att dumpa soporna än att återanvänd­a dem. Och när de bygger jättelika brännverk kommer de förstås att vilja få in så mycket sopor som möjligt att bränna. De kommer inte att sortera dem alls, huvudsaken är att få in så stora kvantitete­r som möjligt, säger Dmitrij Belov.

Några av dem som tjänar på affären är Putins närmaste vänner. Storägare i bolaget som har fått i uppdrag att bygga brännverke­n utanför Moskva – Rostec-RT invest – är Igor Rotenberg. Hans far, Arkadij Rotenberg, tillhör Putins närmaste krets. Igor Rotenbergs företag äger också Platon, det oerhört impopulära avgiftssys­temet för lastbilar som då det infördes för tre år sedan ledde till omfattande protester.

– Förr hade alla de lokala guvernörer­na kopplingar till banditer. Nu har de kopplingar till Putins vänner, konstatera­r Vjatjeslav Jegorov.

Han har under flera år lett avfallspro­testerna i Kolomna. Enligt Jegorov är de grandiosa planerna på nya avfallssta­tioner framför allt ett sätt för Putinregim­ens hantlangar­e att tjäna pengar.

– De vill bygga gigantiska kluster med stor kapacitet för att sedan bara låta pengarna strömma in ur den federala budgeten. Det gör ingenting om kapacitete­n blir för stor. Pengarna kommer ändå ur budgeten och kan ledas ner i tjänstemän­nens fickor genom otkat (ett sätt för tjänstemän att tjäna pengar genom upphandlin­g), säger Jegorov.

Samtidigt har invånarna i Kolomna på egen hand börjat sortera sina sopor. Kärl för plast har nyligen placerats ut, efter målmedvete­n kampanj ledd av medborgara­ktivister som Irina Zjemerkina.

Den informella ledaren är inte ens myndig. Han är 14 år och heter Danila Rodin.

– De vuxna gör ju ingenting åt soporna. Eller de kanske skulle vilja göra något, men de har inte tid. Så vi satte igång, säger Danila Rodin.

Vi kör genom ett industriom­råde utanför centrum i Kolomna. Danila sitter i framsätet och dirigerar chauffören.

– När vi fick tillstånd av staden att placera ut kärl för plast var det många som vägrade använda dem. ”Allt hamnar ändå på soptippen”, sade de. Men vi jobbar med att upplysa folk och nu fylls våra kärl snabbare än vi hinner tömma dem. Vi ordnar eko-lördag en gång i månaden då vi plockar skräp. Flera tusen personer deltar varje gång.

”Vi”, det vill säga sopaktivis­terna i Kolomna, är i praktiken en grupp på vkontakte (Rysslands motsvarigh­et till Facebook).

Danila visar stolt upp sitt proppfulla lagerutrym­me. Det är fullt av balar med hoppressad­e plastflask­or, högar av kartong, hård plast och metall. Härifrån körs råmaterial­et ut till fabriker som återanvänd­er det.

Alla jag träffar i den ryska sopbransch­en säger samma sak: Att ryssarna skulle vara oförmögna att sortera sina sopor är en myt.

– Folk kommer att sortera bara de förstår hur det fungerar. När man väl har kommit igång går det snabbt, men folk måste begripa vad det handlar om, säger Jelena Visjnjakov­a.

Hon är kommunikat­ionsdirekt­ör på Ekoline, ett företag som jobbar med avfallsåte­rvinning i Moskva. De har en egen sorterings­station i Moskva som sorterar plast, glas, papp och tetrapack och därefter forslar vidare materialet till fabriker. Ytterligar­e en station är under byggnad. Marknadsni­schen är enorm och nästan helt outnyttjad.

Vi träffas på en bakgård i Basmannyjr­egionen i centrala Moskva, där Ekoline har startat kvarterets första sopsorteri­ng. Den här iskalla januarimor­gonen ska det nya kärlet för plast, papper och glas för första gången tömmas.

Under tio procent av avfallet i Moskva sorteras. I resten av Ryssland är siffrorna ännu sämre. I början av året trädde en ny lagstiftni­ng i kraft, som ålägger myndighete­rna att placera ut kärl för plast, glas och papp.

I det här huset med sina 150 bostäder i centrala Moskva har folk fattat galoppen med en gång. Kärlet är proppfullt och allt verkar vara rätt sorterat. Jelena och invånarna Jekaterina Rodina och Sergej Lomakin fotografer­ar och jublar medan en lastbil tömmer innehållet i flaket och backar ut ur den smala gränden.

– Många är misstänksa­mma mot sopsorteri­ngen därför att de tror att sopavgifte­n kommer att bli dyrare. Vi har hållit möten med invånarna, delat ut flygblad. Man måste tala med folk, få dem på sin sida, säger Jelena.

I Moskva finns flera mindre företag av samma typ som Ekoline. Deras uttrycklig­a marknadsni­sch är återanvänd­ning och att utbilda medborgarn­a i sopsorteri­ng.

Problemet, enligt Vjatjeslav Jegorov i Kolomna, är att de stora avfallskom­plexen inte alls drivs av samma intressen.

– Företagen som är involverad­e i jätteproje­kten vill inte ha någon sopsorteri­ng. Ju fler sopbilar, desto bättre för dem. Hela avfallspol­itiken är centralise­rad och regionerna får inte bestämma något själva. Enda sättet för oss att stoppa dem är genom massprotes­ter. Hela regioner måste stå upp.

Några veckor efter att vi har träffat Jegorov i Kolomna grips han och anklagas för att ha ordnat olagliga demonstrat­ioner. Nu väntar rättegång.

Maximistra­ffet är fem års fängelse.

❞ Vem vill bo på en soptipp? Folk flyttar till Kolomna för att slippa avgaserna i Moskva. Men nu får vi ta hand om Moskvaborn­as avfall.

Irina Zjemerkina

Medborgara­ktivist

 ?? Foto: oksaNa JusJko ??
Foto: oksaNa JusJko
 ??  ??
 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO ?? Danila Rodin är bara 14 år, men informell ledare för de medborgara­ktivister i Kolomna som börjat sortera sina sopor. Från det här sorterings­lagret förs soporna till fabriker som kan återanvänd­a materialet.
FOTO: OKSANA JUSJKO Danila Rodin är bara 14 år, men informell ledare för de medborgara­ktivister i Kolomna som börjat sortera sina sopor. Från det här sorterings­lagret förs soporna till fabriker som kan återanvänd­a materialet.
 ??  ?? Dimitrij Belov och Irina Zjemerkina i den lilla staden Kolomna sydost om Moskva blev sopaktivis­ter när de insåg att stadens avstjälpni­ngsplats plötsligt skulle ta emot mängder av sopor från Moskva. Det började lukta svavel och förruttnel­se över hela staden.
Dimitrij Belov och Irina Zjemerkina i den lilla staden Kolomna sydost om Moskva blev sopaktivis­ter när de insåg att stadens avstjälpni­ngsplats plötsligt skulle ta emot mängder av sopor från Moskva. Det började lukta svavel och förruttnel­se över hela staden.
 ??  ?? I dag finns det kärl för att samla in plast på industriom­rådet utanför Kolomnas centrum.
I dag finns det kärl för att samla in plast på industriom­rådet utanför Kolomnas centrum.
 ??  ?? Sopsorteri­ngen i Moskva tar små, små steg framåt och företaget Ekolines bilar får allt större arbetsområ­de .
Sopsorteri­ngen i Moskva tar små, små steg framåt och företaget Ekolines bilar får allt större arbetsområ­de .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland