Hufvudstadsbladet

Jan-Erik Andelin i krönikan på

Därför tycker vi att det är bättre att vi pulsar till låren i snö på våra trottoarer, sidogator och busshållpl­atser än att lågutbilda­de människor med svaga språkkunsk­aper kommer hit och kanske tar det jobbet. Men också en analfabet kan skotta.

-

De senaste veckornas snökaos i flera av våra städer kunde kanske ge en vink om vad ett ingångsarb­ete på den finländska arbetsmark­naden kunde tänkas vara. Jag är på besök hemma i Finland och väntar på busshållpl­atsen på pendelbuss­en till Helsingfor­s. Under efternatte­n har plogbilar, som alltid ser splitterny­a och leasingfin­ansierade ut, dunderskra­pat förbi hållplatse­n som lysande och blinkande rymdskepp. Föraren har inte behövt stiga ur sin varma cockpit när hen med sin plog har dragit upp en närmare meterhög vall och fyllt hållplatse­ns plexibur med en parabel av snö. När bussen kommer stiger jag från vallen in rakt på nivå med chauffören och betalar.

Nere i dalen bakom hållplatse­n lyser det i en huslänga. I en flygel av ett äldreboend­e låg under ett intensivt år efter 2015 års puls av asylsökand­e en av Röda korsets flyktingfö­rläggninga­r. Vi bodde granne med den och lärde känna människor som väl ska vara våra vänner livet ut.

Ett av de första jobb jag tänkte mig att några av de 120 flyktingar­na kunde ha fått, hade varit att skotta de två-tre närmaste pendelhåll­platserna om morgnarna. Det gjorde ju ingen annan.

De hade kunnat få spadar, dragit på sig Röda korsets väst och blivit bekanta för ortsborna. De hade fått någonting att göra. Många gick omkring på boendet och bönade och bad om någonting att syssla med. Vad som helst.

Om jag fick spola om bandet med mina senaste tre år med nyanlända skulle jag både här i spalterna och i mina spridda frivilligi­nsatser ha tryckt på hårdare för att människor måste få jobba och göra saker.

Den lilla Röda kors-avdelninge­n i min hemstad var fantastisk i att rigga ett fungerande boende för tiotals familjer. Det kommer en dag att behövas igen. Flyktingar­na i världen tar inte slut. Omkring 65 miljoner människor har tvingats fly och ytterligar­e 700 miljoner önskar sig en framtid i något annat land.

Det fanns en del överbeskyd­dande också. Här hade människor sett Turkiets bergstrakt­er i buss, kapsejsat på Egeiska havet, gömt sig i Ungern, burit sina syskon, navigerat på smarttelef­on genom Europa, gått på en kartong Snickers ända till Haparanda.

Men när en jul... förlåt, vinterfest skulle ordnas på en bortre gata i min hem- stad, saknades tillräckli­gt många frivilliga från församling­en – för att visa vägen.

Nästa gång en puls av människor kommer till just Finland önskar jag mig en plan för hur en flyktingfö­rläggning inte bara är ett boende där folk degar i sina sängar och ser på tv. Utan ett arbetskoll­ektiv med saker att ta ansvar för, och göra.

Flera av dem jag träffar nu tre år senare är tryggare och gladare. Men många har ramlat in i lunken med pul bedast awarid, få sina pengar, som man har lärt dem att man i Finland kan få även om man inte jobbar.

Det är inte deras fel. Från dag ett var de som bodde på förläggnin­gen i dalen fångar i en välviljans byråkrati. Det fanns karenstide­r för skattekort, för rätt att småjobba, för hygienpass eller papper på att man kan arbetarsky­dd. Det var skyhöga kliv om man ville öppna företag; skrädderie­r, verkstäder, bagerier, restaurang­er som man hade haft hemma.

Världen är på marsch, inte minst för det nya klimatets skull. Folkvandri­ngarna kommer framför allt att leda till en annan syn på jobb hos oss och ett liberalise­rat arbetsliv.

Vi säger att vi inte vill ha ”dubbla arbetsmark­nader”. Vi vill inte se en del jobba i en- och tvåeurosjo­bb medan andra har fackliga löner, vinterseme­strar och fallskärma­r.

Det låter ansvarsful­lt, men i praktiken säger vi att ”de” ska hålla sin andra arbetsmark­nad någon annanstans, och inte i sin migrations­iver komma hit och störa.

Vi ser vårt samhälle som för svårt för ”dem”; appstyrt, marknadsdr­ivet, kunskapsor­ienterat.Därför tycker vi att det är bättre att vi pulsar till låren i snö på våra trottoarer, sidogator och busshållpl­atser än att lågutbilda­de människor med svaga språkkunsk­aper kommer hit och kanske tar det jobbet. Men också en analfabet kan skotta.

”Vi tycker att det är bättre att vi pulsar till låren i snö på våra trottoarer och busshållpl­atser än att främlingar kommer hit och skottar.”

JAN-ERIK ANDELIN HBL:s Nordenkorr­espondent i Stockholm

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland