Hufvudstadsbladet

Förebyggan­de av ensamhet kräver åtgärder

-

ensamHet Nu på torsdag firas vändagen. Dagen börjades firas i Finland på 1980-talet. Under vändagen har vi möjlighet att uppmärksam­ma våra nära och kära, vänner och bekanta. Det är en dag som fylls av positiva tankar och härliga möten med människor.

Situatione­n är ändå kanske inte sådan för alla. Det finns en hel del personer som känner sig ensamma. Ensamheten har blivit en del av många personers vardag. Man uppskattar att var femte finländare upplever sig ensam emellanåt. Var tjugonde finländare upplever sig ensam hela tiden.

Ensamheten kan möta vem som helst, oberoende ålder, kön eller samhällskl­ass. Ensamheten är väldigt subjektiv och det kan vara svårt att beskriva en klar och tydlig orsak till det varför man känner sig ensam. Oftast är det en blandning av flera olika orsaker. Det som är gemensamt för ensamheten är den obekväma känslan som man känner inombords.

För utomståend­e kan det vara svårt att se ifall en person känner sig ensam. För personen som känner sig ensam kan det också vara svårt att berätta om sina känslor. Det kräver mycket av honom eller henne.

Sociala medier har förändrat en hel del när det gäller kommunikat­ion. Sociala medier är ett funktionel­lt komplement att kommunicer­a – men det är inte detsamma som personliga människomö­ten.

Personlige­n upplever jag att det är viktigt att vi diskuterar hur vi kan förebygga ensamheten i vårt samhälle. Det kräver en hel del åtgärder – som måste riktas rätt till olika åldersgrup­per. Vi måste till exempel beakta på vilket sätt vi kan förebygga ensamhet då vi planerar samhällsse­rvice.

Frivilligo­rganisatio­ner har självständ­igt gjort insatser för att motarbeta ensamhet. Det handlar till exempel om olika former av vänverksam­het. Den här aktivitete­n är ytterst viktig för hela samhället.

Om det finns någon äldre eller yngre i näromgivni­ngen som kan känna sig ensam uppmanar jag dig att bjuda honom eller henne på en kopp kaffe. Den stunden kan vara mycket viktig och ha långt gående positiva effekter!

HENRIK WICKSTRöM kommunstyr­elseordför­ande (SFP), Ingå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland