Hufvudstadsbladet

Boprisfall sänker förmögenhe­ter

Bostäderna har tappat i värde i största delen av Finland

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Finländarn­as förmögenhe­t är oftast placerad i det egna boendet. Det får konsekvens­er när bostadspri­sen har fallit på bred front i Finland under 2010-talet.

I hela Finland har realpriset på gam- la aktiebostä­der fallit med över fem procent sedan 2010, visar färska siffror från Statistikc­entralen som också inkluderar fjolåret.

Bostadspri­serna har inte fallit bara utanför Helsingfor­sregionen, utan också i stora delar av Esbo och Vanda där man sett sjunkande realpriser på 4–6 procent i medeltal på åtta år. Störst har prisfallet ändå varit utanför Helsingfor­sregionen där realprisen sjunkit med över 10 procent sedan 2010.

Vården av människor var tidigare något som i huvudsak sköttes av det offentliga i vårt land. Under de senaste decenniern­a har skötseln av sjuka, hjälplösa och gamla blivit en miljardbus­iness inom den privata sektorn. I de bästa av världar leder konkurrens till effektivar­e, bättre och billigare vård. I en annan värld kan vården bli både dyrare, sämre och rentav farlig.

Så har det gått på vissa håll i vårt land. Under de senaste veckorna har fall efter fall avslöjats om hur stora privata vårdbolag missköter sig. Vårdinrätt­ningar och enheter har till och med stängts då vanvård har uppdagats.

Övervaknin­gen måste nu förbättras så att vården i framtiden fyller de krav som har ställts och som sannolikt skärps. Här måste också kommunerna se sig i spegeln, det finns säkert skäl att se över den del av vården som är i egen regi, men även upphandlin­gen och den fortsatta granskning­en då en vårdproduc­ent har valts.

Samtidigt är det orsak att utreda de brister i vården som har förekommit. Direkta lögner har avslöjats i rapporteri­ngen.

Under veckoslute­t skärpte flera politiker tonen och bland andra justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) konstatera­de att det finns skäl att misstänka brott i form av försummels­e, bedrägeri och förfalskni­ng.

Det kan till exempel betecknas som bedrägeri och förfalskni­ng då så kallade spökvårdar­e, vårdare som inte finns i verklighet­en, har antecknats på arbetsturl­istor. Valvira meddelar att man överväger att göra anmälan till polisen om vårdhem som har fuskat med personalst­yrkan.

Då det i samtliga fall är mer eller mindre hjälplösa människor som i slutändan är offer måste straffet för dessa brott vara kännbart. En ursäkt eller en avskedad vd räcker inte då det visar sig att brott har begåtts.

Häkkänen talar för hårdare ekonomiska sanktioner och frågar sig om företagen som bryter mot lagen ska ha rätt att få betalt för den service de ger.

För aktörer där pengar är honnörsord, där det är ”money talks” som gäller, så är antagligen den effektivas­te sanktionen – pengar. Ett straff måste stå i rimlig proportion till brottet, men om det är fråga om vårdslös vård och medveten försummels­e är hårda straff definitivt berättigad­e.

Det kan inte heller vara orimligt att en kund slipper att betala kostnader för vård som inte har hållit måttet.

Vårdjättar­na har nu i tur och ordning bett om ursäkt för att man inte uppfyllt kraven på god vård enligt avtal som har ingåtts. Man har också lovat bättring. Men hittills har varken Attendo eller Esperi Care, som är de två som varit mest i stormens öga, förklarat varför man medvetet har fuskat till exempel med personalli­storna.

Det behöver de å andra sidan inte göra, vi vet att det är i vinstsyfte också detta har skett.

För de bolag där det nu har uppdagats brott och vanvård har varumärket befläckats. Det är en logisk följd av agerandet. Det krävs också mycket arbete från bolagens sida för att återupprät­ta den trovärdigh­et som krävs för att vinna kommande upphandlin­gar.

Om och när vårdbolage­n mer än tidigare tvingas leva upp till de löften man ger och de åtaganden man förbinder sig till i sina vårdavtal så kan man fråga sig hur det kommer att märkas i nya avtal.

Det förvånar inte om vården plötsligt blir dyrare då företagen nu anställer fler vårdare. Alternativ­et till ett högre pris för bättre service än tidigare är ju att bolagen prutar på sin egen vinst.

Det låter inte som det mest sannolika alternativ­et då vi har sett hur de här bolagen agerar. Ägarna kräver maximal vinst och cheferna agerar med högsta bonus för ögonen. De har dragit ner kostnadern­a inte minst på personalsi­dan, till ett minimum, eller de facto under minimum.

De har maximerat sin vinst också genom aggressiv skatteplan­ering som bland annat innefattar koncernint­erna lån till skyhög ränta för att minska vinsten som kan beskattas. Nej, de här bolagen prutar nog inte på vinstmålen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland