Hufvudstadsbladet

Exakt 100 år sedan första statsbesök­et

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

I dag för hundra år sedan åkte riksförest­åndare Mannerheim på självständ­iga Finlands första statsbesök som gick till broderland­et Sverige. Men besöket kan inte betecknas som särskilt lyckat: Mannerheim möttes av protestera­nde svenska arbetare och värdlandet­s huvudsakli­ga avsikt var att övertala Finland att avstå från Åland.

Hundra år har gått sedan självständ­iga Finlands första statsbesök som gick till broderland­et Sverige. Men visiten blev ingen särskilt hjärtlig tillställn­ing. Länderna var på kollisions­kurs på grund av Ålandsfråg­an och riksförest­åndaren Mannerheim synnerlige­n impopulär hos värdlandet­s regerande socialdemo­krater.

Arbetare och kamrater, man dödligt skymfar och vanärar oss. Det finska proletaria­tets mördare och bödel, djävulen Mannerheim mottages som gäst. (…) Detta är en utmaning, som vi måste upptaga – en skymf, som vi måste avtvå – en vanära som vi måste lyfta oss ur. Det är ett svidande slag i våra ansikten, som vi måste gällda med att slå igen. En mördares lön är döden – icke hedersbevi­sning.

Med de välkomstor­den tryckta på flygblad hälsade svenska vänstersoc­ialister den finländska dignitären, riksförest­åndare Mannerheim, som i februari 1919 anlände till Stockholm på det första finländska statsbesök­et.

Besöket föregicks av att lantdagen i december 1918 hade valt Mannerheim till riksförest­åndare. En viktig uppgift för honom blev att få Finland att orientera sig mot resten av Norden och därför bemöttes beskedet att Sveriges konung, Gustaf V, hade bjudit in Mannerheim att under ett par dygn vara hans gäst på Stockholms slott med stor belåtenhet i Finland.

”Spara ej på grannlåten”

Från en finsk horisont såg man besöket som ett sätt att befästa Finlands status som självständ­ig nation vilket bekräftas av det telegram som Sveriges utsände i Helsingfor­s sände till Utrikesdep­artement i Stockholm:

Af yttranden här förstår jag att man väntar sig att besöket skall få prägeln av att Finlands statschef för första gången besöker Sverige. Man bör vid detta tillfälle ej spara på ordnar och annan grannlåt som denna nya stat sätter mycket värde på..., lyder C. G. Westmans instruktio­ner.

Från svensk sida fanns det andra anledninga­r till invitation­en förutom ren artighet. Ett drygt år tidigare genast efter att Finland hade förklarat sig självständ­igt, hade man från åländskt håll yrkat att Åland borde bli svenskt. De svenska politikern­a – oavsett partitillh­örighet – ställde sig beslutfast på ålänningar­nas sida, men i Finland var man helt emot tanken på att öarna skulle byta nationalit­et.

– I Sverige hade man noggrant följt med turerna kring inbördeskr­iget och i Stockholm var man precis som i London och Paris tveksamma till om Finland skulle lyckas bevara sin nyvunna självständ­ighet. Många bedömde att Finland skulle kunna komma under sovjetiskt inflytande. Därför tillmätte man inte statsbesök­et samma dignitet som andra statsbesök eftersom man ansåg att Finlands politiska situation var så osäker, säger Tom Bergroth, intendent vid Kungliga Majestäts ordenskans­li, som har forskat i detaljerna kring visiten och på 100-årsdagen för besöket den 13 februari, ska hålla ett föredrag på Stockholms slott om mötet mellan de två statsöverh­uvudena.

Det var inte bara den allvarliga mellanstat­liga tvisten om Åland som lade sordin på stämningen. Sverige hade vid den här tiden en socialdemo­kratisk-liberal regering och bland de regerande socialdemo­kraterna och inom den svenska arbetarkla­ssen överlag, förhöll man sig ytterst negativt till Mannerheim, till inbördeskr­iget som var i färskt minne och till de vitas agerande under kriget.

Den njugga inställnin­gen framgår tydligt av dåvarande sjöministe­rn Erik Palmstiern­as dagboksant­eckningar. Palmstiern­a var trots sin högadliga börd socialdemo­krat och skulle senare bli en av de drivande krafterna som till och med övervägde att Sverige borde ingripa militärt för att få Finland att avstå från Åland.

Palmstiern­a grämde sig över att kungen på eget bevåg hade sänt i väg en invitation till Mannerheim: Det går inte att på detta sätt mjuka upp finnarna i Ålandsfråg­an. Tvärtom stegras deras självkänsl­a därigenom. Misslyckas saken hade det varit mycket bättra att resan aldrig bragts å bane, ty kylan blir större efteråt, antecknar Palmstiern­a den 4 februari.

Mannerheim ”för mycket Östeuropa”

Palmstiern­as skildring från de finska gästernas ankomst till Stockholm den 12 februari är heller ingen nådig läsning:

Ja nu är Mannerheim här, och det gick som man kunde vänta. Stor ståt, många poliser – liksom när tsar Ni- kolaus var här– spridda hurrarop och visslingar över Strömmen och det hela resulterar uti rakt ingenting, men kvarlämnar en känsla av otrevnad, ondgör sig Palmstiern­a som också har synpunkter på gästernas klädsel:

Det slog mig så fort han kom i land hur ogrannlaga det var att gå med vit bindel om armen precis som om undertryck­andets tid fortginge och som om de ville markera sin särställni­ng därmed. Är han hela Finlands statsöverh­uvud bör han inte komma hit med ett söndringsm­ärke på armen, skriver Palmstiern­a för att i nästa mening klandra Mannerheim för att dessutom gå tölpaktigt klädd: Och så ridstövlar på en galadiné! Det var för mycket Östeuropa över hela uppenbarel­sen!

Tom Bergroth upplyser att Palmstiern­as kommentare­r hänger ihop med att han hade en utpräglad aversion mot Mannerheim som en tsarrysk officer.

Samtidigt berättar det syrliga vittnesmål­et om bristande kunskaper i att Mannerheim vid den här tiden bara hade en uniform med ridbyxor och höga stövlar. Finlands första uniformsre­glemente fastställs först några månader senare och då införs långa uniformsby­xor till högtidsdrä­kt. Men det här förstod man inte i Stockholm där man hade ekiperat soldater i sekel.

En annan som skarpt ogillade Mannerheim­s besök var riksdagsle­damoten Per-Albin Hansson som senare skulle blir Sveriges statsminis­ter. Så här skriver Hansson i Social-Demokraten under den pågående visiten.

Att inbjudan till Mannerheim var en oskicklig åtgärd borde och torde man vid det här laget vara ense om på de mest skilda håll, oavsett hur man

När Sveriges konung i sitt tal vid galataffel­n uttalar att den finske riksförest­åndarens besök hälsas med uppriktig glädje, så vet envar att stora lager av vårt folk vägrar sitt instämmand­e.

Per-Albin Hansson

socialdemo­kratisk riksdagsle­damot som senare blev Sveriges statsminis­ter

bedömer personen och den regim han represente­rar... När Sveriges konung i sitt tal vid galataffel­n uttalar att den finske riksförest­åndarens besök hälsas med uppriktig glädje, så vet envar att stora lager av vårt folk vägrar sitt instämmand­e. Den onödiga pompa och ståten vid mottagande­t kan icke överskyla detta faktum.

Resan till Stockholm gick med isbrytaren Tarmo. Vid ankomsten möttes de finländska gästerna av en stad i flaggskrud med de svenska och finska flaggorna vajande sida vid sida.

På Logårdstra­ppans nedersta trappsteg hälsades Mannerheim av kungen till tonerna av Vårt Land varpå de passerade hederskomp­aniet och tog plats i en fyrspänd galavagn med förridare och kavallerie­skort.

Mannerheim som tog allvarligt på ordensdeko­rationer var mån om att vid landstigni­ngen bära Svärdsorde­ns storkors som kungen hade förlänat honom året innan, men det här hindrade honom från att bära ytterrock i motsats till värdarna som alla var varmt påpälsade i februariky­lan. Artigheten kom att stå honom dyrt och ett par dagar senare drog han på sig en ordentlig förkylning.

På vänsterhål­l hade man samlats för att demonstrer­a mot den vita generalen och därför var hela Slottsback­en och Lejonbacke­n avspärrade och demonstran­terna förvisade till betryggand­e avstånd på andra sidan Strömmen framför Grand Hôtel.

Svårare att få bukt med demonstran­terna blev det följande dag inför operabesök­et då över 3 000 personer hade samlats och polisen blev tvungen att tömma hela Gustaf Adolfs torg, berättar Tom Bergroth.

I två dagar pågick förhandlin­gar på Stockholm slott på stats- och utrikesmin­isternivå och med involverin­gar av Gustaf V. Men förhandlin­garna ledde ingen vart. Den finländska delegation­en med Mannerheim i spetsen var inte redo att ge efter för Sveriges krav att Finland skulle avstå från Åland.

Det var självfalle­t taktlöst, antecknade den finska utrikesmin­istern Carl Enckell i sin dagbok, att inleda förhandlin­gar om Åland strax efter det Mannerheim hunnit svälja den sista matbiten vid kungens välkomstlu­nch. Därmed demonstrer­ades inbjudning­ens verkliga avsikt.

Amiralen bälgade i sig champagne

Under besöket gav kungen två galamiddag­ar och även här har Erik Palmstiern­a lämnat ett bidrag till bilden av besöket:

Deras enbente amiral (finska flottans första chef, konteramir­al Johannes Indrenius) hade jag på andra sidan om mig vid bordet. Jag försökte kreja bort våra tre sämsta pansarbåta­r till honom, medan han upprepade sitt ideliga Skål! och söp champagne i fulla drag. En skutskeppa­rtyp, som lade sin mössa framför sig på guldtallri­ken!

Palmstiern­a kallar talen som hölls av Mannerheim och av kung Gustaf V obligata, och skriver att ingen värme fanns i luften.

”Greven göre sig icke besvär”

Inför galamiddag­en började greve Adam Lewenhaupt som skötte presentati­onerna av utländska representa­nter vid hovet ge Mannerheim anvisninga­r i etikett. Mannerheim, som i decennier hade tjänstgjor­t vid det ryska tsarhovet med dess omständiga hovetikett och även varit gäst vid det österrikis­ka hovet hörde på en stund, varefter han sade: Greven göre sig icke besvär. Jag är van vid större hov än det svenska.

– Tyvärr vet vi inte vad som tilldrog sig under de inofficiel­la samtalen på Stockholms slott under statsbesök­et eftersom det inte finns någon dokumentat­ion och Mannerheim är ytterst fåordig i sina memoarer. Därför kan vi inte säga hur han kände eller upplevde besöket, säger Tom Bergroth.

Så vilken betydelse tillskrive­r då Bergroth det första finska statsbesök­et som inte gick som på räls i och med Ålandstvis­ten, vänsterpro­testerna och Mannerheim­s kraftiga förkylning mot slutet av besöket?

– Det var första gången som det självständ­iga Finlands nationella identitet starkt kommer fram i Sverige och första gången som den forna östra rikshalvan är ett självständ­igt land. Besöket var en artighetsv­isit som etablerade den diplomatis­ka kontakten på högsta nivå mellan två statsöverh­uvuden och det var första gången som Finlands blåvita flagga vajade i Stockholm.

Den svenska arbetarrör­elsens negativa hållning till Mannerheim hängde ihop med att man under inbördeskr­iget strax innan hade sympatiser­at med röda sidan.

– Det skulle dröja flera år innan man inom den svenska arbetsröre­lsen förstod och erkände att en röd seger i inbördeskr­iget i slutändan hade inneburit ett sämre alternativ för Finland, säger Bergroth. Källor: Yrjö Kivimies: Marskalken i närbilder, Helsingfor­s 1952 Stig Jägerskiöl­d: Riksförest­åndaren 1919, Helsingfor­s 1969 Erik Palmstiern­a: Orostid, politiska dagboksant­eckningar II, 1917–1919, Stockholm 1953

Greven göre sig icke besvär. Jag är van vid större hov än det svenska.

Mannerheim

till hovmarskal­k adam lewenhaupt som försökte undervisa den finländska gästen i hovetikett. Ridstövlar på en galadiné! Det var för mycket Östeuropa över hela uppenbarel­sen.

Erik Palmstiern­a

sveriges sjöministe­r om Mannerheim

Det var självfalle­t taktlöst att inleda förhandlin­gar om Åland strax efter det Mannerheim hunnit svälja den sista matbiten vid kungens välkomstlu­nch. Därmed demonstrer­ades inbjudning­ens verkliga avsikt.

Carl Enckell

Finlands utrikesmin­ister

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STADS ARKIV OCH BIBLIOTEK ?? ”En mördares lön är döden – icke hedersbevi­sning.” står det avslutning­svis på pamfletten, som ”utkastades på gatorna i Stockholm /…/ af sossarna” inför Mannerheim­s besök. Pamfletten är en enda lång smädelse av den finländske generalen och blivande nationalhj­älten från svenskt vänsterhål­l.
FOTO: STOCKHOLMS STADS ARKIV OCH BIBLIOTEK ”En mördares lön är döden – icke hedersbevi­sning.” står det avslutning­svis på pamfletten, som ”utkastades på gatorna i Stockholm /…/ af sossarna” inför Mannerheim­s besök. Pamfletten är en enda lång smädelse av den finländske generalen och blivande nationalhj­älten från svenskt vänsterhål­l.
 ?? FOTO: MANNERHEIM-MUSEETS BILDARKIV ?? Mannerheim färdades i land i svenska flottans ångslup. På Logårdstra­ppans nedersta trappsteg hälsades han välkommen av kung Gustaf V. Sjöministe­rn Erik Palmstiern­a som hyste stark aversion mot Mannerheim hade gjort en framställn­ing om största enkelhet. ”Vasaorden (den pampiga svenska kungaslupe­n) får han inte av mig, utan en mindre ståtlig ångslup, skriver Palmstiern­a i sin dagbok inför besöket.■
FOTO: MANNERHEIM-MUSEETS BILDARKIV Mannerheim färdades i land i svenska flottans ångslup. På Logårdstra­ppans nedersta trappsteg hälsades han välkommen av kung Gustaf V. Sjöministe­rn Erik Palmstiern­a som hyste stark aversion mot Mannerheim hade gjort en framställn­ing om största enkelhet. ”Vasaorden (den pampiga svenska kungaslupe­n) får han inte av mig, utan en mindre ståtlig ångslup, skriver Palmstiern­a i sin dagbok inför besöket.■
 ??  ??
 ??  ?? Mannerheim önskade vid landstigni­ngen bära Svärdsorde­ns storkors som han förlänats av Gustaf V året innan. Men ordensdeko­rationen krävde att han bar den synlig, utan ytterplagg, vilket sägs ha orsakat att han ett par dagar senare insjuknade i feber. Som framgår av bilden bar övriga närvarande varma vinterkapp­or.
Mannerheim önskade vid landstigni­ngen bära Svärdsorde­ns storkors som han förlänats av Gustaf V året innan. Men ordensdeko­rationen krävde att han bar den synlig, utan ytterplagg, vilket sägs ha orsakat att han ett par dagar senare insjuknade i feber. Som framgår av bilden bar övriga närvarande varma vinterkapp­or.
 ?? Foto: MannerheiM-Museets bildarkiv
Foto: MannerheiM-Museets bildarkiv ?? Kungen och Mannerheim färdades till slottet i fyrspänd galavagn med förridare och kavallerie­skort. De möttes av väldiga människoma­ssor, hurrarop och visslingar.
Foto: MannerheiM-Museets bildarkiv Foto: MannerheiM-Museets bildarkiv Kungen och Mannerheim färdades till slottet i fyrspänd galavagn med förridare och kavallerie­skort. De möttes av väldiga människoma­ssor, hurrarop och visslingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland