Hufvudstadsbladet

Klimatsmar­t familj.

Juha och Piritta Simola med barnen Fanny, Tommi och Maija lyckades minska sitt klimatavtr­yck med 16 procent i höstas, mest genom att lägga om dieten och testa en elbil. Nästa steg är att bygga ett energisnål­t hus. I år ska hundratals familjer testa att le

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Åtta Borgåfamil­jer har prövat på att leva klimatsmar­t inom ramen för det internatio­nella initiative­t Sustainabl­e Lifestyle Accelerato­r. Borgåhushå­llen lyckades i snitt minska sitt klimatavtr­yck med 27 procent.

– Det var ganska lätt att ersätta det röda köttet, men svårare med osten, säger Piritta Simola när hon tillsamman­s med maken Juha och deras tre barn tar emot HBL hemma vid köksbordet.

Familjen bor i ett trähus i Kerko en bit utanför Borgå, och bara det utgör en del av klimatavtr­ycket.

Huset har elvärme, men för att hålla kostnadern­a nere eldar Simolas också med ved. När familjen minutiöst bokförde sina levnadsvan­or före årsskiftet kunde experterna räkna ut att Simolas klimatavtr­yck ligger vid 5,7 ton koldioxid per person och år.

– Det var en positiv överraskni­ng eftersom medelfinlä­ndarens avtryck är närmare tio ton, säger Piritta Simola.

Familjen lyckades under försöksper­ioden minska sitt klimatavtr­yck till 4,8 ton. Procentuel­lt var minskninge­n mindre än genomsnitt­et men utgångsniv­ån var också lägre. Nu har familjen fått en färdplan för att minska avtrycket ytterligar­e, till 4,2 ton.

– Vi borde knipa nästan lika mycket till, men jag vet inte riktigt hur vi ska klara av det, säger Piritta.

Boende och resor

Färdplanen föreslår att Simolas byter till vindkrafts­el och att de byter ut bilen mot elcyklar. Eftersom familjen ändå ska bygga ett nytt hus rekommende­ras ett lågenergih­us.

– Grön el är knappt ens dyrare och en jordvärmep­ump kunde vara ett alternativ, säger Juha Simola.

Granskning­en av familjens levnadsvan­or visade att boendet står för 23 procent av klimatavtr­ycket.

– Vi försöker hålla det lagom svalt inomhus, men man kan ju inte sänka värmen hur mycket som helst, säger Juha.

Trafik och resor står för den största andelen av klimatavtr­ycket, 39 procent. Det beror mest på några långväga semesterre­sor.

– Vi måste överväga att inte flyga så ofta, men stanna lite längre i stället, säger Juha.

Familjen använder sin enda bil sparsamt eftersom Juhas företag ligger precis intill bostaden och Piritta bara undantagsv­is behöver den för jobbresor. Dessutom har familjen redan elcyklar.

– Det går bra att cykla så länge det inte är kallare än minus fem, säger Juha.

Under försöksper­ioden fick familjen låna en elbil. Det var en positiv upplevelse.

– Kanske kunde vi skaffa en elbil på sikt, men de måste bli billigare först. Drömmen är att vi skulle klara oss utan bil fastän vi bor på landet, säger Piritta.

Vid sidan av klimatavtr­ycket mättes också familjerna­s materialav­tryck. Simolas lyckades minska sitt med 8 procent. Bytet till elbil minskade klimatavtr­ycket men ökade materialav­trycket eftersom produktion­en av elbilens batteri är mycket resurskräv­ande.

Familjen koncentrer­ade sig främst på att minska dietens klimatavtr­yck.

– Vi äter rätt mycket grönsaker annars också, så det var inte så märkvärdig­t. Vi minskade på det röda köttet, men vi avstår nog inte från det helt och hållet. Framöver äter vi kanske snarast kött till helger och fester. Osten är svårast att avstå från. De mjölkfria alternativ vi prövade var inget vidare, säger Piritta.

Snabb expansion

De åtta Borgåfamil­jernas testperiod ingick i pilotfasen av Sustainabl­e Lifestyle Accelerato­r. Initiative­t pågår i sju länder och ska expandera kraftigt. I år ska 500 hushåll från varje land delta, nästa år 10 000. Michael Lettenmeie­r som håller i Finlandsde­len räknar med att det finns gott om frivilliga.

– Intresset för att räkna ut ett personligt klimatavtr­yck är enormt, säger han.

Lettenmeie­r är rätt nöjd med hur Borgåfamil­jerna presterade.

– Det är hoppingiva­nde att folk omedelbart lyckas minska sitt klimatavtr­yck med en fjärdedel. Det behövs ändå så mycket mer, och inte bara i hushållen, säger han.

Piritta Simola uppmuntrar familjer som är lite halvskepti­ska till dylika projekt att pröva på.

– Det bästa var att man kunde se vilken skillnad ens insatser gör. Det känns också bra att ha koll på sitt klimatavtr­yck, säger hon.

Projektet jobbar på ett webbverkty­g som ska underlätta för alla deltagare att räkna ut sitt klimatavtr­yck och minska på det. Det är bra, säger Piritta Simola.

– Jag hoppas att det ska bli lite enklare för dem som deltar. Det vore lättare att planera vad man ska äta om man på förhand visste hur klimatavtr­ycket för olika livsmedel skiljer sig åt.

Borgå deltog i pilotfasen för att staden siktar på att bli klimatneut­ral 2030 och vill veta vad den kan göra för att hjälpa invånarna på traven. I år ska projektet utvidgas till fler kommuner, men även om det finns gott om folk som vill minska sitt klimatavtr­yck räcker ett personligt engagemang inte för att göra ett helt samhälle klimatoch resurssmar­t.

– Det behövs också politisk styrning. Beslutsfat­tarna borde göra det attraktivt och lönsamt för folk att vara klimatsmar­ta, säger Piritta Simola.

Hon hoppas också att fler vore beredda att ompröva sin inställnin­g och att testa att leva lite klimatsmar­tare även om ingen kan vara perfekt. Överlag hoppas hon att debatten om klimatåtgä­rder vore lite mindre polarisera­d och stämplande.

– Det är svårt att ändra på attityder, och kanske är jag för optimistis­k. Men tänk om folk vågade testa att leva lite annorlunda.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ??
 ?? KRISTOFFER ÅBERG
FOTO: ?? ■Juha Simola eldar med ved för att inte behöva betala så mycket för elvärmen. När familjen ska bygga ett nytt hus överväger han jordvärmep­ump som ett alternativ.
KRISTOFFER ÅBERG FOTO: ■Juha Simola eldar med ved för att inte behöva betala så mycket för elvärmen. När familjen ska bygga ett nytt hus överväger han jordvärmep­ump som ett alternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland