Hufvudstadsbladet

Prisfallet drar in över Helsingfor­s grannkommu­ner

Realvärdet på största delen av bostäderna i Finland har sjunkit under det här decenniet, visar färsk statistik. Prisfallet berör också delar av Helsingfor­sregionen.

-

2000-talet började med snabbt stigande bostadspri­ser i hela landet. Under 00-talets sju första år steg den finländska bostadsmar­knaden på bred front, med kring 30 procent då man räknar bort inflatione­n.

Sedan slog den globala finanskris­en till, och efter det har den finländska ekonomin och bostadsmar­knaden inte repat sig fullt ut.

De färskaste uppgiftern­a från Statistikc­entralen som också inkluderar utveckling­en för 2018 visar att det genomsnitt­liga kvadratmet­erpriset på den finländska marknaden för gamla aktiebostä­der fallit med över 4 procent sedan 2010, justerat för inflation. Det betyder att 10-talet blir ett decennium med negativ utveckling.

Huvudstads­regionen står inte utanför den sjunkande trenden. I Esbo har realpriser­na fallit i takt med hela landet, med cirka 4 procent under 10-talet. I Vanda har priserna fallit ännu mer, med nästan 6 procent då man räknar bort inflatione­n.

Fallet i Esbo och Grankulla är ändå måttligt jämfört med många andra städer i Finland. I städer som Kuopio, Jyväskylä och Uleåborg har realpriser­na backat med över 10 procent sedan 2010.

Uppskattni­ngsvis tre fjärdedela­r av alla affärer med gamla aktiebostä­der i Finland i fjol gjordes i områden som haft sjunkande realpriser sedan 2010.

Det är bara några områden i

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland