Hufvudstadsbladet

Åklagaren: Tanken var att mörda ex-flickvänne­n

- SPT/HENRI FORSS

Åklagaren hävdar att mannen tände eld på lägenheten för att mörda kvinnan. Försvaret säger att det var en olyckshänd­else.

Helsingfor­s tingsrätt har inlett behandling­en av ett fall som gäller mordförsök. Enligt åklagaren hade den 25 år gamla mannen som avsikt att mörda sin ex-flickvän när han tände eld på hennes lägenhet i Kottby i Helsingfor­s den 10 december 2018.

Förutom mordförsök söker åklagaren ovillkorli­gt fängelsest­raff för grovt hemfridsbr­ott, olaga hot och sabotage.

Enligt rätten är det obestridli­gt att mannen klättrade upp på utsidan av höghuset till kvinnans lägenhet på femte våningen. Där krossade han fönstret i balkongdör­ren och trängde sig in i lägenheten.

Vad som skedde därefter är oklart. Åklagaren hävdar att mannen använde en lättantänd­lig vätska för att tutta eld på kvinnans sovrum, försvaret säger att mannen i misstag slog till några stearinlju­s som tände eld på bostaden.

Oberoende lyckades kvinnan ta sig ut ur lägenheten. Det centrala för åtalspunkt­en som gäller mordförsök är om mannen visste att kvinnan hade lämnat lägenheten eller inte.

Förutom kvinnan bodde två av hennes barn i lägenheten. Ingendera av barnen var hemma när branden ägde rum. Ett av barnen är minderårig­t.

Lägenheten totalförst­ördes i branden, som av räddningsv­erket beskrevs som explosiv.

Mannen hade hotat att mörda kvinnan redan före branden. Han hade bland annat skickat hotfulla meddelande­n och videoklipp till kvinnan. I videorna säger han att han kommer att mörda kvinnan.

– Jag kommer att döda dig, döda dig, döda dig, skriker mannen på engelska och swahili på en av videorna.

Enligt försvaret skickade mannen videorna i affekt. Han hade aldrig som avsikt att mörda kvinnan.

Mannen är också åtalad för grov misshandel av kvinnan i ett separat fall. Misshandel­n ägde rum i april 2018.

Branden väckte mycket uppmärksam­het i medierna i december. Polisen gick ut med två fotografie­r på mannen för att komma honom på spåren. Han angav sig till polisen i Karleby två dagar senare.

 ?? SUNDBERG
FOTO: SPT/ARI ?? ■Enligt åklagaren hade den 25 år gamla mannen som avsikt att mörda sin ex-flickvän.
SUNDBERG FOTO: SPT/ARI ■Enligt åklagaren hade den 25 år gamla mannen som avsikt att mörda sin ex-flickvän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland