Hufvudstadsbladet

Enkät: ”Inkomsten angår endast mig”

Lönen är en privat angelägenh­et anser en majoritet av finländarn­a enligt en ny undersökni­ng. Förtroende­männen på arbetsplat­serna vill ha större transparen­s.

-

Drygt två tredjedela­r av finländarn­a anser att ens arbetsamra­ter inte ska ha insyn i vilken lön man lyfter, i alla fall inte utan medgivande.

Det visar en undersökni­ng som intresseor­ganisation­en Finlands näringsliv EK låtit göra.

Majoritete­n av finländarn­a anser att lönen är en konfidenti­ell uppgift som hör till privatlive­ts sfär, säger Katja Leppänen, sakkunnig vid EK, till STT på måndagen.

Leppänen säger att människor inte vill att lönerna ska bli något som diskuteras på arbetsplat­serna.

EK:s undersökni­ng kommer som en reaktion på Social- och hälsovårds­ministerie­ts arbete med att utreda hur man genom lagstiftni­ng ska kunna öka jämställdh­eten i lönesättni­ngen i Finland. Enligt ministerie­t kunde lönediskri­mineringen minskas genom en större öppenhet i frågan om vilka löner om betalas, och på vilka grunder.

Finlands Fackförbun­ds Centralorg­anisation FFC skriver i ett pressmedde­lande på måndagen att mer än två tredjedela­r av förtroende­männen och arbetarsky­ddsfullmäk­tige vill att lönerna ska vara offentliga på arbetsplat­serna.

Enligt en förfrågan som FFC gjort har 30,5 procent av de förtroende­valda upptäckt ogrundade löneskilln­ader på den egna arbetsplat­sen. Enkäten visar också nästan 48 procent av förtroende­männen och arbetarsky­ddsfullmäk­tige bedömer att arbetstaga­rna är rätt dåligt eller mycket dåligt insatta i grunderna för lönesystem­et på den egna arbetsplat­sen.

SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland