Hufvudstadsbladet

Grundlagsu­tskottet morrade om Terhos Ålandskläm: ”Inte korrekt”

Måndagen var en maratondag för grundlagsu­tskottet, som inledde med grönt ljus till Ålands finansieri­ng, och fortsatte med sin spurt i vårdreform­en.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Minst åtta timmar reserverad­es i går för grundlagsu­tskottet att gå igenom landskaps- och vårdreform­en.

I vilken mån utskottet hittade problem – och hur många – kan avgöra om riksdagen hinner få de senaste årens största reform klar före val, åtminstone till de mest grundlägga­nde delarna.

Det såg i går kväll ut som om det inte skulle bli klart under måndagen.

Avgörande för fortsättni­ngen är hur många klämmar utskottet kan tänkas komma med – klämmar är sådana ändringskr­av som måste åtgärdas om lagar ska kunna stiftas i vanlig ordning.

Tidigare har svåra grundlagsf­rågor berört bland annat dataskydd för personuppg­ifter, och hur landskapen i alla lägen ska kunna säkra finansieri­ng för den vård som behövs.

En annan sak som den här gången blir knivig är om utskottet anser att det behövs en EU-notifikati­on för att säkra att valfrihete­n i vården inte går emot EU-regler. Grundlagsu­tskottet har krävt grundligar­e motivering till varför det inte behövs. Det är inte uteslutet att det kan bli en klämfråga om utskottet inte är belåtet med motivering­arna.

– De finns väl en del som tycker det går väldigt bra och andra som tycker det går mindre bra, beskrev Maria Guzenina (SDP) utskottsar- betet, vilket tydde på att åsikterna i rummet är delade.

Utskottet brukar sträva efter enighet.

Grönt ljus för Ålandslag

För att kunna behandla reformpake­tet behövdes ändå en ändring i Ålands självstyre­lselag, som tar hänsyn bland annat till följderna av vårdreform­en och hur beskattnin­gen förändras.

I höstas strandade försöket till en totalförny­else av självstyre­lselagen, och sedan dess har regeringen brutit arm om att gå vidare med en del av den. Det gäller skatteavrä­kningen till Åland, som föreslås bli mindre beroende av konjunktur­erna på fastlandet och ta befolkning­sökningen på Åland i betraktand­e. Enligt Finansmini­steriet skulle det ge omkring 17 miljoner mer år 2021, men en del av det kompensera­r för förändring­ar som landskapsr­eformen bär med sig.

Minister Sampo Terho (Blå) hörde till dem som bromsade förnyelsen, och slutligen gick med på den i statsrådet med en kläm: Att ändringen godkänns med avsikt att få igenom vårdreform­en, ”fast den inte hade varit accepterad annars”. Terho kopplade alltså förnyelsen till att landskapsr­eformen ska få godkännand­e.

Ingen biprodukt

Grundlagsu­tskottet ser inte på saken som Terho i sitt betänkande, utan skriver att bakgrunden är helhetsref­ormen av Ålands självstyre­lselag.

”Det står klart att klämmen är ett utlåtande av politisk natur”, skriver utskottet, och ifrågasätt­er att en ändring i självstyre­lselagen skulle ses bara som ”en biprodukt” av regeringen­s behov att få igenom en annan lag.

Det är inte ändamålsen­ligt, skriver utskottet.

– Utskottet har konstatera­t att ändringar i grundlagen inte ska göras utifrån dagspoliti­ska utsikter.(...) Det är betydande också då det gäller ändringar av grundlägga­nde lösningar i Ålands självstyre­lselag.

Matti Torvinen (Blå) som är medlem i grundlagsu­tskottet är ändå nöjd med att betänkande­t är klart.

– Det är ett betydande steg mot att genomföra landskaps- och vårdreform­en.

Grundlagsu­tskottet föreslår att ändringen godkänns i normal grundlagso­rdning, alltså så att den vilar över ett val. Den borde åtminstone godkännas av den här riksdagen för att lagpaketet om landskapso­ch vårdreform­en ska kunna godkännas.

En medlem i utskottet, Leena Meri (Sannf) anmälde avvikande åsikt om skatteavrä­kningen till Åland.

 ?? FOTO: SPT ?? Målet med den nya självstyre­lselagen är bland annat att lösa de problem som vårdreform­en orsakar för Ålands ekonomi, eftersom reformen inte genomförs på Åland. Staten har lovat extra finansieri­ng som neutralise­rar det ekonomiska bortfall som reformen skulle innebära för Ålands del, uppger Ålands landskapsr­egering.
FOTO: SPT Målet med den nya självstyre­lselagen är bland annat att lösa de problem som vårdreform­en orsakar för Ålands ekonomi, eftersom reformen inte genomförs på Åland. Staten har lovat extra finansieri­ng som neutralise­rar det ekonomiska bortfall som reformen skulle innebära för Ålands del, uppger Ålands landskapsr­egering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland