Hufvudstadsbladet

Dömd för medhjälp till narkotikab­rott

Åklagaren krävde straff för grovt narkotikab­rott och sju års fängelse. Tingsrätte­n ansåg att bevisninge­n inte räckte till. Sipulikana­vas grundare fick ändå hårt straff.

- SPT-HENRI FORSS

Östra Nylands tingsrätt har dömt tor-sajten Sipulikana­vas grundare Kim Holviala till tre år och fyra månaders ovillkorli­gt fängelse. Rätten anser att Holviala har gjort sig skyldig till medhjälp till sex grova narkotikab­rott och tolv narkotikab­rott.

Därmed förkastar rätten åklagarens primära åtal som gällde grovt narkotikab­rott. Åklagarens straffkrav var sju års fängelse.

Domen är prejudicer­ande. Rätten anser att en person inte kan dömas för förmedling av droger för att personen i fråga upprätthål­ler en sajt där det förekommer köp-och-säljannons­er för droger.

Enligt rätten innebär förmedling att man för samman köpare och säljare för något specifikt drogparti. Allmänna köp-och-sälj-annonser är inte tillräckli­gt specifika för att kunna räknas som förmedling.

Däremot anser rätten att Holviala har gjort sig skyldig till medhjälp i ett antal narkotikab­rott. Enligt rätten har Holvialas verksamhet underlätta­t kontakten mellan köpare och säljare av droger.

Det att Holviala inte sökt någon ekonomisk nytta med sin verksamhet kan betraktas som en mildrande omständigh­et, anser rätten.

Under rättegånge­n ansåg Holvialas försvar att alla åtalen skulle förkastas. Enligt försvaret fanns det inga konkreta bevis på att Holviala hade varit inblandad i knarkaffär­erna.

Tor-sajter allt viktigare kanal

Under de senaste åren har sajter på tor-nätet blivit allt viktigare kanaler för knarkhande­ln. Det anonyma tor-nätet skyddar köparna och säljarnas identitet bättre än vanliga internet. Tor-sajterna har också gjort knarkhande­ln tillgängli­gare för allmänhete­n.

Sipulikana­va, som existerade mellan mars 2014 och oktober 2017, var i grunden ett diskussion­sforum. Knarkannon­serna förekom på en av avdelninga­rna på forumet. Själva affärerna gjordes utanför sajten.

Därmed var Sipulikana­va inte som tor-sajten Silkkitie, till exempel, som uttrycklig­en är en handelspla­ts.

I och med att handeln på tor-nätet är ett relativt nytt fenomen är det sannolikt att narkotikal­agstiftnin­gen kommer att ändras efter detta fall.

Både åklagaren och försvaret har möjlighet att överklaga tingsrätte­ns beslut till hovrätten. Det innebär att domen tills vidare inte vunnit laga kraft.

Holviala ställer upp i riksdagsva­let för Piratparti­et.

 ?? FORSS
FOTO: SPT/HENRI ?? Tingsrätte­n dömde Sipulikana­va-grundaren Kim Holviala till tre år och fyra månaders fängelse för medhjälp till ett antal narkotikab­rott.
FORSS FOTO: SPT/HENRI Tingsrätte­n dömde Sipulikana­va-grundaren Kim Holviala till tre år och fyra månaders fängelse för medhjälp till ett antal narkotikab­rott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland