Hufvudstadsbladet

Tavastväge­n ska bli tryggare för cyklister och fotgängare

Mer och tryggare utrymme för fotgängare och cyklister, mindre för bilister. Det är ombyggnade­n av Tavastväge­n i ett nötskal.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Trottoarer­na är isbanor, vattenpöla­rna stora och många och den smältande snön smutsig. En fredag morgon i rusningen är Tavastväge­n ingen vacker plats. Men i framtiden och året runt ska den vara det. En av stadens stora trafiklede­r och infartsväg­ar byggs om. Cyklistern­a ska få egna körbanor, kollektivt­rafiken mera utrymme och samma gäller fotgängarn­a.

Avigsidorn­a i Sörnäs och Hagnäs är många så länge byggarbete­t på Tavastväge­n pågår från mars i år till slutet av 2020. Särskilt bilisterna kommer att känna sig trängda.

Ombyggnade­n av Tavastväge­n väcker på förhand farhågor om ett liknande trafikkaos som saneringen av Mechelinga­tan gjorde. Utmaningen för både staden och invånarna är att det pågår många gatuarbete­n samtidigt. För att motarbeta kritik och klagomål och ta fram bättre koordineri­ng har Helsingfor­s startat en undersökni­ng tillsamman­s med Aalto-universite­tet. Utredninge­n blir klar senare i år, men lärdomar har redan tagits av arbetet på Mechelinga­tan, enligt Helsingfor­s stad.

Gatuarbete­t kostar 17 miljoner euro.

Här följer informatio­n om Tavastväge­ns ombyggnad som startar om några veckor.

1. Detta görs.

Tavastväge­n på avsnittet Broholmsga­tan–Helsingega­tan byggs om. Det är ett stort arbete som omfattar sanering av rör under markytan och byggande av en tryggare körbana för cyklistern­a. Också kollektivt­rafiken får mera utrymme i förnyelsen.

Det blir förbjudet att köra personbil på Tavastväge­n mellan Sörnäskurv­an och Hagnäs torg och det är tillåtet att korsa Tavastväge­n. Också i fortsättni­ngen är det tillåtet att köra till fastighete­r i området. Utryckning­sfordon som ambulanser måste förstås få komma fram.

2. De som berörs.

I praktiken stora delar av dem som bor och arbetar i stenstaden då Tavastväge­n är en av de allra livligaste trafiklede­rna. Strömmen av bilar till exempel styrs till andra rutter, som till exempel via Sörnäs strandväg. Också metropassa­gerarna känner av arbetet då Sörnäs metrostati­on börjar snyggas upp.

3. Arbetet börjar och slutar.

Den 4 mars 2019 till slutet av nästa år, 2020.

4. Målet med ombyggnade­n.

Är att göra Tavastväge­n trygg och smidig för dem som går, cyklar och åker kollektivt. På sikt är syftet att göra staden mera miljövänli­g. Det skadliga dammet ska minska.

Trafikarra­ngemangen ändras och det betyder att kollektivt­rafiken blir snabbare. Enligt staden kommer spårvagnen från Sörnäskurv­an till Hagnäs torg att köra på nästan halva tiden jämfört med nu.

5. Vem svarar på frågor?

Det är Helsingfor­s stad som bygger. Frågor besvarar fortast på konton som staden har på Facebook och Twitter men, säger staden, det går bra att också mejla på adressen kymp.viestinta@hel.fi

Frågor som gäller kollektivt­rafiken besvaras av Helsingfor­sregionens trafik HRT som också lovar att nättjänste­n och appen ”Reittiopas” (Ruttplaner­aren) uppdateras med undantagsr­utter och nya tidtabelle­r.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? På livliga Tavastväge­n saknas en körbana för cyklister, och den övriga fordonstra­fiken är tung. Också fotgängare ska få det bättre.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN På livliga Tavastväge­n saknas en körbana för cyklister, och den övriga fordonstra­fiken är tung. Också fotgängare ska få det bättre.
 ??  ??
 ?? FOTO: FANTOMBILD / HELSINGFOR­S STAD ?? I arkitekter­nas visioner är framtidens Tavastväge­n grön och skön.
FOTO: FANTOMBILD / HELSINGFOR­S STAD I arkitekter­nas visioner är framtidens Tavastväge­n grön och skön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland