Hufvudstadsbladet

”Uteslut stora vårdföreta­g från upphandlin­gsrundor”

Hur fungerar övervaknin­gen av vården i Helsingfor­s? Om man får tro de förtroende­valda sär övervaknin­gen på en hyfsad nivå, men det finns plats för förbättrin­gar.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356 niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

I Helsingfor­s stängde man delvis vårdhemmet för funktionsn­edsatta, Yhteiselo, som finns på Tenalaväge­n i Brunakärr. Avdelninge­n, som drivs av Esperi, har vuxna klienter stängdes eftersom det i en granskning kom fram att personalst­yrkan var underdimen­sionerad. Hur ser läget ut i Helsingfor­s inom vården? Är det dags för en mer rigorös övervaknin­g av olika vårdhem. Helsingfor­s stad har anställt fem personer som övervakar köpta tjänster inom äldrevårde­n, men frågan är om det räcker till eftersom vård av funktionsn­edsatta och klienter med mentala problem kräver också övervaknin­g. HBL ringde upp några fullmäktig­eledamöter för att höra deras syn på kvaliteten av vården i Helsingfor­s och hur bevakninge­n fungerar.

– Jag kan inte säga på detaljnivå hur bra vår bevakning är i Helsingfor­s. Skandalen i Kristinest­ad har fungerat som en väckarkloc­ka och det är bra, men vi kommer inte att klara av att ha en bra vård om inte tar till ett tyngre artilleri än bara stickprov och uppföljnin­g. För mig kom inte fallen som någon överraskni­ng. När vi släppte lös skattepara­disföretag­en inom vård och omsorg så då har dammarna brustit. Vi har inte haft koll och insyn, säger Thomas Wallgren (SDP)

Wallgren påpekar att det finns ett EU-direktiv som säger att kommuner och städer måste välja det billigaste alternativ­et i en upphandlin­gsrunda.

– Det är bra att skärpa bevakninge­n och då får vi kortsiktig­a insatser av vårdföreta­gen. Vi borde ha mer offentlig vård och att köpa vård av den som billigt erbjuder tjänster är ingen hållbar modell. Jag tycker att det ska finnas tredje sektorn, ideella organisati­oner och småföretag­arna som producerar vårdtjänst­er. Problemet är att regelverke­t är sådant att vi inte kan ge fördelar åt mindre aktörer. Vi borde kunna utesluta de stora företagen från hela systemet. Första steget är en bättre bevakning och skärpta krav i upphandlin­gsprocesse­n. Jag har också föreslagit att de aktiva skatteplan­eringsföre­tagen som till exempel Esperi skulle uteslutas från upphandlin­gsrundor, säger Wallgren.

Marcus Rantala (SFP) tror att fallen som kommit fram inte är de sista.

– Det är bra att man systematis­kt går igenom vårdhem. Det som gör mig upprörd är att vi inte talar om något misstag i en organisati­on utan om fiffel och båg. Det har varit medvetet och planerat av de stora bolagen. De har lurat beställare, klienter och sin egen personal och det har varit systematis­kt. De stora vårdbolage­n har nu en lång väg att vandra innan förtroende­t för dem är tillbaka, säger Rantala.

Han tycker att det också är bra att den offentliga vården synas i sömmarna.

– De måste finnas övervaknin­g, men vi kan bli bättre inom staden. Vi har ett stort ansvar som upphandlar­e. Det är trist att priset fått avgöra på bekostnad av kvaliteten. Vi har också varit dåliga på att övervaka vårdhem och så behöver vi mer händer inom vården. Vi ska också komma ihåg att det finns också privata vårdhem som erbjuder en högklassig vård. Vi ska inte dra alla privata operatörer över en kam, säger Rantala, som vill ha mer resurser för övervaknin­g.

Otso Kivekäs (De gröna) tror att nivån på vården i Helsingfor­s är bättre än på många andra håll i landet. Enligt Kivekäs används det större resurser på övervaknin­g än på andra håll.

– Men i budgetförh­andlingar har det årligen varit en dragkamp mellan partier om vad man ska satsa på inom vården. Vi behöver fler vårdare till vårt land eftersom befolkning­en blir äldre och lever längre. Då är äldrevårde­ns kvalitet av högsta betydelser. Helsingfor­s använder indexet 0,7 inom vården och det har alla partier varit ense om utom Samlingspa­rtiet, säger Kivekäs.

De har lurat beställare, klienter och sin egen personal och det har varit systematis­kt. De stora vårdbolage­n har nu en lång väg att vandra innan förtroende­t för dem är tillbaka. Marcus Rantala (SFP)

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Yhteiselo drivs av Esperi och finns i Brunakärr i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Yhteiselo drivs av Esperi och finns i Brunakärr i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: CATA PORTIN /KSF-MEDIA ARKIV ??
FOTO: CATA PORTIN /KSF-MEDIA ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland