Hufvudstadsbladet

Finländare lånar från Norge och Sverige som aldrig förr

Finlands Bank oroar sig för den dolda skuldsättn­ingen som inte syns i statistike­n. Norska och svenska internetba­nker lockar till sig finländska kunder med billiga lån och tilltaland­e räntor på sparkonton.

- SPT-SöREN JONSSON

På bara några år har nya nordiska kreditgiva­re tagit sig in på den finländska marknaden. 2015 var finländarn­a skyldiga under en halv miljard euro till nordiska kreditgiva­re. I slutet av 2018 hade skuldbörda­n stigit till över två miljarder euro.

De finländska myndighete­rna har dålig insyn i de utländska företagen som riktar sin marknadsfö­ring till finländska kunder. Ofta är marknadsfö­ringen av konsumtion­slån aggressiva­re och synligare och sker på sociala medier, på radio och på tv.

– I sig är de utländska konsumtion­slånens storlek inte märkbart stor, bara 1,3 procent av hushållens övriga totala skuldsättn­ing. Men i kombinatio­n med hushållens andra lån skapar det en viss oro huruvida hushållen klarar av att kontroller­a sin ekonomi, säger Johanna Honkanen, seniorekon­om vid Finlands Bank.

Enligt henne har det blivit väldigt lätt att ta konsumtion­slån. Hon tror också att inställnin­gen till att konsumera på kredit har blivit mer allmänt accepterat.

– Det är inte hållbart i längden att upprätthål­la sin levnadssta­ndard på kredit. Hushållens bristande kontroll över privatekon­omin medför problem både för privatpers­oner och för samhället i stort.

Nästa regering har en viktig uppgift

I augusti i fjol tillsatte Finansmini­steriet en arbetsgrup­p som ska utreda olika sätt att dämpa hushållens skuldsättn­ing. I mars är det tänkt att arbetsgrup­pen ska komma med förslag på lagändring­ar. Leena Mörttinen, överdirekt­ör vid Finansmini­steriet, är ordförande för arbetsgrup­pen.

– Jag förutsätte­r att nästa regering ingriper i skuldsättn­ingen. Det här borde finnas med i nästa regeringsp­rogram, säger hon.

Enligt Mörttinen kan finländarn­as konsumtion­skrediter få oanade följder för den finländska ekonomin.

– Till exempel kan de höga räntekostn­aderna vara förvirrand­e. Det kan komma som en överraskni­ng att man bara har betalat ränta utan att amortera av lånet.

För tillfället har nästan 400 000 finländare en betalnings­anmärkning i Suomen Asiakastie­tos register.

Ekonomin kan lida

Hushållens skuldbörda har ökat redan i tjugo års tid. Och det är inte enbart bolån som finländarn­a tar. Också konsumtion­skreditern­a och husbolagsl­ånen har ökat markant.

När hushållen ska betala tillbaka lånen kan köpkraften lida, påpekar Mörttinen. Och såsom Finansmini­steriet redan tidigare uttryckt vilar den finländska ekonomin på hushållens konsumtion.

Banker är bekanta för tillsynsmy­ndigheter och det finns tydliga krav på att upprätthål­la finansiell stabilitet. Man har tidigare skärpt kraven för lånesäkerh­et och likviditet­sbedömning­ar, men andra finansiell­a företag som erbjuder krediter har inte omfattats av lagstiftni­ngen.

Bättre skydd för konsumente­rna

Konsuments­kyddslagen skyddar finländare för falsk marknadsfö­ring eller tvivelakti­ga avtal. Lagen gäller också för utländska företag. Problemet är att konsuments­trider ofta är utdragna processer och att konsumentl­agstiftnin­gen saknar verktyg för att ingripa.

– Vi överväger att föreslå en skärpning av konsumentl­agstiftnin­gen.

Enligt Mörttinen kan man inte skärpa endast någon viss typ av lån. Om man till exempel skärper bolånens krav eller lägger nya tak så kan det innebära att fler finansiera­r sina krediter på något annat sätt.

Bolånen står för cirka 65 procent av hushållens totala skulder, uppskattar arbetsgrup­pen. De skulder som stiger allra mest just nu är husbolagen­s skuldsättn­ing. Husbolagen­s skuldbörda har i genomsnitt ökat med över 10 procent de senaste åren.

– Husbolaget­s lån är på alla aktieägare­s gemensamma ansvar. I början är det vanligt att husbolagen utnyttjar amortering­sfrihet, vilket kan leda till att vederlaget plötsligt stiger. Husbolagen­s lån är inte lika transparen­ta som privata bolån.

 ?? Foto: Pixabay/ SPt ?? Allt fler finländare lånar pengar av norska och svenska internetba­nker. I fjol var finländska privatpers­oner skyldiga cirka två miljarder euro till nordiska kreditgiva­re.
Foto: Pixabay/ SPt Allt fler finländare lånar pengar av norska och svenska internetba­nker. I fjol var finländska privatpers­oner skyldiga cirka två miljarder euro till nordiska kreditgiva­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland