Hufvudstadsbladet

Fem miljoner till sjukskötar­utbildning­en – viktigt med lämpade sökande

En plan om att öka antalet studieplat­ser inom social- och hälsovårds­branschen ska beredas.

- SPt

För att kunna garantera en god äldrevård behövs utbildade och kunniga vårdare. Nu när Finlands folk åldras ökar också efterfråga­n på äldrevårds­tjänster och fler vårdare behövs. Antalet sjukskötar- och närvårdars­tudieplats­er har ökat kraftigt under de senaste åren, men behöver öka ännu mer.

Undervsini­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml.) säger att alla äldre personer måste garanteras rätten till god vård.

– Det är det minsta vi kan göra för den generation som byggt upp det här landet. Vi måste se till att det finns tillräckli­gt med kompetenta vårdare. Jag inleder beredandet av en plan för att öka antalet studieplat­ser inom social- och hälsovårde­n. Vården av våra äldre får inte hänga på att det inte finns tillräckli­gt med vårdare.

Speciell brist råder på vårdare som är specialise­rade på äldrevårds­tjänster, geriatri och terminalvå­rd. I framtiden kommer också kliniskt kunnande och kundservic­ekompetens att krävas inom vårdbransc­hen.

Fler studieplat­ser redan i år

– Som en snabb åtgärd ökar vi redan i år antalet studerande­år med 500 inom närvårdaru­tbildninge­n på andra stadiet, med särskild betoning på äldrevårds­tjänsterna, säger GrahnLaaso­nen.

Läroanstal­terna kan använda tillägget antingen för att öka antagninge­n av närvårdars­tudenter eller för examensinr­iktade fortbildni­ngar för utexaminer­ade närvårdare.

Också sjukskötar­utbildning­en får ett tillägg.

– Vi ökar anslagen till yrkeshögsk­olorna med 5 miljoner euro för att höja antalet sjukskötar­studieplat­ser. Genom dessa åtgärder kommer vi i gång.

Antalet sökande till närvårdaru­tbildninga­rna har minskat. Det är vitalt att få fler att söka sig till branschen, säger undervisni­ngsministe­rn i ett pressmedde­lande. Hon har också beslutit att återinföra möjlighete­n till inträdes- eller lämplighet­sprov i studerande­antagninge­n för att garanterad­e sökande som är lämpade för branschen.

 ?? Lehtikuva
Foto: MeSut turan/ ?? Sanni Grahn-Laasonen vill öka antalet vårdstuder­ande.
Lehtikuva Foto: MeSut turan/ Sanni Grahn-Laasonen vill öka antalet vårdstuder­ande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland